DERLEYEN: Berfin MUTLU
Dörtdivan’ın ismini almasında Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde yer veriliyor. Seyahatnamedeki bilgilere göre ise kısaca Sultan l. Alaaddin Keykubat’ın Bolu Beyi iken fethettiği dağlarda Divan kösü çaldırdığı, bu nedenle de bu yerlere “DİVAN” denildiğini yazmaktadır. Bu yerlerin önce 7 adet olduğu, fakat bunlardan 3’ünün küçük olduğu için kapatılıp 4’ünün kaldığı ve bu yüzden de adının “DÖRTDİVAN” olduğu belirtiliyor.
Dörtdivan’da Gezilmesi Gereken Yerler
Bolu’ya bağlı 8 ilçeden biri olan ve merkeze yaklaşık 53 kilometre uzaklıkta bulunan Dörtdivan’da gezilebilecek turistik yerleri Bolu Takip Gazetesi olarak sizler için derledik.
Ünlü halk ozanı ve savaşçı Köroğlu’nun doğduğu topraklar olan Dörtdivan turistik güzellikleriyle misafirlerine güzel anlar yaşatıyor. Dörtdivan küçük bir ilçe olmasından kaynaklı çok az tarihi eseri bünyesinde bulunduruyor. Dörtdivan bunların yanında kutsal sayılan Kırklar ve Himmet Dede türbesiyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Ünlü halk ozanı ve savaşçı Köroğlu’nun doğduğu ifade edilen Köroğlu Konağı’da yine Dörtdivan ilçemizde bulunuyor. Ayrıca ilçenin Geleneksel Dörtdivan Evleri görenler tarafından dikkat çekiyor. İlçenin doğal alanları arasında ise Ayvadibi Şifalı Suyu bulunuyor.
Dörtdivan’ın gezilecek görülecek yerleri..
Kırklar Türbesi
Dörtdivan ilçesine bağlı Kılıçlar köyü sınırları içinde bulunan bu tarihi yapı, ilçe merkezinden aşağı yukarı 8 kilometre uzaklıkta. Aladağ sokak üzerinden özel araç veya taksi ile gidilerek yaklaşık 15 dakikada ulaşım sağlanabiliyor.
Yöre halkı için kutsal bir alan olarak kabul edilen bu türbenin çevresinde, geçmişte kırk adet kuyunun var olduğu ifade ediliyor. Günümüz de ise burada yalnızca iki adet kuyu bulunuyor. Kuyunun içindeki su her zaman aynı seviyede ve suya bakıldığında 10 – 15 litre civarında görünüyor ama kuyudan ne kadar su alınırsa alınsın, su hiç azalmıyor.
Anlatılan rivayetlere göre; kuyuda, su hiç eksik olmuyor. Sadece Kıbrıs Savaşı zamanında kuyulardaki sular çekilmiş ve kuyular kurudu. Savaş sona erdikten sonra su yeniden eski haline geldi. Türbenin çevresindeki bir diğer özellik; türbe çevresinde bulunan taşların değişik şekillerde olmasıdır. Burada bulunan taşlar kaya kütlesi şeklinde değil, ince ve yassı bir biçimde.
Dileklerinin kabul olacağına inanarak, türbeye çocuk kıyafetler bırakanların da olduğu ifade ediliyor. Ayrıca yaz aylarında çevrede meydana gelen kuraklık sebebiyle Dörtdivan ilçesindeki insanlar bu türbeye gelerek yağmur duası ediliyor.
Yapısı ve şekli ile değil, hikayeleri ve değeri ile kendine oldukça fazla ziyaretçi çeken bu türbe, Dörtdivan’a uğrayan turistlerin gitmesi gereken bir yerdir.
Giriş ücreti yok.
Himmet Dede Türbesi
Himmet Dede Türbesi, Dörtdivan ilçesi sınırları içinde yer alan Sorkun ve Yukarısayık köyleri arasındaki bir tepede bulunuyor. Dörtdivan merkezinden yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta bulunan bu türbeye özel araç veya taksi kullanarak gitmek mümkündür ve Köroğlu Caddesi üzerinden aşağı yukarı 10 dakikada ulaşım gerçekleştiriliyor.
Türbenin sahibi; Bolu sınırları içinde yer alan Gice Köyü’nde, 17. yüzyılda, yaşayan Hacı Ali Merdan isimli bir hocanın oğlu. Tek odalı bir biçimde yapılmış olan türbenin duvarlarının inşasında taş ve çatısında kiremit kullanılıyor. Yapım yılına ait net bilgi yok.
Bu türbede, Kırklar Türbesi’nde olduğu gibi, sürekli dua edilmekte ve istekler dile getiriliyor . Bu etkinlikler, bölge halkı tarafından bir gelenek haline getirilmiştir ve sürekli olarak yapılıyor. Bölgeye gelen turistlerin birçoğu bu yapıyı ziyaret ediliyor ve zaman zamanda köy halkı ile geleneklerini gerçekleştiriliyor
Mekânın giriş ücreti yok.
Köroğlu Konağı
Dörtdivan ilçesinin Aşağısayık köyünde bulunan bu tarihi yapıya gitmek için özel araç veya taksi kullanmak mümkün. Köroğlu Caddesi üzerinden giderek yaklaşık 3 kilometrelik bir yolu ortalama 5 dakikada gidilebiliyor.
Konak, taştan yapılma dörtgen bir zemin kat üzerine 2 kat daha çıkılarak yapıldı. Toplam 3 kattan oluşan bu konağın yapımında ahşap kullanılmış ve günümüze kadar oldukça fazla hasar gördü. Bolu yöresinde yaşayan ve bölgedeki dağların içine sığınarak savaşan ünlü ozan Köroğlu’nun bu konakta yaşamış olduğu ifade ediliyor. Rivayetlere göre Köroğlu, uzun bir süre bu konakta yaşamıştır ve dağlara çıktıktan sonra konağı çocuklarına, daha sonra ise torunlarına kalıyor.
Konak, sit alanı olarak tescil edilerek koruma altına alınmıştır ve halen restorasyon çalışmaları devam ediyor. Konak dışarıdan görülebilir ve devam eden restorasyon çalışmalarının sürecine göre içeriye girilebiliyor. Dörtdivan Belediyesi’nin yapmak istediği projeye göre; restorasyon çalışmaları bittiği zaman bu konak bir müze haline getirilecek. Konak, Dörtdivan ilçesini ziyaret eden hemen her misafirin uğradığı bir yer.
Giriş ücreti yok.
Geleneksel Dörtdivan Evleri
İlçe merkezinde ve ilçeye bağlı köylerin hemen hepsinde görebileceğiniz evler.
Bu bölgede inşa edilen evler, çevre bölgelerde bulunan diğer geleneksel evlerden daha farklı biçimde yapıldı. Geleneksel Dörtdivan evleri kendine özgü özellikler bulunduruyor. Bu evler; yerden 50 - 100 santimetre yükseklikte inşa edilmiştir ve evlerin tahta döşemeli bir giriş bölümü bulunuyor.
Evlerin giriş katında geniş bir avlu ve avluya bağlı 2 - 3 adet oda, birer kiler ve tuvalet bulunmaktadır. Evin avlusunda merdivenler bulunmaktadır ve üst katta ise, ufak bir salon daha mevcut. Üst kattaki salona bağlı iki veya üç oda, birer tuvalet ve banyo bulunuyor.
Yakın zamanda, beton yapılara geçilmesi ile birlikte, gelişen tasarımlarda; içeriden yukarı çıkılmasını sağlayan merdivenler yerine dışarıdan yukarıya çıkılan merdivenler kullanılmaya başlandı. Bu evlerin birçoğu halen kullanılmaktadır ve ilçeye gelen yerli – yabancı turist ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Ayvadibi Şifalı Suyu
Bu şifalı su; Dörtdivan ilçesine bağlı olan Yağbaşlar Köyü içerisinde, Mürseller Mahallesi’nde bulunuyor. İlçe merkezinden yaklaşık olarak 7 kilometre uzaklıkta olan bu kaynağa Köroğlu Caddesi üzerinden özel araç ya da taksi ile yaklaşık 10 dakikada gidiliyor. Tercihen köy otobüsleri ile de ulaşım sağlanıyor. Köy otobüsü ile gidildiğinde 15 – 20 dakika kadar yürünmesi gerekiyor.
Buradaki şifalı su kaynağında bir çeşme yapıldı. Çeşme yanında, çeşmeye bağlı olarak, bir adet mescit ve bir adet banyo yapıldı. Uzun yıllardır aktif olarak kullanılmakta olan bu su kaynağının fazlasıyla şifalı olduğu ifade ediliyor. Bu sudan içerek ya da bu su ile yıkanarak cilt hastalıklar, cilt lekeleri, böbrek ve mide rahatsızlıklarını gidermenin mümkün olduğu ifade ediliyor. Bölge halkı sürekli bu suyu kullanmakta ve bu su sayesinde şifa bulduğunu belirtiliyor.
Dörtdivan’ı ziyaret eden birçok turist bu çeşmeyi ziyaret ediliyor. Çeşmeyi ziyaret eden turistler, bu sudan içmekte, bu su ile yıkanmakta ve bazıları bu suyu şişelere doldurarak evlerine götürüyor. Suyun iyileştirici olmasına yönelik herhangi bir bilimsel veri bulunmamakta ve suyun nasıl bulunup kullanıldığına dair herhangi bir belge yok. Su kaynağı hakkında tek bilinen; uzun yıllardır bu bölgede yaşayan insanların bu suyu kullanıyor.
Dörtdivan’da Günübirlik Gezilecek Yerler
Dörtdivan ilçesinin gezisini bitirdikten sonra yakın çevrede bulunan tarihi ve doğal güzellikleri görmek isteyenler için uygun mekanlar bulunuyor.
Bu mekanlar; kuş gözlemcilerinin gözde mekanı ve sıra dışı bir hikaye sahibi Yeniçağa Gölü, piknik, kamp gibi aktiviteleri gerçekleştirmek için uygun olan Gölcük Gölü ve Tabiat Parkı, kış sporlarına ilgili olanların uğrak mekanı Kartalkaya Kayak Merkezi, tarih ve kültür sevdalısı olanların ziyaret edebileceği Bolu Müzesi, ilçe yakınında yer alıyor.