Ülkemizde ve dünyada orman ve fabrika yangınlarının can ve mal kayıplarının önüne geçilmesinde ve yangın güvenliği açısından önemli bir gelişme olarak tanımlanan projeye BAİBÜ NÜRDAM önemli katkı sağlıyor. Geliştirilen yerli alev dedektörü ithal muadillerine göre üstün özelliklere sahip olacak. 360 derecelik algılama açısına sahip olan dedektör, alevi henüz kıvılcım aşamasında 100 metreyi aşkın mesafeden algılayarak milisaniyeler içerisinde alarm vererek gerekli birimleri uyarabilecek. Düşük enerji tüketimi sayesinde güneş enerjisi ile çalışabilen dedektör böylece açık arazide ve orman sahasında rahatlıkla kullanılabilecek.

İlgili kurumlarca hazırlanan raporlardan, orman yangınlarının %80’inden fazlasının yerleşim alanları ile orman arazilerinin kesiştiği bölgelerden başladığı anlaşılmaktadır. bu kesişim alanlarına yerleştirilecek dedektörler, yangınlara daha erken müdahaleyi sağlayarak büyük kayıpları önlemeyi amaçlamaktadır. Özellikle akaryakıt, kağıt, boya ve kimyasal fabrika ve depolarında oluşacak yangınların da önüne geçmeyi planlayan yerli teknoloji, yüksek ihracat potansiyeli ile göz doldurmaktadır.

“Asrın felaketi” olarak nitelendirilen depremlerin ardından, bölgedeki girişimcilik ekosistemini canlı tutmak amacıyla 11 şehre destek sağlamak için çalışmalara başlandı. Depremlerin etkilediği Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da bulunan KOBİ ölçeğindeki kuruluşların proje esaslı araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilikçilik faaliyetleri TÜBİTAK tarafından desteklendi. Bu kapsamda Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından yürütülen, 1501 Sanayi AR-GE Destek Programı ve 1507 KOBİ AR-GE Başlangıç Destek Programı kapsamında, “TEKNOÇABA” sloganıyla, “2023-Deprem Bölgesi” özel çağrısı hazırlandı. Bu çağrı kapsamında NÜRDAM’ın destekleri ile paydaşı olan Diyarbakır Dicle Teknokent firmalarından YAFE Teknoloji tarafından hazırlanarak 1507 KOBİ AR-GE Başlangıç Destek Programına önerilen “Yeni Nesil Alev Tespit Sisteminin Geliştirilmesi ve Ticarileştirilmesi” isimli projeye TÜBİTAK tarafından destek kararı verildi.

YAFE Teknoloji yöneticisi Dr. Fuat YETİŞSİN, “Özellikle ülkemizin ve dünyanın en güncel problemlerimizden orman ve fabrika yangınları için çözüm olabilecek, ithal muadillerine göre üstün birçok özelliğe sahip böyle bir yerli teknolojiyi geliştirerek ülkemiz ekonomisine kazandırmak üzere önerdiğimiz projemize destek kararı veren TÜBİTAK’a teşekkür ederiz. Projenin hazırlık sürecindeki destekleri, ayrıca Ar&Ge ve başarı testleri için planlanan kıymetli iş birliği için Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve bünyesindeki Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne teşekkürlerimizi sunuyoruz. Girişimimizin henüz kuruluş aşamasında yaşanan depremlerin oluşturduğu olumsuz koşullarda sunulan bu desteklere minnettarız.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Konu ile ilgili NÜRDAM Müdürü Dr. Yalçın KALKAN ise “Kıymetli bir girişim olarak paydaşımız olan YAFE Teknoloji’yi projelerinin desteklenmesinden dolayı tebrik ederim. Depremin olumsuz koşullarında bölgedeki girişimcilik ekosistemini canlı tutmak amacıyla TÜBİTAK tarafından sunulan bu çağrıya binaen hazırladıkları proje kapsamında gerçekleştirecekleri tüm Ar&Ge ve başarı testlerinde NÜRDAM’ın desteği girişimci firmanın yanında olacaktır. Buluşçusu olduğum teknolojinin nihayet ticarileşmesi için TÜBİTAK’ın projeye verdiği destek ve YAFE Teknolojinin girişimleri çok kıymetlidir. Ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak, hayırlı bir proje olması temennisindeyiz. Bu arada, bu tip dedektörlerin sertifikasyon işlemleri için yurtdışına bağımlılığın dolayısıyla gereksiz döviz kaybının ortadan kaldırılması ve ülkemizde yerli bir sertifikasyon kurumu oluşturulmasının gerekliliğini vurgulamak isterim.” dedi.