Öğrencilerin teorik eğitimlerini restorasyon uygulamaları ile desteklemek ve öğrencileri sektör temsilcileriyle buluşturmak amacıyla, 9 ve 10 Mayıs 2022 tarihlerinde uygulamalı restorasyon etkinliği düzenlendi.

Öğretim Görevlileri Meral Vural, Burcu Bostancı ve Pınar Özayan danışmanlığındaki etkinlikte, öğrencilerin sektörü tanımaları, uygulama sahaları ve uygulama teknikleri hakkında bilgi edinmeleri ve böylece kariyerlerine katkı sağlamaları hedeflendi.

Konya Rabia Restorasyon Firması Kurucusu Serdar Çoban, Restoratör Merve Üçler Arslan ve Kalemkâr Havva Yiğitbaşı’nın konuk olarak katıldığı eğitim etkinliğinde, ilk olarak firmanın yapmış olduğu saha çalışmalarından örnekler sunuldu.

ÖĞRENCİLER, 80 VE 150 YILLIK AHŞAP KAPILARIN RESTORASYONUNU YAPTILAR

Mudurnu Süreyya Astarcı Meslek Yüksekokulu kampüsünde gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler, 80 yıllık ahşap kapı ve pencereler üzerindeki yağlı boyaları temizlemek için raspa işlemi, 150 yıllık ahşap kapılar üzerindeki kurtlanmaları önlemek için enjeksiyon ile ilaçlama işlemi, kapılardaki çatlakların kapanması için özel bir karışım ile uygulanan dolgu işlemi yaptılar.

Öğrenciler ayrıca, boyalı duvar ve ahşap kapı üzerine kalem işi uygulaması gerçekleştirdiler; Mudurnu’nun tarihi Yıldırım Bayezid Camii için hazırlanan tabelaya eskitme işlemi uyguladılar.

TARİHİ YAPILARDAKİ HASARLAR VE MÜDAHALE BİÇİMLERİ ANLATILDI

Çalışmaların ardından Mudurnu’da restorasyon yapılması gereken tarihi yapılar ziyaret edildi. Öğrenciler, Restorasyon Projesi dersi kapsamında çalışmalar yaptıkları tarihi Haytalar Konağı’nda detaylı inceleme yaptı. Ahşap yapıların yapım teknikleri, malzemenin kullanılış biçimi, yapı içerisindeki mimari elemanlar, yapıdaki hasarlar ve müdahale biçimleri ele alındı.

Bir ülkenin tarihi ve kültürel mirasını korumanın önemi, koruma alanında restoratörlere duyulan ihtiyaç ve restorasyon mesleğinin önemine vurgu yapılan etkinlikte, iş ve staj olanakları ile çalışma alanları ve koşulları hakkında görüşmeler yapıldı.