İş dünyasında önemli bir konumda olan kıdem tazminatı, işçi ve işveren arasındaki dengeyi sağlayarak adil ve sürdürülebilir bir iş ortamı oluşturuyor. Edinilen bilgilere göre, Tazminat hakkı ile ilgili işverenlerin değişiklik talebi bulunuyor. İşte detaylar..

"KIDEM TAZMİNATINDA REFORM ZAMANI"

Nisan ayının Meclis Toplantısı'nda konuşan İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, kıdem tazminatı ile ilgili konuştu. Bahçıvan," Mevcut sistem içinde kıdem tazminatı alabilen işçi oranı yüzde 15’in altında. Bu nedenle kıdem tazminatında işverenin mevcut yükünün artırılmaması ve oluşturulacak olan yeni modellerin tasarruf sahipleri açısından bir endişe doğurmayacağı temel unsurları çerçevesinde, kıdem tazminatı konusunun gözden geçirilerek reforma tabi tutulmasının zamanı gelmiştir" şeklinde konuştu.

"ÇALIŞANLARIN SADECE YÜZDE 15'İ ALIYOR"

Yapılan araştırmaya göre, çalışanların yalnızca yüzde 15'i işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alıyor. Bu rakam, işgücü piyasasında önemli bir dengesizliğin işareti olarak dikkat çekiliyor. Dolayısıyla kıdem tazminatı hakkını alabilen çalışanların sayısının oldukça düşük olduğunu ortaya koyuyor. İSO başkanının bu konuşmasının ardından kıdem tazminatında yeniden reform konusu gündeme geldi. İşçilerin yüzde 85’e yakını kıdem tazminatını alamıyor. Yani sadece yüzde 15’i ancak alabiliyor. Kayıt dışı istihdam nedeniyle de her 100 çalışandan 35’inin kıdemini aldığı biliniyor.

"KIDEM TAZMİNATI CİDDİ PROBLEM"

Son 10 yıldır, kıdem tazminatı ile ilgili yeni bir değişiklik yapılacağı gündemdeydi. Bu konuda reform içeriği hazırlanırken, bireysel hesaba dayalı kıdem tazminatı sistemi; bir başka şekliyle de kıdem tazminatında fonlu sistem olarak belirlendi. 2023’ün sonlarında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Kıdem tazminatında maalesef çok ciddi problemler var. Ödenmeme meseleleri var. Özellikle iş dünyasında oluşturduğu belirsizlik var. Bir dönem bir fon oluşturup bununla bu problemi çözme gibi bir yaklaşım vardı. Dolayısıyla bunlar önümüzdeki dönemde yine Türkiye’nin gündemde olan konuları olacak” şeklinde konuşmuştu.

HAZIRLIKLAR YAPILIYOR

Edinilen bilgilere göre kamu bazında kıdem tazminatı ile ilgili değişikliklerin yapılacağı söyleniyor. Ancak sendikalar kıdem tazminatı reformuna karşı çıkıyor. Nedenini işçi sendikaları kıdem hesaplamasında yıllık 30 günden, aylık da yüzde 8.33’lük orandan taviz vermiyor. İşveren kesimi ise, bu oranın yüzde 5.6 olması gerektiğini savunuyor.

NASIL BİR DEĞİŞİKLİK OLACAK?

Çalışanların güvence dayanağı olan kıdem tazminatında İSO başkasının konuşmalarından sonra birtakım değişikliklerin ve yeniliklerin yapılacağı söyleniyor. O değişikliklerden biri de 'Kişisel hesaba dayalı fonlu bir sistem' olacağı, yani çalışanların kıdem tazminatlarının kendilerine ait bir hesapta yönetileceği bildiriliyor. Bu doğrultuda işveren bu hesaba dokunamayacak, her ay ya da her yıl çalışanının kıdemini bu hesaba yatıracak, çalışan da yatırıldığını takip edebileceği öğrenildi.

EMEKLİLİK ŞİRKETLERİ Mİ YÖNETECEK?

Fonlu sistemi emeklilik şirketleri mi yöneteceği ve kıdem tazminatının özel şirketlere mi aktarılacağı soruları önemli bir konu oldu. Bu bağlamda, kıdem tazminatı emeklilik şirketlerinin alanına girmediği söyleniyor.

Tarlada 35, markette 200 TL Tarlada 35, markette 200 TL

-Haber Merkezi-