Bolu’da, Kartalkaya’da 78 kişinin hayatını kaybettiği yangının ardından il genelindeki turizmde yaşanan gerilemeyle ilgili olarak çalıştay düzenlendi. Çalıştaya, Bolu Vali Yardımcısı Remzi Oğuz Yılmaz, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, TSO Başkanı Abdullah Alemdar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yardımcısı Resul Deveci ve otel işletmecileri katıldı.
“Ticaretin yüzde 25’ini karşılıyor”
Açılış konuşmasını yapan Abdullah Alemdar, “Bolu 2 milyon turist ağırlayan bir kent. 10 bin yatak kapasitesiyle 7 bin kişiyi istihdam eden turizm sektörü Bolu ticaretinin yaklaşık yüzde 25’ini karşılıyor. Bu sayı yangından sonra ciddi bir düşüş yaşadı. Bir yanlışın bütün kenti cezalandırmasına karşıyız. 10 gündür bir çalışma içindeydik ve bugün bu sorunlarımızı konuşmak ve çözüm önerileri getirmek için biraraya geldik” dedi.
“Doluluk yüzde 15’e düştü”
“Doluluk oranları yüzde 15’lere kadar düştü. Bunun için acil bir adım atmak istedik. 200 otelde anket yaptırdık. Anketlerden çıkan 9 ana başlığı çalıştayımız için ana gündem maddesi haline getirdik.”
“Master Plan hazırlamak için süre verilebilir”
Çalıştayda konuşan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Turizm Bakanlığı’nın eksikler ve yapılması gerekenler için 1 yıl süre vermesi gerektiğini önererek, “Kentimiz yaşanan olaydan sonra kötü bir şekilde anılır hale geldi. Bu da doluluk oranlarına yansıdı. Olay bizim kentimizde yaşandığı için Bolu’nun özel bir durumu oldu. Diğer kentlerde bu kadar hassasiyet gösterilmiyor. Biz konuyu birinci gündem maddemiz haline getirdik. Valiliğin koordinasyonunda oluşturulan komisyon çalışmalarını sürdürüyor. Maalesef çok sayıda otelde eksiklikler tespit edildi. Bazıları yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bu konuda biraz zaman kazanmamız gerekiyor. Benim önerim Turizm Bakanlığı konaklama yerleriyle ilgili riskleri tespit ederek master planı hazırlamak için 1 yıl izin verirse daha iyi olur” şeklinde konuştu.
“Ortada bir yetki karmaşası var”
“Biz büyükşehir değiliz. İl belediyesi olmak durumu daha farklı. Belediyenin yetki alanı içinde olan yerler var. Bir de yetki alanı dışında olan yerler var. Bu konuda bir düzenlemeye ihtiyaç var. Belediye sınırları dışında kalan konaklama yerlerine işyeri açma ruhsatını Özel İdare veriyor ama yangın konusunda eksikleri var. Arada kopukluklar yaşanıyor. Ortada karışık bir durum var. Özel İdare ruhsat veriyor ama denetleyecek ekibi yok. Bunun için geniş bir mevzuat değişikliği lazım. Ama önce yetki karmaşasını gidermek gerekiyor.”