Söyleşinin Moderatörlüğünü yapan Dilek Ustaoğlu’nun açılış konuşmasının ardından, ünlü TV program sunucusu Zahide Yetiş ve oyuncu Açelya Akkoyun’un konuyla ilgili videolarının katılımcılara izletilmesiyle başlayan söyleşi de zaman zaman çeşitli film ve dizilerin bazı sahnelerinden yararlanıldı.

Kendisi de aynı zamanda özel gereksinimli bir birey olan ve söyleşinin mimarı Onur Ustaoğlu’nun sunumunu, kendisi adına Av. Seda Okur seslendirdi. Ustaoğlu konuşmasında, “Bu tür eğitimlerin Bolu’dan başlayarak tüm Türkiye’ye yayılmasını amaçlıyoruz aslında. Birazdan Dokunma hassasiyetiyle ilgili değerli katılımcılarımdan bilgi alacağız. Kitabımla ilgili olarak birçok yerden teklif aldım. Hepsine de -evet, gelirim ama sahne tekerlekli sandalyem için uygun mu? Diye sordum. Genellikle aldığım cevap -Aman Onur’cum biz seni kucaklarız. Sahneye çıkartırız şeklinde oldu. Ne yazık ki kimse çıkabileceğim bir rampa yaptırmaktan bahsetmiyor. Benim dokunma hassasiyetim yok belki ama birilerinin sizi taşımasının yarattığı stres ile bana dokunasını istemiyorum. Projeden desteklerini esirgemeyen Bolu Belediyesi’ne Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne ve buraya kadar gelip bizi dinleme nezaketi gösteren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Başkan Özcan konserlere harcanan parayı açıkladı Başkan Özcan konserlere harcanan parayı açıkladı

Av. Seda Arslan ise, hala hukukta ‘engelli’ olarak tanımlanan bireylerin aslında engellenen bireyler ya da özel gereksinimli bireyler olarak nitelendirilmesi gerektiğine vurgu yaparken, uzun yıllar mesleki tecrübeleri neticesinde özel gereksinimli bireylerin ve yakınlarının sahip olduğu hakların yer aldığı dosyayı paylaştı.

Haklar hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler aşağıdaki linke tıklayarak içerik bilgisine ulaşabilir.

https://www.onurustaoglu.com.tr/wp-content/uploads/2024/11/engelli-haklari.pdf

Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nihal Mamatoğlu ise her bireyin her an engel sahibi olabilmesiyle arasında çok ince bir mesafe olduğunu ve bu nedenle gerekli toplumsal hassasiyetlerin ve bilincin oluşturulması gerektiğini ifade etti. Özel gereksinimli bireylerin yanı sıra özellikle çocuk yaşta ortaya çıkan otizm hakkında da değerli bilgiler paylaşan Mamatoğlu, gerektiğinde uzmanlardan yardım alınması noktasında ebeveynlerin çekinmemesi gerektiğine de vurgu yaptı.

Yaklaşık 2 saat süren ve değerli bilgilerin paylaşıldığı söyleşinin sonunda dokunma hassasiyetli başrol oyuncusunun bulunduğu Mucize Doktor isimli diziden bir dans sahnesi paylaşıldı. Bolu Belediyesi personeli Usta Öğretici İlknur Onur Altın söyleşiyi baştan sonu işaret dilinde anlattı.

Zaman zaman duygusal anların da yaşandığı söyleşiye Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın eşi Meral Acar Özcan, Bolu Belediyesi Başkan Yardımcılarından Leyla Beykoz ve Süleyman Can, ÇYDD Bolu temsilcileri, çeşitli dernek ve STK üyeleri ile birçok vatandaş katıldı.

Kaynak: Haber Merkezi