ÇOCUĞUN KEŞFETME YOLCULUĞU

Abone Ol

Çocukların merak ve keşif duygusu önce kendini,  daha sonra çevresini tanımakla ilgilidir.

Dolayısıyla merak duygusu sayesinde çocuğunuzla çıkacağınız bu yolculuk hem kendinizi hem çocuğunuzu hem de etrafınızı keşfetmenizi sağlayacaktır. Çocuğun kendini keşfetmesine ve tanımasına ortam sağlamak ve bunu birlikte yapmak, bir oyun şeklinde günlük hayata katarak onu da evin bir ferdi sayarak ekibin bir parçası olarak görmek demektir. Böylelikle çocuğunuz 50-60 yaşına da gelse geriye dönük hatırladığı şey sizinle geçirdiği o vakitler, kendini keşfetme yolculuğunda gösterdiğiniz sabır ve onu desteklediğiniz anlar güzel birer hatıra olarak hayatında yer edecektir. Ve unutulmamalıdır ki çocuklar her an her şeyi dinlemekte,  etrafınızda bir çocuk varsa her an takip ediliyor ve dinleniyorsunuz. 

Çocuk anne babayı örnek alır derken aslında şunu anlatmaya çalışıyoruz; çocuk etrafında neler olduğunun farkındadır, ancak neden olduğuna dair bir fikri yoktur!

Yaradılış olarak çocuklar kendini koruma ve kendini var etme üzerine donanımlı bir şekilde dünyaya gelmekte ancak büyüme ve gelişme sırasında bu özelliğini zamanla, özellikle ebeveynleri tarafından köreltilmesi sebebiyle kaybetmektedir. Keşfetme ve merak duygusu da aynı şekilde kaybolmaktadır.

Lütfen yanlış tutumlar sergileyerek çocuğunuzun içindeki ışığı söndürmeyin.

Çocuğunuzu dinleyin, dinleyin ki anlayın, anlayın ki alan açın, büyüsün ve gelişsin.

Ve anne babalara birkaç öneri;  iyi bir dinleyici olabilmek için aşağıdaki hususları dikkate almanız önemli;

1-Dinlemeyi istemeli ve eyleme dökmelisiniz.

2-Dinlemek eylemseldir, aktiftir.

3-Iletişim kurduğunuz kişi özellikle ilişki içerisinde olduğunuz bir kişi ise duygusal bir bağınız varsa o zaman söyledikleri kadar söylemediklerine de odaklanmakta fayda var,   etrafından mı dolanıyor  yoksa direkt mi söylüyor?

4- Söylemediği şeyler veya siz üzülmeyin, kırılmayın diye içinde sakladığı şeyler olabilir mi?

5-Yargılamak ya da eleştirmek, dinlemek değildir.

Mesele karşımızdakini olduğu gibi kabul etmekten geçiyor. Çocuklar merak ve keşfetme duygusuyla çok soru sorar, sürekli hareket halindedir, gürültülü ve dağınıktır.

İnsanoğlu doğumdan ölüme gelişmeye devam eder. Hiç birimiz tam değiliz ki, çocuğumuz tam olsun. Kusurlarımız, hatalarımız ve seçimlerimiz bizi “biz” yapan şeyler. Bırakın çocuklarımız eğlenirken öğrensin, öğrendikçe gelişsin ve kendini bilen bireylere dönüşsün.

Anahtar kelimeler: Sabır, hoşgörü, empati ve sevgi..