11 Temmuz 2024, Bolu- Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Küresel Çevre Fonu (GEF) finansmanı ile Bolu’da yürütülen “Ekosistem Odaklı Gıda Üretimini Teşvik Ederek Agroekoloji Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi” projesi kapsamında Bolu’da hem çiftçilere hem de kadınlara agroekolojik tarım konusunda iki gün süren eğitimler verildi.
Eğitimin ilk günü, Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde bir araya gelen çiftçilerin ve teknik uzmanların katılımı ile başladı. Agroekoloji konusunda uzman olan akademisyenler, katılımcılara agroekolojinin prensipleri, iklim değişikliğine uyum ve sürdürülebilir meyvecilik için agroekolojik uygulamalar ve toprak sağlığı konularında eğitim verdi. Ek olarak akademisyenler Bolu’da yerel ürün olan İZA buğdayı ve ürünlerinin önemi konusunda çiftçileri bilgilendirdi. Sosyal agroekoloji ve kırsal alanlarda kadın erkek eşitliğinin sağlanması konusunu da içeren eğitim sonunda katılımcılara sertifika da dağıtıldı.
AGROEKOLOJİK TARIM DENİLDİĞİNDE İLK BOLU AKLA GELİYOR
Eğitim, Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bolu İl Müdürü Sayın Zekeriya Ar'ın konuşması ile başladı. Sayın Ar şöyle dedi. “Bir buçuk yılı aşkındır devam bu projede akademisyen hocalarımızın ve çiftçilerimizin çok yoğun bir emeği var, artık sonuç almaya başladığımız bir döneme geldik. Agroekolojik tarım denildiğinde Bolu'nun ilk akla geliyor olması bizleri çok mutlu ediyor. Bu çalıştayların çıktılarının tüm Türkiye'ye de yayılması bizlerin ve projemizin ana hedefi."
FAO Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli ise konuşmasına bu proje kapsamında, akademisyenlere, il ve ilçe müdürlükleri yetkililerine teşekkür ederek başladı. Bu proje kapsamında yapılan sahadaki uygulama çalışmalarının çok önemli sonuçlarının olacağının altını çizdi. Projenin ana hedeflerinden bir tanesinin de kapasite geliştirme olmasına vurgu yapan Sayın Düşünceli; yapılacak olan bu eğitimlerin hem teorik hem de arazide uygulamalı olarak gerçekleştirileceğini belirtti. Buradaki deneyim paylaşımının hazırlanacak olan Agroekoloji Yönetim Stratejisine de katkı sağlayacağını, bu sayede gerçekçi ve ayakları yere basan bir strateji hazırlamak istendiğini vurguladı.
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü adına ise söz alan Sayın Seçil Ocak ise “iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirgeyerek sürdürülebilir bir tarım anlayışı ile doğayı nasıl koruyabiliriz anlayışı ile yola çıktık. 2022 yılından bu yana sahada yapılan uygulamalar ve gerçekleştirilen çalıştaylar ile çok yol kat ettik, etmeye de devam edeceğiz" dedi.
EĞİTİMİN İKİNCİ GÜNÜ DEMİRCİLER KÖYÜ'NDE DEVAM ETTİ
Eğitimin ikinci günü ise Demirciler Köyü'nde kadın çiftçilerin katılımı ile devam etti. Gelincik Kadın Kooperatifi üyeleri ve kadın çiftçilerin katılımı ile gerçekleştirilen eğitimde bir başarı hikayesi olan Gelincik Kadın Kooperatif Başkanı Emine Özdoğan'ın hikayesine yer verildi. Özdoğan kooperatifte yaptıkları yöresel ürünlerin pazarlanması, satışı konularında katılımcılara bilgi verdi. Ayrıca kooperatif üyesi kadın üreticilerin oluşturduğu sera ve lavanta bahçesine bir ziyaret gerçekleştirildi.
BİRLİKTEN GÜÇ DOĞACAĞININ DAHA ÇOK FARKINA VARDIK
Kooperatif Başkanı Özdoğan iki gün süren eğitimler ile ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi: “İki gün hummalı bir eğitimin içinden geçtik. Biz Bolu'da tarım ile uğraşıyoruz, bostanda yetişen meyve ve sebzelerin hepsini ekiyoruz ama bu eğitimler ile birimizin sadece tarım ile uğraşmasının yetmediğini el birliği ile deneyimlerimizi paylaşmamız gerektiğini öğrendik. Birlikten güç doğacağının daha çok farkına vardık. Agroekolojik tarım tekniklerini çok iyi öğrendik, herkes tarım ile uğraşırken kendi bildiği teknikleri uyguluyordu ama artık birbirimiz ile daha fazla iletişimde olacağız ve deneyimlerimizi paylaşacağız. İZA buğdayının bu kadar faydalı olduğunu, magnezyum ve çinko açısından çok zengin olduğunu bu proğram sayesinde öğrendik." Program eğitime katılanlara sertifikalarının verilmesi ile tamamlandı. HABER MERKEZİ