Hibakusha olarak bilinen grup, 1945'te 2. Dünya Savaşı'nın son aylarında Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan bombalardan sağ kurtulanlar tarafından kuruldu.

İnşaatın çatısından düşen işçi hayatını kaybetti İnşaatın çatısından düşen işçi hayatını kaybetti

Norveç Nobel Komitesi, dünyanın nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik çabaları nedeniyle grubu ödüle layık gördü.

Hiroşima'dan kurtulanlar arasında olan STK'nın eş başkanı 81 yaşındaki Toshiyuki Mimaki, ödül haberi sonrası medyanın karşısına çıktı.

Bir ara gözleri dolan Mimaki, "Bunun olabileceğini hiç hayal etmemiştim" dedi.

Nobel Komitesi, ödülün, "tanıkların anlatımları üzerinden nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini gösterdiği" için Japonya merkezli STK'ya verildiğini duyurdu.

Nobel Barış Ödülü Komitesi'nin ödül açıklaması şöyle devam ediyor:

"Bir gün, Hiroşima ve Nagasaki'ne atılan atom bombalarından kurtulanlar artık aramızda olmayacaklar. Ancak güçlü bir anma kültürü ve amaca bağlılıkla, Japonya'daki yeni nesiller, tanıkların yaşadıklarını ve mesajlarını gelecek kuşaklara aktarıyor."

Amerika Birleşik Devletleri, Hiroşima ve Nagasaki'ye 1945 yılında iki ayrı bomba attı.

Hiroşima Barış Anıtı binası

Kaynak,Getty Images

Fotoğraf altı yazısı,Hiroşima Barış Anıtı binası, 1945 yılında ilk atom bombasının atılmasının ardından bölgede ayakta kalan tek yapıydı

Nihon Hidankyo'nun kuruluşu üç temel amaca dayanıyor:

  • Nükleer savaşın önlenmesi, nükleer silahların ortadan kaldırılması, nükleer silahların tamamen yasaklanması ve ortadan kaldırılması için uluslararası bir anlaşmanın imzalanması ile bu hedefe ulaşmak için uluslararası bir konferansın toplanması.
  • Atom bombasının verdiği hasarın, yol açtığı savaş ve yıkımın, bombayı kullanan devlet tarafından tazmin edileceğinin garanti altına alınması.
  • Mevcut önleyici politikaların güçlendirilmesi
Kaynak: BBC