Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'yı karşılamak için biraz daha bekleyeceğiz" dedi.

Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Ax-3 mürettebatının yolculuğunun yaklaşık 13 saat sürmesi bekleniyor.

Ekibi taşıyan kapsül, Atlas Okyanusu ve batısındaki Meksika Körfezi'nde bulunan 7 potansiyel noktadan birine iniş yapacak. Kapsül suya indikten sonra astronotlar gemiye alınacak ve burada ilk muayeneleri yapılacak.Ekip gemiden helikopterle havaalanına, ardından da uçakla Houstan kentine götürülecek.Uçaktaki doktorlar da uçuş sırasında astronotların genel kontrollerini gerçekleştirecek.

Astronotlar Houston'da kapsamlı sağlık taramasından geçecek ve bir süre karantinada kalacak.

Gezeravcı ISS'de Cuma günü düzenlenen veda töreninde bir konuşma yapmıştı.

İtalya'da yanan araçta mafya babasının oğlunun ölü bedeni bulundu İtalya'da yanan araçta mafya babasının oğlunun ölü bedeni bulundu

Ekip arkadaşlarına ve Türkiye'ye teşekkür eden Gezeravcı, "Gurur duyduğumuz tarihimizin devamı niteliğinde, adım attığımız yeni Türkiye yüzyılında icra ettiğimiz Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevini gerçekleştirmiş olmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum" demiş eklemişti:

"Gerçekleştirdiğimiz bu görevin geleceğimizin teminatı, sevgili gençlerimiz için ilham verici bir başlangıç olmasını diliyorum. Bu bir hikayenin başlangıç noktasıydı, bundan sonraki yolumuz tüm milletimize hayırlı uğurlu olsun."

Ekibin veda töreni Axiom Space tarafından canlı yayımlanmıştı.

13 deney gerçekleştirdi

Alper Gezeravcı'yı uzaya taşıyan araç, 16 Ocak'ta ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatıldı.

Ax-3 Misyonu astronotları Michael López-Alegría, Walter Villadei, Marcus Wandt ve Alper Gezeravcı 20 Ocak Cumartesi günü ABD yerel saatiyle 07.13'te (TSİ 15.13) Uluslararası Uzay İstasyonu'na giriş yaptı.

Gezeravcı'nın yolculuğunun başlamasının ardından uzay aracında ilk mesajı "İstikbal göklerdedir" oldu.

Gezeravcı istasyonda kaldığı süre boyunca 13 deney gerçekleştirdi.

Deneylerde Türkiye'nin uzay, havacılık ve savunma sanayisi için, yeni nesil malzeme geliştirme çalışmaları yapıldı. Bunun yanı sıra uzaydaki zorlu koşulların insan bedeninin üzerindeki etkileri ve düşük yer çekiminin sebep olduğu farklılıklar ve rahatsızlıklar incelendi. Uzun vadeli uzay görevlerinin sağlık üzerindeki daha geniş etkileri de araştırıldı.Türkiye Uzay Ajansı'nın paylaştığı bilgilere göre yapay zekanın da kullanıldığı deneylerle aynı zamanda uzay yolculuklarının kanser ve diğer bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar üzerindeki potansiyel etkilerine dair dünya bilim literatürüne katkıda bulunacak önemli bulgular elde edilmesi bekleniyor.

Editör: Berfin MUTLU