Kahramankazan Cumhuriyet Başsavcılığınca sağlanan iddianameye göre, 24 Mayıs'ta Kahramankazan Özel Eğitim Uygulama Okulu 10/A sınıfında orta ağır zihinsel engelliler sınıfı öğrencisi Berat Ü. akşam saatlerinde morluklarla geldi. Durumu fark eden anneannesinin ne olduğunu sordu. Berat Ü. de "Hoca yaptı" diye cevap verdi.
Bunun üzerine anne Seray Cengiz okul yönetimini planlamak olay hakkında bilgi istedi. Okulun müdür yardımcısı, Berat Ü'nün sınıf akadaşıyla sürtüşme yaşadığını kişilerindeki morlukların da bu yüzden olduğunu ifade etti.
Kahramankazan Devlet Hastanesinden darp raporu alan Cengiz, sorumlular hakkında şikayetçi oldu.
Savcılık, okulun güvenlik kamerası görüntülerini inceledikten sonra öğretmen Mücahit Mert H'nin down sendromlu Berat Ü'ye şiddet uyguladığını tespit etti. Bunun üzerine öğretmen tutuklandı.
Mücahit Mert H. hakkında "Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı basit yaralama" suçundan 6 aydan 1 yıl 6 ay kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.
İddianame, Kahramankazan 2. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.
- Güvenlik kamera görüntüleri dava dosyasına giren
Berat Ü'nün sınıf arkadaşlarının önünde ve olası darbelere karşı güvenlik kamera görüntüleri de dava dosyasına girdi.
Öğretmen Mücahit Mert H.'nin aşağı sendromlu çocuğunun omuzlarından tutarak zorla sandalyeye oturtulduğu bacaklara bastığı ve yumrukla kırıldığı anlar görüntülere yansıdı.
Görüntülerde, Mücahit Mert H'nin, direnen Berat Ü'yü sandalyeden yere fırlattığı ve koridor boyunca sürüklediği anlar da yer aldı.
İddianamede ifadesine yer verilen öğretmen Mücahit Mert H. ise olay günü Berat Ü'nün bir başka öğrencisini darbettiğini öne sürerek, kendisine ve çevreye zarar vermesini engellemek amacıyla güç kullanmak zorunda kaldı savundu.
Mücahit Mert H, "Berat'ı sınıfa götürmek için ve daha büyük olayı engellemek amacıyla güç kullanmak zorunda kaldı. Üzerime atılım suçu kabul ediliyor." savunmasını yaptı.
- AA muhabiri Müşteki avukatı Çiğdem Tan, "Down sendromu yerine ses olmak istiyor"
diye konuştu. AA muhabiri, Kahramankazan'da bulunan Özel Eğitim Uygulama okulunda yaşanan şiddet olaylarının yaşandığını belirtti.
Şiddet olayının ardından Berat Ü'nün eve geldiğinde üzerindeki darp izlerinin üzerine ailesi tarafından doktora götürüldüğünü belirten Tan, "Bunun sonucu okulla ve yöneticilerle ilgili kuruma başvuruydu. Onlar da olay sadece şiddet olarak değil bir eğitim parçası olarak gösterdiler. Biz ayrıntıları seyrettikten sonra bunun eğitimle bölgede olmayan bir durum olduğunu tespit edip hukuki yola başvurduk." diye konuştu.
Berat'ın annesinin ve sonrasındaki bu olay sonucunda çok kazandığı, olay sonrasında zaman kaybından gerekli mercilere başvurduklarını anlatan Tan, basit yaralamadan dava açıldığını ve sanığın tutuklandığını aktardı.
Tan, olayın oranlarını izledikten sonra oranların içindeki uygulamayı uygulayan öğretmenin dışında başka bir öğretmenin daha olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"Nöbetçi öğretmen olan aynı zamanda ısıyı uygulayan öğretmenin eşi olan kişinin de bu olayı izlediğini tespit ettiklerini söyledi. Sendromlu çocuğumuz Berat'a bir temasta mevcut. hocası tarafından söylenen video kayıtlarımız da var. Bunu da yine savcılık makamına ilettik."
Down sendromulu ve özel eğitimin bütünüyle şiddet olaylarının son bulması için sessiz kalmaması vurgulayan Tan, "Down sendromulu veya özel eğitimin tüm yollarla tüm amaçlar adına ses çıkarmak istiyoruz. Bu ilk olsun bir çığır açalım istiyoruz. Annemize destek veriyoruz. Berat'ı annesi babasız büyüyor. tasarruf kullanıldı.
İHA