Webinarın moderatörlüğünü de yapan Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Şenol Durak, “Deprem Sonrası Psikolojik Dayanıklılık” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin sonuçlarının ve benzeri süreçlerin psikolojik etkilerini iyileştirmenin uzun yıllar alabildiğini kaydeden Prof. Dr. Durak, depremi yaşayanların yanı sıra basın aracılığı ile durumu takip edenlerin de bu süreçlerden etkilendiğini söyledi.
“Depremlerin ardından karmaşık zihinsel bir süreç yaşıyoruz.”
Depremlerin ardından geçen bir yıllık süreçte karmaşık zihinsel bir süreç yaşandığını anlatan Prof. Dr. Durak, bu durumun bireyin içsel kaynaklarını tümüyle sömüren, yüksek enerji kullanımına yol açan yoğun bir süreç olduğunu vurguladı.
Deprem sürecindeki davranışlarımız ve düşüncelerimiz hakkında bilgi veren Prof. Dr. Durak, depremleri yaşayan bir grupla yapılan bilimsel bir araştırmanın sonuçlarına göre, bunların yüzde 46.8’inde travma sonrası stres bozukluğu, yüzde 42.2’sinde kaygı, yüzde 22.4’ünde uyku sorunları ve yüzde 12’sinde depresyon görüldüğünü söyledi.
Psikolojik dayanıklılığın, deprem gibi doğal afetlerin sonrasında birey üzerinde onarıcı bir etki yarattığını kaydeden Prof. Dr. Durak, bunun hayatta kalmayı değil yaşamı zenginleştirmeyi içeren bir kavram olduğunu vurguladı ve “Psikolojik dayanıklılık, kişinin kendisine yaptığı en önemli psikolojik yatırımdır.” dedi.
Webinar içeriği
Ankara Üniversitesi Beypazarı Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Psikolog Dr. Sevgi Güney “Travmatik Deneyimler ve Pozitif Psikoterapi”, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Türkçapar “Yasa Bilişsel Davranışçı Yaklaşım” ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gülçin Karadeniz “Çocuklarda Oyunun İyileştirici Gücü” başlıklı sunum yaptı. Haber Merkezi