Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlık, Batı Karadeniz'de selden etkilenen 7 il için hasar tespit çalışmalarına devam ediyor. Bakanlığa bağlı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün hasar tespit verilerine göre, Kastamonu, Zonguldak, Düzce, Bolu, Karabük, Sinop ve Bartın'da meydana gelen sel afetine ilişkin toplamda 18’i bağımsız bölüm olmak üzere 13 bina yıkılmış, 28’i bağımsız olmak üzere 11 bina ağır hasar almış, 1794’ü bağımsız olmak üzere 295 binada hafif hasar meydana geldiği belirlendi.

Açıklamada, 2 bin 30’u bağımsız bölüm olmak üzere, 522 binada herhangi bir hasar saptanmadığı 38’si bağımsız olmak üzere 20 binanın ise acil yıkılacaklar kategorisine alındığı bildirildi. Batı Karadeniz'de 27 Haziran 2022 Pazartesi günü yoğun yağışlar sebebiyle sel felaketi yaşanmış, birçok bölge selden etkilenmişti.

Sel felaketine maruz kalan Kastamonu, Zonguldak, Düzce, Bolu, Karabük, ve Bartın’da 13 binanın yıkıldığı, 11 binanın ağır hasarlı, 509 binanın az hasarlı olduğu, 20 bina acil yıkılacaklar listesine alındığı duyuruldu. Bakanlığın Yapı İşleri Müdürlüğü tarafından Kastamonu'nun Bozkurt, Merkez, Azdavay, Cide, Devrekani, Hanönü, İnebolu ilçelerinde meydana gelebilecek talepler için 20 ekiple hasar tespit çalışmalarına başlandığı, gelen ihbar ve talepler doğrultusunda 12 ilçe ve 60 köy/mahallede hasar tespit çalışmalarının tamamlandığı belirtildi.

Bunların içerisinden İnebolu ilçesine bağlı Çaydüzü, Çatalzeytin ilçesine bağlı Hacıreis ve Kızılcakaya köylerine ve Bozkurt İlçesi Bayramgazi köyünün belirli bir mevkisine ulaşım sağlanamadığı bildirildi.

Kastamonu’da 271 binadan 7’sinin yıkıldığı, 2 ağır hasarlı, 133 az hasarlı, 124 hasarsız ve 5 acil yıkılacak bina olduğu aktarıldı.

2 ACİL YIKILACAK BİNA VAR

Bolu Merkez ve Mengen ilçelerinde 13 köyden gelen talepler doğrultusunda 3 ekiple çalışmaların devam ettiği açıklandı. Bolu’da 77 binadan yıkılan ve ağır hasarlı olmadığı, 9 az hasarlı, 66 hasarsız bina olduğu; 2 acil yıkılacak bina olduğu bildirildi.