8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde önceki gün görülmeye başlayan davanın 3. gününde tutuklu sanıklar, Diyarbakır Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nden cezaevi nakil araçlarıyla geniş güvenlik önlemi alınarak Diyarbakır Adliyesi'ne getirildi.

Duruşmaya katılanlar, adliye önü ve içerisinde 2 ayrı noktada yapılan aramadan sonra duruşma salonuna alındı.

Tutuklu sanıklar amca Salim, anne Yüksel ve ağabey Enes Güran ile Narin'in cansız bedenini Eğertutmaz Deresi'ne sakladığını soruşturma aşamasında itiraf eden Nevzat Bahtiyar ve avukatları duruşmada hazır bulundu. Duruşma kamerayla kayıt altına alınıyor.

Baba Güran duruşmaya katıldı

 Davanın dünkü duruşmasında rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Narin Güran’ın babası Arif Güran, tedavisinin ardından bugün adliyeye gelerek, duruşmaya katıldı.

Davanın 3. gününe tanıkların dinlenmesiyle başlandı.

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, sanık avukatlarının talebiyle aralarında zihinsel engelli olduğu belirtilen bir kişi, bir çocuk, elektrikçi ve Enes Güran’ın arkadaşlarının da bulunduğu 10 tanık getirildi.

Tanıklardan bazıları, tutuklu sanık Nevzat Bahtiyar ile Narin Güran'ın babası Arif Güran arasında araç satışından dolayı yaşanan sorunu gidermek için oluşturulan "cemaat" konusunu anlattı.

Hakim ifade işlemini sonlandırdı

Duruşmada tanık Cahit Kaya, Arif Güran ile Nevzat Bahtiyar arasında satışı yapılan arabayla ilgili tartışmaya değinerek, Nevzat Bahtiyar ile araba nedeniyle yaşadığı sorun için Arif Güran’ın kendisini çağırdığını söyledi. Kaya, "Arif Güran beni çağırdı. Nevzat ile Arif arasında bir araba meselesi vardı. Araba meselesini anlattılar. Önce Nevzat sonra Arif Güran anlattı. Araba Nevzat’ındı. Biz ikisini de dinledik. ‘Nevzat araba senindir. Arif 10 bin TL sen ödeyeceksin, 50 bin TL de Nevzat ödeyecek' dedim. Olayın ne zaman olduğunu hatırlamıyorum. Bu olayla ilgili bir daha görüşmedik” diye konuştu.

Sanık avukatlarının talebi üzerine tanık olarak duruşmaya getirilen Süleyman Kaya’ya, Narin’in öldürüldüğü 21 Ağustos günü Enes Güran’ı görüp görmediğini soruldu. Kaya, “Olay günü Enes’le birlikte bakkala gittik. Enerji içeceği aldık” yanıtı verdi. Sorulara cevap vermekte zorlanan Kaya’nın ifade verme işlemi sonlandırıldı. Mahkeme Başkanı, Süleyman Kaya’nın engelli raporu bulunduğunu, tanık olarak dinlenilmesinin mahkemenin değil, sanık avukatların talebi olduğunu söyledi.

"Taş koyunca suyun içine indi ama biraz yukarıda kaldı”

Tanıkların dinlenilmesinin ardından,  “iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanan Nevzat Bahtiyar’ın, jandarma eşliğinde Narin Güran’ın cansız bedenini taşıyarak sakladığı yer ile ilgili keşif görüntüleri izlendi.

Daha sonra eski Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Nevzat Bahtiyar’a sorular yöneltti.

Avukat Eren’in “2 gün önceki sorgu esnasında kendisine, gittiği zaman burada su olup olmadığını sormuştuk. 40 santimlik su olduğunu söylemişti. Benim bu rapordan kastettiğim şeyi anladınız mı Nevzat Bahtiyar? Anlaman için tekrar anlatayım. Rapor ‘Bu naaş tamamen suyun içerisinde değil’ diyor. ‘Bu böcekler karasal alandan gelen böceklerdir. Suda bu böcekler yaşamaz’ diyor. O yüzden sana soruyorum; direkt suya mı bıraktın?” sorusuna  Nevzat Bahtiyar, “Evet” karşılığını verdi.

Nahit Eren'in, sorusunu, “Narin Güran’ın cansız bedenini daha önce başka yere gömüp sonra  buraya getirdin mi getirmedin mi" şeklinde tekrarlaması üzerine Bahtiyar, “Direkt buraya getirdim. Taş koyunca suyun içine indi ama biraz yukarıda kaldı” dedi.

Ehliyetsiz sürücünün kontrolünden çıkan traktör devrildi: 1 ölü, 3 yaralı Ehliyetsiz sürücünün kontrolünden çıkan traktör devrildi: 1 ölü, 3 yaralı

Avukat Eren, Nevzat Bahtiyar’a yeniden "Narin’in naaşı tamamen suda mıydı" sorusunu yöneltti. Bahtiyar'ın, “Cesedin tamamı suyun içinde değildi, az bir kısmı yukardaydı” karşılığı üzerine Eren, “Dışarda kalan kısmı toprağın üstünde miydi?” diye sordu. Bahtiyar, “Hayır suyun üstündeydi” şeklinde yanıt verdi.

Sanık Nevzat Bahtiyar: Hatırlamıyorum

Duruşmada, Mahkeme Başkanı Ramazan Dündar da cübbesini çıkararak, Nevzat Bahtiyar'a "bir baba olarak" soru yöneltti. Mahkeme Başkanı Dündar'ın, “Sana 3 çocuk babası olarak soruyorum, günlerdir biz burada bu dosya üzerinde çalışıyoruz. Bu olayla ilgili bizden sakladığın, söylemediğin bir şey var mı?” sorusuna Nevzat Bahtiyar, “Hatırlamıyorum” karşılığını verdi.

Daha sonra duruşmaya saat 15.00’e kadar ara verildi.

Savcı tutukluluk hallerinin devamını talep etti

Öte yandan verilen arada, duruşmayı izleyen baba Arif Güran, Mahkeme Başkanı’ndan izin alarak oğlu tutuklu sanık Enes Güran ve eşi tutuklu sanık Yüksel Güran ile görüştü.

Sanık avukatlarının mahkemeden olay gününe ilişkin talep ettiği kayıtlarda, Dara 2 Askeri Üs Bölgesi’ne ait sabit kamerada saat 15.05-15.11 arasında görüntü kaydı olduğu, baba Arif Güran’ın olayı aydınlatacağını söylediği "Şahingöz" adı verilen kameranın ise kayıt yapmadığı belirtildi. 

Dara 2 Askeri Üs Bölgesi'nin "Şahingöz" adı verilen kamerasının sadece terör konusunda bir hareketlilik olduğunda canlı olarak merkezden müdahale için kullanılan bir kamera olduğu ifade edildi.

Duruşmada Savcı, “Tanık beyanlarına diyeceğimiz yok. Suçun vasfı, mahiyeti gereğince tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi talep edilir” dedi. 

Diyarbakır’da Narin Güran cinayetine ilişkin devam eden duruşmada, Güran ailesinin avukatı Onur Akdağ, yaptığı savunmada, soruşturma makamını suçlayıp, “Soruşturma dosyasında başından sonuna derin devlet aklı mevcuttur. Usule aykırı tavırlar, yoğun bir şekilde bu cinayetin en ince detayına kadar ana akım medyada işlenmesi, iddia makamınca anında belgelerin servis edilmesi bize bunu gösteriyor” dedi.

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesine bağlı kırsal Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustos günü kaybolmasının ardından, 19 gün sonra 8 Eylül'de Eğertutmaz Deresi’nde cesedi bulunan 8 yaşındaki Narin Güran cinayetine ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında açılan davanın ilk duruşması üçüncü gününde, Güran ailesi ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatlarının yaptıkları savunmalarla sürüyor.

‘Bırakın adalet yerini bulsun isterse kıyamet kopsun’

Duruşmada söz alan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı, Güran ailesine çağrıda bulunarak, şunları söyledi:
“Salim Güran 19 gün boyunca aramalara katılıyor ve aramaları yanlış yönlendirdiği kayıtlara geçiyor.  Anne 2 Eylül 2024 tarihinde kızının öldüğünden emin ve oğlu Enes’i korumaya çalışıyor. 21 Ağustos günü Saat 15.31’de 38 dakika 11 saniye Eğertutmaz Deresi civarında kırmızı araç bekliyor. Sonrasında Nevzat Bahtiyar gözaltına alınıyor. Aile üyelerine sesleniyorum, bırakın adalet yerini bulsun isterse kıyamet kopsun.”

 Tutuklu Salim Güran, beraatini talep etti

Mahkeme Başkanı, sanıklara avukatların savunmasını sordu. Mahkeme Başkanı’nın “Avukatları dinledik bu hususta ne söyleyeceksiniz” sorusuna, tutuklu Salim Güran, “Çoğu senaryo, hayali. Öyle bir şey yok. 8 yaşımda bir melek. Çocuğumuzu niye öldürelim. Suçsuzum beratımı istiyorum” sözleriyle karşılık verdi.

Anne Yüksel Güran: “Siz devletsiniz katili ortaya çıkarın”

Yüksel Güran ise, suçsuz olduğunu öne sürerek, devletin katili ortaya çıkarması için çağrıda bulundu, “Ben acılıyım. Türkiye’de, dünyada en mağdur, en acılı anne benim. Beni bir şalla suçluyorlar. Eğer ben kızımın katili olsaydım şalı göstermezdim. Ben suçsuzum, ben günahsızım. Ben katil yerinde duruyorum. Beni asın, öldürün ama namusuma laf etmeyin, Salim benim abimdir. Benim kızımı öldürdüler. Biz suçsuzuz. Yemin ediyorum suçsuz. Siz devletsiniz katili ortaya çıkarın. Nevzat o gün biliyordu Güran ailesinin düğün davetiyesi dağıtmaya çıkacağını. Cumhurbaşkanına sesleniyorum. Kızımı artık unutmuşum, namusumun derdindeyim. Kızım gitti gitti benim namusumla oynamayın” dedi.

'Hukukçuları ve vatandaşları tatmin eden bir iddianame hazırlanamamıştır'

Sanıklardan Salim Güran’ın avukatı Onur Akdağ, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianameye tepki göstererek, savunmasına başladı. "Söz konusu iddianame detaydan yoksundur” diyen Akdağ, “Biz hukukçuları ve vatandaşları tatmin eden bir iddianame hazırlanamamıştır. Davanın koparılıp, kovuşturmaya geçilmesi, kısa gün verilmesi çok düşündürücü. Bu acelecilik bizi hataya götürür. Soruşturma dosyasında başından sonuna derin devlet aklı mevcuttur. Usule aykırı tavırlar, yoğun bir şekilde bu cinayetin en ince detayına kadar ana akım medyada işlenmesi, iddia makamınca anında belgelerin servis edilmesi bize bunu gösteriyor. Gerek kasıtlı gerek kurgulu bir şekilde Güran ailesi üzerine yıkılmıştır" diye konuştu.

'İddianamede kimin, neden, nerede öldürdüğü belli değil’

İddianamede kimin neden, nerede öldürdüğünün belli olmadığını söyleyen Akdağ, Nevzat Bahtiyar’ı suçlayarak, şunları söyledi:
"Kim kimle ortak hareket etmiş belli değildir. Asıl fail kimdir? İştirak edeni, yardım edeni, suçu gizleyeni kimdir? Bunların hiçbirine iddianamede yer verilmemiştir ve izah edilmemiş. İddianamede kimin, neden, nerede öldürdüğü belli değil. Nevzat ve Salim’in var olduğu iddia edilen irtibat ortaya koyulamamıştır. Soruşturma makamının hiç düşünmediği bizim bas bas bağırmadığı seçenekte o çocuğun o tepeye hiç çıkmamış olması ve Nevzat tarafından vahşice katledilmiş olmasıdır. Sanıkların fiilleri, eylemleri, hukukları izah edilememiş, herkes aynı kefeye koyulmuştur. Anne, ağabeyi ve amcayı Nevzat’la aynı kefeye koymak vicdani değildir. Nevzat'ın yaptığı iğrençlik ortadadır. Biz bunun Nevzat’ın yaptığından yüzde yüz eminiz. Bir beyanı diğerini çürütmektedir. Nevzat ayaküstü 40 yalan atan biridir. Olayı başından beri takip eden, göz boyamak için arama çalışmalarına katılan bir katildir.” 

Salim Güran’ın avukatı Onur Akdağ’ın ardından Nevzat Bahtiyar’ın savunmasına geçildi. Bahtiyar, “Ben de suçluyum itiraz etmiyorum. Ama söylenenler iftiradır, kabul etmiyorum” ifadelerini kullandı.

‘Bizim amacımız burada katilleri ve yardımcılarını açığa çıkarmaktır’

Daha sonra söz alan Nevzat Bahtiyar’ın avukatı, Narin’i Nevzat'ın öldürmediğini savunarak, “Dosyada zorunlu müdafi olarak kalıp kalmamakta kararsız kaldım ama dosyanın sürüncemede kalmaması ve davaya katkı sağlamak için dosyaya dahil oldum. Zorunlu müdafiliğini üstlendiğim Bahtiyar, her şeyi açıkça anlatmıştır. Detaylı sorgulama yapılmıştır. Nevzat’ın tüm beyanlarını zapta geçirildi. Ekleyeceğimiz herhangi bir husus bulunmamaktadır. Ancak Nevzat, kızımızı öldürmediğini sadece dereye götürdüğünü belirtmiştir. Burada defalarca üstüne gidilmiş, hareket edilmiştir. Bizim amacımız burada katilleri ve yardımcılarını açığa çıkarmaktır. Eğer belliyse burada olmamıza gerek yoktur. ‘Katil Nevzat’mış’ gibi algı oluşturulmadan, bu algıya izin verilmeden, şeffaf bir şekilde gerçek katilin ortaya çıkarılmasını istiyorum" ifadelerini kullandı. 

Duruşma, avukatların savunmasıyla sürüyor.

12 kişi tutuklanmıştı

Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinin Tavşantepe Mahallesi'nde 21 Ağustos'ta kaybolan Narin Güran'ın 8 Eylül'de Eğertutmaz Deresi'nde cansız bedenine ulaşılmıştı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 23 şüpheliden aralarında amca Salim, anne Yüksel ve ağabey Enes Güran ile komşuları Nevzat Bahtiyar'ın da bulunduğu 12 kişi tutuklanmıştı.

Salim, Yüksel ve Enes Güran ile Nevzat Bahtiyar hakkında yürütülen soruşturma tamamlanmış, 4 sanık hakkında "iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle hazırlanan iddianame, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesince 23 Ekim'de kabul edilmişti.

Kaynak: AA