GSB Yedigöller Gençlik Merkezi'nde gerçekleştirilen programın ilk oturumunda TYB Bolu Şubesi Başkanı Mustafa Süs, kursiyerlere TYB ve Bolu Şubesini tanıtma kapsamında kuruluşun amacını açıklayan bir konuşma gerçekleştirmiştir. M. Süs, D. Mehmet Doğan Nitelikli Okur Yazarlık Mektebi’nin de TYB’nin en önemli amaçları arasında yer alan yazarlık yeteneğini geliştirmek isteyen genç yazar adaylarına fırsat alanları açmak olduğunu dile getirmiştir. Programın koordinatörlerinden Mustafa Yakışır ise kursiyerlere D. Mehmet Doğan Nitelikli Okur Yazarlık Mektebi’nin amacı, kapsamı ve yürütülmesi hakkında bilgi vermiş ve kişisel tecrübelerinden hareketle söz konusu sanat ve edebiyat mecralarının gençlerin ufkunun genişlemesi bakımından oldukça önemli fırsatlar sunduğundan söz etmiştir. D. Mehmet Doğan Nitelikli Okur Yazarlık Mektebi’nin bir diğer koordinatörü olan Sosyolog Aygül Yıldırım Uzun da beşikten mezara kadar hayatın tüm sürecine yayılan ilim öğrenme çabasının altını çizmiştir. D. Mehmet Doğan Nitelikli Okur Yazarlık Mektebi’nin ilk oturumunda söz alanlardan bir diğeri olan TYB Bolu Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Dr. Nuh Uçgan ise öğrencilere yazmanın felsefesi ve yazarlığın önemi hakkında bir sunum gerçekleştirmiştir.  D. Mehmet Doğan Nitelikli Okur Yazarlık Mektebi’nin ilk oturumunun son konuşmasında Bolu Atatürk Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Abdussamet Kılınç, öğrencilere yazın dilinin ve edebiyatın öneminden bahsetmiştir. 

Kamyon alevlere teslim oldu Kamyon alevlere teslim oldu

D. Mehmet Doğan Nitelikli Okur Yazarlık Mektebi’nin bu ilk tanıtım ve tanışma oturumunun ardından BAİBÜ, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğr. Üyesi ve TYB Bolu Şubesi üyesi olan Doç. Dr. Selami Alan, kursiyerlere ilk dersini gerçekleştirmiştir. İlk derste Selami Alan, yazarlığın temel kaidelerinden bahsetmiştir. Bu kapsamda yazar olmaya niyetlenen bir kişinin belli başlı bazı hususlara dikkat etmesi gerektiğini belirtmiştir. Alan’a göre genç yazar adaylarının dikkat etmesi gereken konular arasında öncelikle yazar adayının kendini tanıması, kendi yetenek ve isteklerini keşfetmesi, kaleme alacağı eseri okuyacak muhatabı araştırması, yazacağı türün özellik ve inceliklerini öğrenmesi gerekir. S. Alan ayrıca yazar adayının hammadde olarak kullanacağı dili derinliğine öğrenmesi ve kelime hazinesi geliştirip zenginleştirmesi, içinde yaşadığı kültürü özümseyip anlatılarına aktarması, içinde bulunduğu zamanın teknik imkanlarından istifade etmesi, nitelikli eserler okuyup onlardaki anlatım ve teknikleri değerlendirmesi gerektiğinden de bahsetmiştir. Son olarak S. Alan, yazar adayının etrafında gerçekleşen olaylara karşı duyarlı olması, mümkün olduğunca farklı yerler dolaşıp farklı insanlarla tanışması, yanında sürekli kalem ve kâğıt bulundurup sürekli notlar alıp, yazma alıştırmaları yapması, çoğu kişinin gördüğü fakat farkına varmadığı hususları tespit edip özgün bir bakış açısıyla anlatmaya çalışması gerektiğinin altını çizmiştir. S. Alan dersinde söz konusu ettiği hususları değişik örnekler üzerinden somutlaştırarak kursiyerlere sunmuştur.

Nihayet TYB Bolu Şubesi Başkanı Mustafa Süs, program sonunda ilk dersin hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak, D. Mehmet Doğan Nitelikli Okur Yazarlık Mektebi için mekân temin eden Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne, Gençlik Merkezi çalışanlarına, programda görev alacak kıymetli hocalara ve sevgili öğrencilere, program paydaşları olan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğüne ve Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verdikleri destek için teşekkür etmiştir. Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi