Geçtiğimiz hafta, Türkiye'yi etkisi altına alan soğuk hava dalgası, zirai dona neden oldu. Malatya'da da kayısılar zirai dondan büyük hasar gördü.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zararı yerinde görmek üzere Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi Kuyulu Mahallesi'nde zirai dondan etkilenen kayısı bahçesinde incelemede bulunarak destek sözü verdi.
İbrahim Yumaklı, dondan etkilenen çiftçinin zararını karşılamak için izlenecek yolu açıkladı ve "Don zararı görülen bölgelerde tüm üreticilere destek sağlanacak. Sigortalı üreticilere ödemeler yapılacak, sigortasız üreticilerin giderleri karşılanacak." dedi.
ÇİFTÇİNİN ZARARINI KARŞILAMANIN FORMÜLÜ
İbrahim Yumaklı, "Tarım sigortasını yaptırmış olanların, tespit çalışmaları biter bitmez, Mersin, Adana ve Hatay'da olduğu gibi derhal ödemeleri yapılacak. Tarım sigortası olanlar için tespit, belirleme ve ödeme; sigortası olmayanlar için ise hesaplama ve ödeme takvimi uygulayacağız." dedi.
"TARIM SİGORTASININ YÜZDE 70'İ DEVLETÇE KARŞILANIYOR"
Tarım sigortasının poliçe bedelinin yüzde 70’inin devlet tarafından karşılandığını hatırlatan Bakan Yumaklı, Malatya’daki duruma özel olarak da değindi.
"MALATYA'DA TEKNİK ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI"
Yumaklı, kayısı ağaçlarının ciddi zarar gördüğünü, ancak yaklaşık 50 bin ton kuru kayısı stokunun pazar açısından bir rahatlama sağladığını belirterek, "Bu ağaçların gelecek yıl tekrar verim verebilmesi için teknik çalışmalar başlatıldı" dedi.
"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN EN ÇOK ETKİLEDİĞİ ÜLKELERİN BAŞINDA TÜRKİYE GELİYOR"
"İklim değişikliğinin en çok etkilediği ülkelerin başında Türkiye geliyor." diyen Bakan Yumaklı, Şubat ayında Mersin, Adana ve Hatay’da, 10-14 Nisan tarihleri arasında ise başta Malatya olmak üzere birçok ilde meyve ağaçlarının büyük zarar gördüğü zirai don olaylarının yaşandığını belirtti.
DON, AĞAÇLARIN TOLERE EDECEĞİ SICAKLIĞIN ALTINDA YAŞANDI
Yumaklı, ağaçların eksi 4 ila eksi 6 dereceye kadar olan sıcaklık düşüşlerini tolere edebildiğini ancak bu olayda sıcaklığın eksi 17 dereceye kadar düştüğünü ve mevcut teknolojinin bu seviyeye karşı koymakta yetersiz kaldığını vurguladı.
"FİZİKİ ŞARTLAR ELVERDİĞİ ANDA HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI"
Meteoroloji uyarılarının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı ekiplerinin sahaya indiğini belirten Yumaklı, üreticilerin kahvehanelerden alınarak tarlalara yönlendirildiğini ifade etti. Don olayının ardından, fiziki şartlar elverdiği anda hasar tespit çalışmalarına başlandığını kaydeden Bakan Yumaklı, "Hasar tespit çalışmaları için fiziki şartların oluşması gerekir. Üzerinde kar ve buz bulunan alanlarda sağlıklı bir tespit yapılamaz." dedi.
SORUMSUZ AÇIKLAMALAR
Bakan Yumaklı, hasat tespit çalışmasının tamamlanması için fiziki şartların yeterli olmadığını, bu konuda bir sorumluluğu ve bilgisi olmadan açıklama yapılmasını kınayarak, bakanlığın açıklamalarına kulak verilmesini belirterek şöyle konuştu:Buradan bakanlığımızın yaptığı açıklamaların dikkate alınmasını istirham ediyorum, genel geçer şeyler söyleyerek insanların kafasını karıştırmanın anlamı yok.
İşte ‘mahvolduk’, ‘ülkemizde gıda problemi olacak’ gibi açıklamalar sorumsuz açıklamalardır.
"SPEKÜLATİF AÇIKLAMALAR NE ÜRETİCİMİZE NE DE ÜRETİMİMİZE FAYDA SAĞLAR"
Yumaklı, sahadaki gözlemler dışında bazı kişilerin elinde veri olmadan spekülatif açıklamalar yaptığını belirterek, "Bu açıklamalar ne üreticimize ne de üretimimize fayda sağlar." diyerek bakanlık açıklamalarının esas alınması gerektiğini vurguladı.
Stratejik ürünlerin etkilenip etkilenmediği konusunda da bilgi veren Yumaklı, "Hububat, baklagiller, yağlı tohumlar ve sebzelerle ilgili henüz zamanımız var. Bunlarla ilgili büyük bir sıkıntı gözükmüyor." dedi.
Ancak meyve gruplarının ciddi şekilde etkilendiğini belirten Yumaklı, "Bir ilin içinde yüzde 80-90 oranında zarar gören bölgeler olduğu gibi, bazı yerlerde ise çok daha düşük oranlarda etkilendiği görüldü." ifadelerini kullandı.
"34 İL ETKİLENDİ"
İbrahim Yumaklı, stratejik ürünlerde bir sorun olmadığını daha önce açıkladıklarını ve 34 ilin zirai dondan etkilendiğini belirtetti.
Bakan Yumaklı, yaşanan zirai don olayının 2014’te yaşanan benzer bir durumdan farklı olduğunu belirterek, bu seferki donun büyük ölçüde meyve gruplarını etkilediğini söyledi.
34 ilde farklı oranlarda zarar tespit edildiğini açıklayan Bakan Yumaklı, tarım sigortasıyla ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.
Yumaklı, "Sigortası olan üreticiler için hasar tespiti tamamlandıktan hemen sonra ödemeler yapılacak. Sigortası olmayan ancak ÇKS’ye kayıtlı üreticilerin de giderleri hesaplanarak karşılanacak." dedi.
"ZARAR VE MALİYETLER KARŞILANACAK"
Bakan Yumaklı, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, zirai dondan etkilenen üreticilerin yanlarında olduklarını söyleyerek, şöyle devam etti:Türkiye’de gıda anlamında kaotik bir ortamın oluşturulmasının kimseye bir faydası yok. Dün akşam Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladı, tarım sigortasını yaptırmış olanlar tespit çalışmaları biter bitmez derhal ödemeleri yapılacak. Bu bir takvim, daha sonra çiftçi kayıt sistemine kayıtlı ancak sigortası olmayan üreticilerimiz için de bu ana kadar yapmış oldukları giderleri hesaplayarak onların bu yapmış oldukları maliyetleri de karşılayacağız.
Tarım sigortasını yaptırmış olanların, tespit çalışmaları biter bitmez, Mersin, Adana ve Hatay'da olduğu gibi derhal ödemeleri yapılacak.
ÖDEME TAKVİMİ
Zirai dona ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün akşam açıklama yaptığını anımsatan Yumaklı, şöyle konuştu:Tarım sigortasını yaptırmış olanların, tespit çalışmaları biter bitmez, Mersin, Adana ve Hatay'da olduğu gibi derhal ödemeleri yapılacak. Bu bir takvim, daha sonra Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı sigortası olmayan üreticilerimiz için de bu ana kadar yapmış oldukları giderleri hesaplayarak onların bu yapmış oldukları maliyetlerini de karşılayacağız. Tespit, belirleme sigortası olanlar için ödeme, sigortası olmayanlar için de hesaplama ondan sonra ödeme gibi bir takvimi uygulayacağız. Burada tarımsal üretim yapanlar için iklim değişikliğinin bundan sonra da öngörülemez hatta önlenemez etkilerinden uzak kalabilmek ve 1 yıllık emeğin boşa gitmemesi için bunu garanti altına alacak olan tarım sigortasının önemini tekraren belirtmek istiyorum.
"ÇİFTÇİNİN ZARARI ÖDENECEK"
Yumaklı, çiftçinin zararını karşılamak için yapılacak takvimi şöyle sıraladı:
-Üreticimizin yayında olacağız.
-Hasar tespiti yapılacak.
-Tespit edilen sigortalı üreticinin zararları derhal ödenecek.
-Sigortasız çiftçilerin çiftçi kayıt sisteminden belirlenen zararları da ödenecek.
-Tespit, sigortası olanlar için ödeme, sigortası olmayanlar için de hesaplama ve ödeme gibi bir takvimi uygulayacağız.
-Tarım sigortasının önemini tekrar belirtmek istiyoruz. İllerimizdeki üretici ve valilerimizle görüşüyoruz.
-Tarım sigortasının yüzde 70'i devlet tarafından karşılanıyor.