Bolu’da, 36’sı çocuk 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınıyla ilgili bilirkişi raporunda yangınla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Yangınla ilgili 189 sayfalık bilirkişi raporunda en çarpıcı tespitlerden biri tahliyelerle ilgili yapılan tespitlerde ortaya çıktı.

“ÖNCELİK AYRICALIKLI MİSAFİRLERE VERİLMİŞ”

Hazırlanan raporda, önceliği kimliği belirsiz ayrıcalıklı kişilere verildiği belirtilerek, “Yangın başladıktan sonra otel personelinin kimliği belirsiz ayrıcalıklı misafirlere odaklandığı, bu özel kişilerin tahliyesi sırasında izdiham yaşanmaması için yangının diğer müşterilere duyurulmadığı” iddia edildi.

İZDİHAM YAŞANMASIN DİYE UYANDIRILMADILAR

Raporda yer alan ifadelere göre, yangın sırasında uyarı sistemlerinin, yüksek katlarda bulunan ayrıcalıklı misafirlerin tahliyesi sırasında izdiham yaşanmaması için bilerek çalıştırılmadığı ve ayrıcalıklı kişiler için bireysel kurtarma yapıldığı tespit edildi. Ayrıca, otel yöneticilerine ve otelde bulunanlara haber verme açısından herkese eşit şekilde davranılmadığı, video kayıtlarında ve telefon HTS incelemelerinde önceliğin otel yöneticileri ile yakınlarına verildiği ifade edildi. Raporda kimliği belirlenmeyen bazı kişilere ayrıcalıklı davranıldığının video kayıtlarında mevcut olduğuna işaret edildi.

"DOĞRU DAVRANAN TEK PERSONEL YOK"

Bakan Kurum Kocaeli'de açıkladı: "Vatandaşlarımız bundan böyle 2,5 milyon liraya kadar finans desteği alabilecek" Bakan Kurum Kocaeli'de açıkladı: "Vatandaşlarımız bundan böyle 2,5 milyon liraya kadar finans desteği alabilecek"

Raporda ayrıca, otele gelen plakası tespit edilemeyen siyah bir binek araç ile bazı kişilerin öncelikli olarak kurtarılmak istendiğinden bahsedildi.

Yangından haberdar olan mutfak personelinin resepsiyon görevlisi ile irtibata geçtiği ancak resepsiyon personelinin ihmal ve eksik davranışları nedeniyle yangının büyüdüğü anlatıldı.

Raporda yangın esnasında doğru davranan tek bir personel dahi tespit edilemediğine de işaret edildi. Raporda, yangının restorandaki ızgaradan kaynaklandığı, yangının hızla büyümesinde de olmaması gereken yerde bulunan LPG hortumlarının yanmasının etkili olduğu belirtildi.

YANGIN MERDİVENİNE KİLİT VURMUŞLAR

Bilirkişi raporunda Kartalkaya faciasının öngörülebilir, basit önlemlerle engellenebilir ve sonuçları yok edilebilir bir yangın olduğu belirtildi.

Raporda otelle ilgili denetim süreçlerinde yetersiz kalındığı, denetimlerin özensiz ve yetersiz yapıldığı, otel sahipleri ve yöneticilerinin eksiklikleri bilerek gidermemeleri ve birden fazla sayıda ihmal sebebi ile olayda birinci derecede asli kusurlu olduğuna yer verildi. 11. katta ise yangın merdiveninin önünde asma kilitli demir kapı bulunduğu tespit edildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ