Genel

Manisalı Ali Bey kitabı yayınlandı

 “Atatürk’ün Silah Arkadaşı” unvanını alan Kurtuluş Savaşı Gazisi İstiklal Madalyalı Milli Kahraman Manisalı Ali Bey’in kitabı Cumhuriyetin 100. Yılı Anısına yayınlandı.

Abone Ol

Araştırmacı Yazar Yusuf Delikoca tarafından kaleme alınan eser, Manisalı Ali Bey’in torunları olan Ali İhsan Manisalı, Tufan Gökbuget ve Ali Manisalı’nın katkılarıyla yayınlanan kitap Adana’nın tüm okullarına ve kütüphanelerine armağan edildi.


Kitap hakkında bilgi veren Yusuf Delikoca, “ Kurtuluş Savaşı’nda şehit ve gazi olan kahramanlarımızın hatıralarını gelecek nesillere aktarmak ve yaşatmak bizler için milli bir görevdir. Adana ve İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunda büyük bir emek sahibi olan ilk Kuvayı Milliyecilerden olan Manisalı Ali Bey’in torunları ile birlikte çalıştığımız bu eseri yaklaşık bir yıl süren bir arşiv çalışmasıyla bitirdik. Osmanlıca belgeler ışığında hazırlandı.

Genel Kurmay Başkanlığı arşivleri, Yeni Adana ve Türksözü Gazetesi arşivleri ve milli kahramanlarımızın hatıralarının yayınlandığı kitap ve dergiler başucu kaynağımız oldu. Manisalı Ali Bey bu eserle unutulmayacaktır. Bunun gibi eserlerin çoğalması gereklidir. İstiklal Savaşı’nın yerel ve ulusal kahramanları unutulmamalıdır. Gelecek nesillere verdikleri kutsal mücadele ve vatan sevgisi örnek gösterilmelidir” açıklamasını yaptı.
Seyhan Kaymakamı Ekrem İnci yazmış olduğu önsözünde “Seyhan ilçesinin en eski caddelerinden birinde adı yaşatılan Manisalı Ali Bey ve daha birçok kahramanımızın hatırlarının bu eserle unutulmayacağını ve Cumhuriyet’in 100. Yılı anısına bu güzel şehrin okullarına, kütüphanelerine ve öğrencilerimize armağan edilecek olmasının ayrı bir önem arz etmekte olduğunu” ifadesini kullandı.


MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye armağan edildi


Manisalı Ali Bey kitabını MHP lideri Devlet Bahçeli’ye armağan eden Yusuf Delikoca, “Adana’nın kültür, sanat ve tarihine çok önem veren ve hatıraların yaşatılmasını büzden her daim isteyen Devlet Bahçeli Beye çalışmalarıma verdiği destekten ve ilgisinden dolayı teşekkür ediyorum”dedi.


Adana Valisi Yavuz Selim, Yusuf Delikoca’yı tebrik etti
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger’i ziyaret eden ve Manisalı Ali Bey kitabı ile ilgili bilgi veren Yusuf Delikoca, “Adana Valimiz ile Adana’nın tarihi şahsiyetleri hakkında bir sohbet gerçekleştirdik. Çalışmalarımı kendilerine takdim ettim. Kendisine bizlere zaman ayırdığı için ayrıca teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.


Manisalı Ali Bey Kimdir?
1885 yılında Manisa’nın Kula ilçesinde doğan Manisalı Ali Bey, Adana ve İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunda büyük bir emek sahibi olan ilk Kuvayı Milliyecilerdendir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından iki defa İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiş olan Manisalı Ali Bey, 1907 yılında başladığı askerlik hayatını 1924 yılında tamamladı. 1909 yılında Mustafa Kemal’in emrinde Hareket Ordusu’nda, Birinci Dünya Savaşı’nda Irak ve Filistin Cephesi’nde savaşan Manisalı Ali Bey, Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasının ardından Suriye Cephesi’nden 31 Ekim 1918 tarihinde Adana’ya gelerek Yıldırım Orduları Komutanlığı görevini devralan Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle Adana’da kalarak Fransız işgaline ve Ermeni zulmüne karşı ilk direnişe geçen vatanseverlerden biri oldu.
Manisalı Ali Bey, milliyetçi duyguları nedeniyle Fransızlar tarafından tutuklandı ve hapse atıldı. Hapisten kaçmayı başaran Manisalı Ali Bey, 1920 yılının Şubat ayında Niğde’de Ahmet Remzi Yüreğir’in başkanlığında kurulan Adana Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin yönetimine girdi. 1920 yılının Nisan ve Mayıs aylarında Karaisalı, Pozantı ve Tarsus cephelerinde kurduğu müfreze ile Fransızlara karşı savaştı. Bolu, Düzce, Konya ve Karaman isyanlarının bastırılasında etkili olan komutanlardandı. Adana Cephesi’nden sonra Sakarya Savaşı ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde Süvari Alayında görev aldı.9 Eylül 1922 tarihinde İzmir’e giren kahraman askerlerden biriydi. Adana’dan evli olduğu için Adana’da yaşamına devam eden Manisalı Ali Bey, 22 Şubat 1938 tarihinde burada vefat etti. Adı Adana’nın en eski caddelerinden birinde yaşatılmaktadır. iha