Haber; Sefa GÜNAY

Yıllardır hem Düzcelilerin hem de Boluluların dile getirdiği ve çok istediği getirilen yüksek hızlı tren güzergahı ile ilgili bir girişim de Düzce’den geldi. Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Şamandar, tren hattı için imza kampanyası başlattı.

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KALKINMA PROJESİDİR”

Yüksek Hızlı Tren (YHT) için, “İstanbul, Gebze, İzmit, Sakarya, Hendek, Düzce, Bolu, Gerede, Ankara Hattına YHT istiyoruz” başlığıyla başlatılan imza kampanyasına ile ilgili açıklamada bulunana Şamandar, “Bu hat, İstanbul Havaalanı’ndan sonra Türkiye’nin en büyük Kalkınma Projesidir. Türkiye’de 400 km mesafede 30 milyon insanımızın yaşadığı başka bir bölge yoktur. 15 dakika ara ile hareket eden bu tren sayesinde, günde 125 bin yolcu, yılda 45 milyon yolcu karşılıklı olarak taşınacaktır ve yılda 1 Milyar $ kazanç elde edilecektir. Ankara- İstanbul arası ulaşım 2 saat olacağı için, ulaşımda çok ciddi zaman kazanılacaktır. Bu proje ayrıca, İstanbul’un trafik sorununun çözümüne katkı sağlayacaktır. Deprem tehlikesi olan İstanbul, Bolu iline kadar yatay olarak yayılacaktır. Ülkemizin petrol ithalatında, trafik kazalarında ve hava kirliliğinde azalma olacaktır. Proje kapsamında 6 İl, 4 İlçe birbirleri ile çok hızlı bir şekilde ulaşım imkanına sahip olacaktır. Milli gelirimizin yarısı (400 Milyar $) bu güzergâhtaki illerde üretilmektedir. Bu projenin Yatırım maliyeti olan 5 Milyar $, 10 yılda geri döneceğinden dolayı Yap, İşlet, Devret modeline uygundur” ifadelerini kullandı.

BİZİM SİYASİLERDEN YILLARDIR SES YOK

Bolu için de büyük önem sağlayan ve herkesin sahip çıkması gereken Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı için Bolulu siyasilerden yıllardır bir adım gelmedi. Bolulu vatandaşların da istediği proje için Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan dışında başta AK Parti Bolu Milletvekilleri Arzu Aydın ve Fehmi Küpçü’den de konu hakkında bir girişim bekleyen vatandaşlar Milletvekillerinin adım atmalarını bekliyor.

BOLU’DA SADECE TANJU ÖZCAN GİRİŞİMDE BULUNMUŞTU

Bolu ve Düzce’nin birlikte hareket etmesi halinde birlikten güç doğacağına inanan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan 2022 yılında “Bu Treni Kaçırmayalım!” sloganıyla bir kampanya başlatmış ve başlatılan kampanya dâhilinde Bolu ve Düzce’de birçok noktadaki billboardlara astırdığı afişlerle dayanışma çağrısında bulunmuştu. Başkan Özcan başlattığı kampanya dışında Tren güzergâhının değiştirilmesi için bilim adamlarının raporları doğrultusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan defalarca randevu isteyen ancak herhangi bir yanıt alamamıştı.