İl Genel Meclisi Nisan ayı toplantılarının ilk oturumu, divan kâtipleri tarafından Nisan ayı il genel meclisi karar özetleri ve il encümeni karar özetlerinin okunması ile başladı.
Yaşar Yüceer Başkanlığında başlayan toplantıların ilk oturumunda, Mudurnu ilçesi Örencik köyü, merkez ve aşağı mahallesine içme ve kullanma suyu olarak Yosunlu pınar membaının Q=1,00 lt/sn.’lik kısmının tahsisinin yapılması talebi görüşülerek Çevre ve Sağlık komisyonuna havale edildi.
Toplantıda, Mudurnu İlçesi Çevreli Köyüne içme ve kullanma suyu olarak Çörten ve Yoğurlu membaların Q=1,00 lt/sn’lik kısmının tahsisinin yapılmasına dair çevre ve sağlık komisyonundan gelen raporun görüşülmesi talebi ele alınarak oy birliği ile kabul edildi.
Gündemin son maddesi gereği, ilimiz merkez ilçe, Büyüksu deresi havzasında bulunan köylerin kanalizasyon sistemleri için 5000 kişilik paket arıtma sistemi, Gökçesi yolu, Değirmenbeli köy sapağında faaliyette olan mevcut arıtma sistemine ilave paket yapımı için iller bankasından 7 milyon TL borçlanma talebi meclis üyelerinde görüşüldü. Madde oy birliği ile Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.
“KETENLER, KUZFINDIK HAVZASI DA GÜNDEME ALINMALI”
Arıtma sistemiyle ilgili CHP Grup Başkan Vekili Erhan Beykoz söz alarak; “Bolu’daki yer altı su kaynaklarının kesinlikle kirlenmemesi ve “Su Hayattır” felsefesiyle yapılan her şeyin çok doğru olduğuna inanıyorum. Şimdi 7 Milyon TL borçlanacağız ve bunu daha da artırma şansımız var. Mesela Ketenler, Kuzfındık havzasında daha evvel arıtmaya bağlanmış yol çalışmalarının, Mudurnu yolunun yeniden yapılmasıyla tamamen koptu. Buranında yeniden gündeme alınmasını ve 7 Milyon TL’nin aktarılması konusunda bir önerge talep ediyorum” dedi.
“ASIL ÖNLEM ALINMASI GEREKEN YERLER BURALAR”
Ahmetler, Yazıören, Alıçören, Büyüksu deresinden çok ciddi çamur aktığını da belirten Beykoz; “Çamur akan dereden köylüler yağmurların olmadığı zaman patateslerini sulamak için su boruları atarak oralardan tarlalarını sulayarak patates çıkartıyor, bizlerde yiyoruz. Asıl önlem alınması gereken yerler buralar. Yarın bir gün çıkacak hastalıkların sebebi bizler olacağız. Benim önerim, alınan doğru karara 7 Milyon TL yerine 17 Milyon TL alalım. Hem o Ketenlerin olduğu Güneybatıdaki yerimizi, hem Büyüksu deresi sorumlusu kimlerse, ciddi tedbirler alarak yapılması gereken neyse Meclis Üyeleri olarak bu sorumluluğu da üzerimize alarak buralara da bir çözüm üretmemiz gerektiğine inanıyorum.” ifadelerine yer verdi.
“ARITMA SİSTEMİMİZ ŞUANDA FAALİYET HALİNDEDİR”
Beykoz’un akabinde İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer’de konuya istinaden açıklamada bulunarak; “Merkez ilçe olarak 112 köyümüz var biliyorsunuz. Belki de Türkiye’de örnek proje diye bunu ben iddia ediyorum; Havza bazlı yaklaşık belki 12-13 yıl öncesinden başlayan bir çalışma vardı. Kod farkı göz önüne alınarak Bolu Belediyesi’nin arıtma sistemini kurtarır şekilde kolektör hatlar oluşturularak Abant sapağından Mudurnu yolu üzerinden bu köylerin tamamı Bolu Belediyesi’nin arıtma sistemine bağlandı. Bolu Belediyesi’nin arıtma sisteminden kod farkından dolayı bağlanamayan köylerin atık tesisleri de bu bahsettiğimiz Gökçesuyun üzerinde Değirmenbeli yol ayrımında şuanda faaliyette olan bir arıtma tesisi kurularak buraya da bir kolektör hattı oluşturuldu. Kod farkı göz önünde bulundurularak Çele ve Sazakiçi grubundan da bir taraftan bazı köyler bahsettiğiniz gibi bu kolektör hattına bağlanarak arıtma sistemimiz şuanda faaliyet halindedir.” şeklinde konuştu.
“BİRLİKTE KARAR ALIRIZ”
Yüceer, gündem maddesinin detaylı bir şekilde araştırılması noktasına plan ve bütçe komisyonuna havale edilmesi gerektiğini belirterek; “Geçtiğimiz iki yıl önce ikinci etap tekrardan yapıldı ve şuanda ilave bir talep var. Bolu Belediye arıtma tesisine altındaki köylerin tamamını arıtması için yeterli ve ihtiyaç olan bir proje var. Bunun için tarım kredi talebi bulunmaktadır. Şimdi önemli olan merkez ilçeye yapılacak olan bir yatırım. Birlikte beraberce aldığımız kararlar neticesinde merkez ilçeye yapılacak yatırım noktasında da biz ilçeler olarak niye bunu istiyoruz diyebilirsiniz bunda da haklısınız. Bunun da çözümünü birlikte üretiriz. Öncelikle bu talebin biz plan bütçe komisyonları havalesini yapalım. Proje nedir? Ne değildir? Ne kadardır? Nasıl ödenecek ya da hangi imkanları alıyor bununla ilgili çalışma yaparak komisyonumuz bir rapor getirir. O doğrultuda birlikte karar alırız.” diye konuştu.
5 bin kişilik paket artıma sistemi maddesiyle ilgili CHP Kıbrıscık İl Genel Meclisi Üyesi Alaattin Karadoğan, Ak Parti Kıbrıscık İl Genel Meclisi Üyesi Ümit Doğangün ve Ak Parti Seben İl Genel Meclisi Üyesi İsmail Akman’da söz alarak görüşlerini bildirdi.
İl Genel Meclisi toplantıları hafta boyunca devam edecek.
HABER: Elif ERDOĞAN