Eğitim Fakültesi’nde gerçekleştirilen ilk etkinlikte, Fen Bilgisi laboratuvarında Bilim Şenliği düzenlendi. KATUM Müdür Yardımcısı ve Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı’nda görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Naciye Somuncu Demir koordinatörlüğünde, Doç. Dr. Esra Çapkınoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Yunus Özyurt’un katkılarıyla düzenlenen bilim etkinliklerine, 3’üncü ve 4’üncü sınıfta okuyan öğretmen adayı 16 öğrenci gönüllü destek verdi.
Bilim Şenliği kapsamında Canip Baysal İlkokulu, Kültür İlkokulu ve 50. Yıl İzzet Baysal İlkokulu’ndan Çocuk Üniversitesi’ne katılan 21 öğrenci, 8 bilimsel istasyonda eğlenceli, öğretici ve popüler deneyler yaptı.
Çocukların bilim sevinci: Dokunarak, görerek, yaparak öğrendiler
Bilimi sevdirmek ve bilimsel faaliyetlere merak duymalarını sağlamak amacıyla düzenlenen şenlikte çocuklar, nişasta ve suyla yapılan oobleck deneyi, renk değişimlerinin gözlemlendiği, sodyum hidroksit ve potasyum permanganat ile yapılan bukalemun deneyi, kimyasal reaksiyonları anlamalarına yardımcı olan ve karbonat ve pudra şekerinin gaz yağı ile yanması sonucu ortaya çıkan görsel bir şova dönüşen Kara Firavun (Ateş Yılanı) deneyi ile lav lambası deneyi yaptı.
Çocuklar mikroskop istasyonlarında; histoloji alanında algler, su kuleleri, planarya, solucanlar ve köpek balıkları bölümleri ile kan, mide, beyin zarı, bağırsak gibi dokuların hücreleri; botanik alanında ise, soğan, ayçiçeği, fasulye kökü, eğrelti otu gibi bitkilerin bazı bölümlerini gözlemledi. STEM ve robotik istasyonunda eğlenceli deneyler gerçekleştirdi. Formaldehit (çürümeyi engelleyen sıvı) içerisindeki mürekkep balığı, zargana, kedi balığı, akrep gibi canlıları tanıyarak, dokunarak ve gözlemleyerek biyoçeşitliliğimizi zenginleştiren hayvanları öğrendi. Bilim Şenliği, Fildişi Macunu deneyi ile sona erdi.
Çocuklar daha sonra Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üzeyir Ok ile bir araya geldi. Kariyer, uzay, hayaller çerçevesinde eğlenceli bir sohbetin ardından çocuklara, Üniversitenin kurucusu merhum İzzet Baysal’ı tanıtan kitapçıklar ve çocuk kitapları ile kırtasiye malzemelerinden oluşan bir set armağan edildi.
Çocukların dil yeteneği göz doldurdu
Çocukların ikinci durağı Yabancı Diller Yüksekokulu oldu. Çocuklar burada, uluslararası akademisyenler Keith Carver, Jihen Salhi ve Laila Mahmoud ile bir araya geldi. Dil Şenliği kapsamında çocuklarla, İngilizce ve Arapça olarak hafıza, el becerileri, öz güveni artırma, dokunma, hissetme, tanıma, yaratıcılık gibi birçok etkin duyuda kişisel gelişimi hızlandırma yetilerini güçlendiren oyunlar oynandı. Sebzeler, meyveler, renkler, hayvanlar tanıtıldı. Eğlenceli etkinliğe; Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mesut Kuleli, akademik ve idari yönetici ve personel katıldı. Etkinliğin sonunda çocuklara el yapımı kurabiyeler ve çeşitli hediyeler verildi.
Çocuklar, egzersiz ve dans etkinliğinde gönüllerince eğlendi
İkinci gün etkinlikleri, Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde gerçekleştirilen Sağlık Şenliği ile tamamlandı. Doç. Dr. Bedriye Ak koordinatörlüğünde düzenlenen ve Dekan Prof. Dr. Nazmiye Yıldırım’ın da katıldığı etkinlikte çocuklara, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Sezen Tezcan ve Dr. Öğr. Üyesi Seda Ayaz Taş tarafından “Çocuklarda Doğru Postür” ve “Çocuklarda Fiziksel Aktivitenin Önemi” konularında bilgi verildi. Çocuklarda postür yani duruş bozukluğunun günümüzde en çok teknolojiye bağlı olarak geliştiği vurgulandı; sağlıklı beslenme ve egzersizin önemi anlatıldı. Çocuklara geleneksel oyun önerilerinde bulunuldu.
Sağlık Şenliğinde Fizyoterapist mesleğini tanıma fırsatı bulan çocuklara sağlık üniteleri gezdirildi ve tedaviler hakkında bilgi verildi. Çocuklar, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 4’üncü sınıf öğrencileri Stj. Fzt. Gülin Ebrar Erdem ve Stj. Fzt. Ayşe Koç ile birlikte egzersiz ve dans etkinliği yaptı. Çocuklara sağlıkla atıştıracakları elma ikramı yapıldı. Çocuk Üniversitesi, 26 Nisan Cuma günü düzenlenecek etkinlikler ve kapanış programının ardından sona erecek. Haber Merkezi