HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan: “Asgari ücret tespit komisyonunun yapısına itirazımız var” HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan: “Asgari ücret tespit komisyonunun yapısına itirazımız var”

Milattan önce 3. yüzyıla uzanan tarihiyle Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde kazı çalışmalarının yüzde 95’i tamamlandı. Bolu’nun Gerede ilçesine yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunan bu antik kentte, 10 bin seyirci kapasiteli antik tiyatronun gelecek yıl turizme kazandırılması hedefleniyor.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izniyle Konuralp Müze Müdürlüğü başkanlığında yaklaşık 5 yıldır süren kazılarda, önemli bulgular gün yüzüne çıkarıldı. Farklı dönemlerde yaşanan depremlerden zarar gören antik kentte, özellikle tiyatro yapısının bütünlüğünün korunduğu tespit edildi.

Restorasyon çalışmalarına başlanması planlanan antik tiyatro, Batı Karadeniz’in en büyük ve en iyi korunmuş antik alanlarından biri olarak öne çıkıyor. Prusias ad Hypium Antik Tiyatro kazısı bilimsel danışmanı ve Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Kadıoğlu, kazı çalışmalarında son aşamaya gelindiğini ve restorasyon projelerinin yakında başlayacağını belirtti.

Kazılarda bugüne kadar Yunan mitolojisindeki Medusa heykel başı, Apollon ve Akteon kabartmaları, aslanlı mozaik ve Büyük İskender heykel başı gibi önemli eserler ortaya çıkarıldı. Tiyatro yapısının büyük bölümü açığa çıkarılmış olup, Osmanlı döneminden itibaren yerleşim alanı olarak kullanıldığı anlaşıldı. Kazılarda son olarak, tiyatronun sahne binasını yaptıran M. Iulius Proklos’a ait olduğu düşünülen 1800 yıllık büst bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi