Hususi olarak ailecek etkinlik hale getirdiğimiz toplaması ,pişirmesi ve yemesi ayrı bir zevk olan kanlıca mantarı bölgemizde sonbaharın gelmesiyle toplanmaya başlıyor. Ormanlarımızda çok fazla mantar popülasyonu bulunması sebebiyle kanlıca mantarı ararken diğer mantarları elimizle kopartıyoruz ya da kanlıca mantarı değil diye bulunduğu yere bırakıyoruz . Zehirli mantarları ellediğimizde çarpraz bulaşma ile bildiğimiz mantarlara geçiriyoruz .Zehirli mantarları elleyip yüzümüze dokunduğumuz anda yine zehirlenme riski ile karşı karşıya kalıyoruz. Aman diyelim kanlıca ararken kendimizi zehirlemeyelim .
Peki kanlıca mantarı ararken nelere dikkat edilmeli ?
Zehirli mantarları tanımak için hangi mantarla karşı karşıya olduğunuzu bilmeniz ilk adım. Gördüğünüz mantar türünü doğru bir şekilde tanımlayamıyorsanız uzak durmalısınız.
Mantarın genel görünümü de mantarın zehirli olup olmadığı hakkında bilgi verir. Büyüklüğünden rengine, şeklinden dokusuna, genel görünümü incelenerek mantarın türü hakkında fikir sahibi olunmalıdır.
Mantarın şapka kısmı, üzerindeki renklere, desenlere, yüzeyinin dokusuna ve üzerindeki kabuklara göre incelenmelidir. Örneğin zehirli mantarların büyük bir kısmı canlı, dikkat çekici renklerde olur. (Kırmızı, mor, yeşil, sarı, turuncu gibi)
Mantarın şapka kısmı dışında gövde kısmı da değerlendirilmelidir. Yine gövdesinin dokusuna, rengine, üzerindeki desenlere ve şekline göre mantarın zehirli olup olmadığı belirlenebilir. Birçok zehirli mantar türünde gövde, ince ve yıpranmış, hasarlı bir görünüme sahiptir.
Mantarın şapkasının altında bulunan lameller de mutlaka incelenmelidir. Rengi, dokusu, şekli ve bağlanma şekilleri de mantarın zehirli olup olmadığını belirlemede önemli bir yere sahiptir. Örneğin zehirli mantarların birçoğunda lamel kısımlarında renk geçişleri, değişiklikleri görülür.
Mantarın genel dokusu da zehirli olup olmadığını anlamak için mutlaka değerlendirilmelidir. Gereğinden sert, yumuşak, yapışkan, hasarlı olması durumunda o mantardan uzak durulmalıdır.
Bunların yanında mantarın kokusu da zehirli olup olmadığını anlamak için bakılması gereken özelliklerindendir. Zehirli mantarların yenebilir mantarlara göre daha kötü bir kokuya sahip olduğu bilinir. Ancak bu, tek başına bir kriter değildir.
Mantarların yetiştiği alan da mantarın zehirli olup olmadığını belirlemek için değerlendirilir. Bazı ağaçların altında yetişen mantarlar çoğunlukla zehirli mantarlar olarak görülür.
Sözün kısası, yukarıdaki maddelerin her biri hem kendi içinde hem de hep birlikte genel bir değerlendirmeden geçirilmeli ve söz konusu mantar hakkında bilimsel bir veri elde edilmelidir. Bunun için de mutlaka bir mikologtan, alanında uzman bilim insanlarından destek alınmalıdır. Siz siz olun, marketlerde, pazarlarda onaydan geçirilmiş şekilde satılan mantarlar dışında, doğada bulduğunuz mantarları, bu alanda bir uzman değilseniz öylece toplayıp yemeyin, sağlığınızı riske atmayın.
Benim de sizlere mantar arama konusunda bir püf noktam ise :
Genellikle mantar çevresinde ve içinde canlı organizmalar yaşıyorsa mantar kesinlikle zehirli değildir. Tercihiniz her zaman kurtlu mantarlar olsun .
ERAY USTADAN KANLICA MANTARI TARİFİ
Kanlıca mantarını bir çoğumuz evimizde ya da dışarıda soba üzerinde mangal üzerinde veya evde kavurarak pişiriyoruz. Peki nasıl daha lezzetli bir kanlıca mantarı yiyebiliriz ?
İşte aradığınız tarif Eray ustadan
KANLICA RÜYASI
MALZEMELER
1 kg kanlıca mantarı
3 diş sarımsak
1 bağ maydanoz
2 yemek kaşığı tereyağı
150 gr beyaz peynir
tuz
karabiber
YAPILIŞI
Kanlıca mantarlarımızı iyice temizledikten sonra sarımsaklarımızı ince ince doğruyoruz . Tuz ve karabiber ile sarımsak ve kanlıca mantarlarımızı bir fırın tepsisine ekliyoruz. Üzerine 2 yemek kaşığı tereyağı ekleyip 200 derece fırında 10 dakika pişiriyoruz. Başka bir karıştırma kabında beyaz peynirimizi ve ince doğradığımız maydanozlarımızı iyice eziyoruz. Fırından çıkarttığımız mantar ve sarımsak karılını sıcakken beyaz peynirli karışımımız ile birleştiriyoruz. İster soğuk isterseniz ılık olarak günlerce tüketebileceğiniz Kanlıca rüyası tarifimiz hazır . AFİYET OLSUN
ERAY AKSUNGUR