Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bartın Üniversitesi ve orman ürünleri sektöründe Türkiye’nin önde gelen markalarından biri olan Yıldız Entegre Ağaç Sanayi A.Ş. arasında 13 Şubat 2024 tarihinde imzalanan protokol gereğince, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında Ar-Ge projesi hazırlandı. “Yonga Levha Üretiminde Tutkal Etkinliğinin Artırılması” başlıklı proje, TÜBİTAK-TEYDEB 1505 Üniversite-Sanayi İş Birliği Destek Programı kapsamında desteklenmeye değer bulundu.
Yürütücülüğünü Bartın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah İstek’in yaptığı projenin araştırma ekibi; Bartın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Aydemir, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyeleri Dr. Orhan Kelleci ve Dr. Süheyla Esin Köksal, Yıldız Entegre Ağaç Sanayi A.Ş. Kalite Müdürü Kenan Çağrı Nevruz ve Tesis Müdürü Birkan Ümüt’ten oluşuyor.
Yonga levha (sunta) üretiminde kullanılan üre formaldehit tutkalının modifiye edilmesi üzerine çalışmalar yapılacak yenilikçi projede, formaldehit emisyonunun azaltılarak daha sağlıklı, verimli ve çevre dostu levha üretimi gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Projeyle aynı zamanda, daha düşük tutkal tüketimi ile tutkallama (üretim) maliyetlerinin azaltılması sağlanarak, levhaların fiziksel ve mekanik özelliklerinin artırılması öngörülüyor. Proje kapsamında, Üniversitemiz ve Bartın Üniversitesi laboratuvarlarında yapılacak deneylerle, üre formaldehit tutkalını modifiye edebilmek için TKJ makinesi geliştirilecek ve bu makineyle elde edilecek sonuçlar, Yıldız Entegre Ağaç Sanayi A.Ş.’nin Mudurnu’daki tesislerinde deneme üretimleriyle test edilecek. Aralık 2024’te başlayacak proje, 24 aylık sürenin sonunda Aralık 2026’da tamamlanacak.
Proje aynı zamanda, üniversite-sanayi iş birliğinin güçlendirilmesi ve akademik bilginin sanayiye etkin bir şekilde aktarılması açısından önemli rol oynuyor. Üniversite-sanayi iş birliğine yeni bir boyut kazandıracak ve yonga levha sektöründe yenilikçi bir çözüm olarak öne çıkacak proje, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine de katkı sunacak.