Bolu Mengen Aşçılar ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Mezunlar Yuvada” projesi kapsamında, okulun mezunları, hem kendileri hem de Türkiye'nin dört bir yanındaki diğer birlikte çalıştıkları aşçı arkadaşlarını, ünlü şefleri okullarına getirerek belirli sürelerde çalışmalar yapıyor, bu şekilde geleceğin şeflerinin yetiştirilmesine destek veriyorlar.
Mengen Aşçılar ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Abdurrahman Elarslan bu proje kapsamındaki çalışmalarla ilgili konuşmasında; Mezunlar Yuvada projesi kapsamında okuldan mezun olanlar gelerek, öğrencilere hem demo çalışmaları yapıyorlar hem mesleki alanda konferanslar veriyorlar. Mesleki açıdan kendilerini nasıl geliştirebilirler, nasıl bu işin uzmanı olabilirler, nasıl iyi bir aşçı olabilirler bunun konferansını da veriyorlar.”diye anlattı.
Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mezunu, Sianji Otelde mutfak şefi olarak görev yapmakta olan Hasan Ali Karabulut, beraber çalıştığı arkadaşları, şuan Sakarya'dan gelen Halil Kesgin usta ile Antep'ten gelen İbrahim Halil Kör ve Hanifi Ekici ustalarla birlikte ‘Mezunlar Yuvada' projesi kapsamında, okulda 1 haftadır eğitim çalışmaları yapıyorlar.
Müdür Abdurrahman Elarslan; Şefimiz Hasan Ali Karabulut Raw Food vejetaryen çiğ beslenme konusunda Türkiye'de ilk sıralarda bir ustamız. Türk mutfağı ve uluslararası mutfak konusunda da yetkin ve Türkiye'de ilk on arasına girecek bir ustamız. Hasan Ali Karabulut şefimiz, Halil Kesgin usta, İbrahim Halil Kör ve Hanifi Ekici ustalarla birlikte okulumuzda çalışmalar yapıyorlar. Pazartesi gününden beri mutfaklarımızda her gün sabah 09.00'da başlıyor akşam saat: 16.00'ya kadar mutfaklarda birebir çocuklara eğitim veriyor, gösteriyor, tabağa çıkartıyor, çocuklara tattırıyorlar. Beğenip beğenmediklerini soruyor, değerlendirmeyi de öğrencilere bırakıyorlar.”diye belirtti.
Yine bu kapsamda geçtiğimiz hafta master chef Özlem Mekik'in okulda konferans verdiğinden bahseden Müdür Abdurrahman Elarslan; Geçen hafta Özlem Mekik Hanımefendi güzel bir konferans verdi. Çocuklarımıza ‘Kör tadım'ın' ne olduğunu anlattı. Yine Mengen İlçemizde bulunan ilköğretim okullarımızın 4.sınıflarına okulumuzun beceri atölyelerine alıyoruz, tecrübeli öğretmenlerimizin kontrolünde çocuklar burada becerilerini ortaya çıkartıyorlar, becerilerini sergiliyorlar. Yorumluyorlar. Aşçılık mesleğine çocukların bakış açısı tamamen değişiyor.”diye ifade etti.
28 yaşında olan, mesleğe 9 yaşında başlayan, yaklaşık 19 yıldır bu mesleğin içinde olduğunu anlatan Şef Halil Kesgin; Sapanca'dan geldim. Elîte World Otelde kısım şefliği yapıyorum. Alaylıyım ve çıraklıktan geldim. Bizim zamanımızda bu kadar kolay değildi o zamanki şartlarla kendimi yetiştirdim. Şimdikiler çok şanslı internet var, tarif bulmak bile daha kolay. Şeflere yazsalar 10 tanesinden illaki 7 tanesi destek olur. Yaklaşık 9-10 sene pastane imalathanelerinde çalıştım. 9-10 yıldır da turizmdeyim. Çoğu otelde çalıştım. Aynı zamanda okullara eğitime gidiyorum, Kocaeli Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Mengen, nasip olursa 1 ay sonra Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'ne, ardından Tekirdağ'a gideceğiz.”diye anlatıyor.
Çalıştığı yerleri ve meslekteki deneyimlerini paylaşan Şef Halil Kesgin; Erzurum'da alakart şefliği yaptım. Antep'te Antep mutfağında pastane şefliği yaptım. İki yıl kadar Bodrum'da Sianji Otelde pastane şefliği yaptım, ardından Sapanca'ya geldim. Ayrıca Sapanca Kırkpınar'da Teldolap Pastanesi adında, ev yapımı mamulleri olan kendi işletmem var. yaklaşık 1 haftadır Pazartesi gününden beri buradayız. Çocuklara, geleceğin şeflerine gönüllü olarak bir şeyler katmaya geldik. Bursa'dan, Ankara'dan gelen ustalarımızda oldu. Elimizden geldiğince bir şeyler kazandırmaya geldik. Bu süre içinde İtalyan tatlıları yaptık. Türk mutfağından baklavalar yaptık. Yaş pasta çeşitleri gösterdik. Alman pastaları, Fransız pastaları, sufleler, panadottalar, bardak çeşitleri, sütlü tatlılar, tabak sunumları yaptık.”diye bahsetti.
Gaziantep'ten gelen, alaylı olan İbrahim Halil Kör usta, bu meslekteki eğitimini babasından ve ustalardan aldığını, ilkokul çıkışlarında, üzerindeki okul formasını çıkarıp, önlüğü takarak her gün bu şekilde çalıştığını anlatıyor. İbrahim Halil Kör usta; Gaziantep'te babam Halil ustanın sahip olduğu bir işletmenin 2.kuşak varisi olarak 10 yıldır Halil usta ile beraber çalışıyorum. Biz diğer işletmelere göre çok farklıyız. Bizde sadece öğlen servisi var, saat: 11.00'de başlar, saat: 16.00'da biter. Pazar günleri ve Ramazan'da kapalıyız. Bu süre içinde de 3-4 bin ziyaretçimiz var bizim. İşimizden de fırsat buldukça mutfağımızı tüm Türkiye'ye, dünyaya yaymaya gayret gösteriyoruz.”diyor.
Hafta başından beri Bolu Mengen'de bulunduklarını anlatan İbrahim Halil Kör usta; Buradaki genç şef arkadaşlarımıza, geleceğin şeflerine Gaziantep mutfağını öğretmek için uğraşıyoruz, yemeklerini gösteriyoruz. Bu süre içinde dillere destan baklavamızı yaptık. Açtık, gösterdik, tadımlarını yaptırdık. Gaziantep eski reçetesine sahip Dolangel diye bir tatlımız var, bu tatlımızı yaptırdık. Alinazik kebabımızı yaptık. Bugün yine kebap yapıyoruz, Antep mutfağına özgü. Küşneme yapıyoruz, kuzu bonfilesi. Yokluk kebabı diye adlandırdığımız simit kebabımızı yapıyoruz. hem burada arkadaşlarımıza gösteriyoruz hem pişiriyoruz hem tadımlarını yaptırıyoruz. Bu şekilde de Gaziantep'i tüm Türkiye'de yaşatmaya çalışıyoruz.”diye belirtti.
2000 yılında Mengen Aşçılar Lisesi'nden mezun olan Chef Hasan Ali Karabulut; Türkiye'nin ilk aşçılık okulu, o zamanlar tekti. Ben 5 gündür buradayım. Pazartesi gününden beri bu mesleğe dair elimizden geldiğince, dilimizin döndüğünce naçizane buradaki arkadaşlarımızla bir şeyler yapıyoruz, yemek yapmaya çalışıyoruz. Onlar bana bir şeyler öğretiyor, ben onlara bir şeyler öğretmeye çalışıyorum. Biz deniz mahsulleri, scolloplardan, somonlardan, levrek çupralardan, midyelerden tutunda, farklı sıcak ve soğuk başlangıçlardan ana yemek, kuzu inciğinden, bonfilesine her şeyi yaptık. Risottosundan, suşisine kadar farklı farklı derslerde, farklı farklı arkadaşlarla, tabi standart bir eğitim planlamadık biz buraya gelirken, tamamen spontane gelişti. Hocamız destek vermemizi rica etti, bizde işyerimizden izin aldık, buraya geldik.”diye anlatıyor.
Bodrum'da Sianji Otelin mutfak şefi olan Hasan Ali Karabulut; 5 yıldızlı, Türkiye'deki sağlık otellerinden bir tanesi ve 4-5 farklı konseptle hizmet veriyor. içinde alakart servisi, her şey dahil servisi, detoks programları ve sağlıklı beslenme programları var. Türkiye'de Ra mutfak, 80/20 alkali mutfak ve ketojenik beslenme konusunda profesyonel çalışan otel. Yani insanları sağlıklı bir şekilde zayıflamaya veya toksinlerinden arınmalarında kafa dinlemelerinde zihinsel özgürlüklerine geçmesinde yardımcı olmaya çalışıyoruz. 2 senedir orada çalışıyorum. İlk mezun olduğum sene İstanbul'da birkaç otelde çalıştım. Erken yaşta şef oldum. Askerden geldim, otelciliğe yöneldim. 2007-2008 yılında Richmond'da, sonrasında Kuşadası'nda Hilton'u açtım. Ardından Kazakistan'a gittim. Burada Dedeman otellerinin açılışını yaptım. Birer sene orada kaldım. Sonra Kuşadası'ndaki otelimin başına, ardından Richmond'a mutfak şefi olarak geri geldim ve 3 sene burada çalıştım. Şimdi de şuan ki görev yerim Bodrum Sienji oteldeyim.”diye belirtiyor.
Mesleki deneyimlerini ve yaşadıklarını da öğrencilere aktaran Chef Hasan Ali Karabulut; Geleceğin şeflerine aşçı olmalarını, egolarından arınmalarını önerdim. Kendilerinden ilk önce mesleğe, yani yemek yapmaya yönelmelerini daha sonra kişisel gelişimlerini tamamlamalarını istedim. Yani yabancı dil, bilgisayar önemli şeyler bizim mesleğimizde ama sadece İngilizce biliyor diye ben kimseyi işe almam, çocuklara bunu anlattım. Bizim yaşadığımız olaylar üzerinde durduk, yaptığımız hatalardan bahsettik, deneyimlerimizi paylaştık. Onlarda yapacak bu hataları, her hata bir tecrübedir aslında bana göre. Herkes küçük büyük bir hata yapacak ve o hatalarından ders çıkaracak, o da bir tecrübe olacak ve meslek hayatına devam edecekler, kendi çizdikleri yolda.”diye belirtti.
Sevgi ve saygılarımla…
Fatma Marmara