Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde, maddi ve manevi değerleri barındıran kültüre, duygu, tasarı, güzellik gibi duyguları da ekleyerek ve onu ortaya çıkan eserleriyle anlatarak, sonraki nesillere aktarmasında en büyük birlikteliği sağlayandır sanat.
Birbirini tamamlayan bu iki unsurdan biri olan sanat, tiyatrosu, yapılan resim ve heykelleri, sineması, konserleri, edebi anlatımları gibi birçok kendi içindeki dallarıyla sürdürür bu aktarımı.
Sanatı her yönüyle icra eden, ortaya çıkaran, koyan sanatçıları, Bolu'da kültür ve sanattaki gelişmeleri, halkın istek ve taleplerini, Bolu'nun sanat yönünden katettiği yolu ve bu yolda katkı vermek için yaptıkları çalışmaları Songül ve Bülent Akfidan çiftiyle konuştuk.
- Kültürel ve sanatsal faaliyetler içinde aktif olarak yer almanız nasıl başladı? Bolu Kültür Sanat Organizasyon'u kurmaya nasıl karar verdiniz? Sizi buna iten nedenler nelerdir?
Bülent Akfidan- Biz Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde işletmeciydik. Dışarıdan, il dışından ekipler geliyor, oyun getiriyordu. Ama bu yeterli olmuyordu. Yani niye Bolulular yapmıyordu? Niye hep dışarıdakilere muhtaç kalıyordu Bolu?
Songül Akfidan- Biz orada işletmeci olduğumuz için o yıllarda insanlar geldiğinde, bize Bolu'da kültürel etkinlikler konusunda büyük bir eksiklik olduğunu, yılda az sayıda etkinlik gördüklerini, kafelere, AVM'lere, şuraya buraya vakit geçirmek için gittiklerini belirtiyorlardı. ‘Çocuklarımızın kültürünün gelişmesi, sosyalleşmesi için götüreceğimiz bir alan, bir etkinlik yok. Şu konser, bu tiyatro niye gelmiyor?' diye hep konuşuyorlardı. Biz kendimizde sanatı, kültürel etkinlikleri seviyoruz. Kültür etkinliklerine sürekli giden insanlarız. Eşimde dedi ki ‘ Sende de var bu yatkınlık, bende de var. Neden biz böyle bir şey yapmayalım? Bolu'nun ne eksiği var? Bolulu olaraktan, niye Bolu'nun içinden birileri bunu yapmasın? Neden dışarıdan gelenin getireceği bir kaç etkinliği bekleyelim? Bu işe başlamamız arz talep meselesinden doğdu.
-İlerleyen süreçte insanların sizlerden beklentileri nelerdi, sizin bu bağlamda yaptığınız çalışmalarınız, hedefleriniz ve kuruluş amacınız ilgili bilgi paylaşabilir misiniz?
Songül Akfidan- Sosyal, kültürel etkinliklerle Boluluların buluşmasını sağlamak amacıyla organizasyonumuzu kurduk. Vizyonumuzu, misyonumuzu belirledik. Bolu'da biz bu kültürel etkinliklere başladığımızda sorumluluğumuz daha da arttı. Bizim hedef kitlemiz belli, insanlar daha iyisini istiyor, istedikçe de getirdikçe de ‘Şunları da getirsenize, bunlarında gelmesini çok istiyoruz.' şeklinde talepleri arttı. Artınca da tabi daha iyi işlere girmek istedik. Her sene geçtikçe de farklı farklı insanları getirmeye çalışıyoruz. Konserimizi de yaptık. Tiyatroları da getiriyoruz. Ayrıca ilerleyen zamanlarda bunlardan farklı olarak Stand-up, söyleşiler de olacak. Böyle böyle çeşitlendirerekten Bolu halkına hizmet sunmaya devam etmek istiyoruz. Bu güne kadar Bolu'daki kültürel etkinliklerin ön plana çıkması için biz ön planda olmadık. Yani kültürel etkinlikler ön planda olsun diye, biz hiçbir zaman şahıs olarak ön plana çıkmadık. Bolu Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve etkinlikler olarak ön plana çıkardık. Son zamanlarda teşekkür için çağrılınca çıktık. Bizim Bolu Kültür Sanat Organizasyon'un açılımı şahıs ismi ya da farklı bir şey olabilirdi. Kendi ismimizi de kullanabilirdik, başka bir ibarenin açılımını da kullanabilirdik. Ama burada özellikle en başa Bolu'yu koyduk. Yani Bolu'da yapılan kültür sanat işleri gibi bu da Bolu'yu ne kadar sevdiğimiz ve burada ne kadar güzel işler yapmak istediğimizin belirtisidir. Bolu'yu seviyoruz.
-Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün yaptığı konserler, getirdikleri tiyatrolar haricinde de belediyenin, halk eğitimin, okulların, özel ve yerel tiyatro ekiplerinin de yine aynı salonda gösterileri olduğu gibi sizde aynı yeri kullanıyorsunuz. Bolulular etkinliklerle dolu olarak yılın belirli bir dönemini geçiriyor mu, siz tüm bu konularla ilgili neler söylemek istersiniz?
Songül Akfidan- Bolu'da çok fazla kültürel etkinlikler oluyor. Hemen hemen hafta içi, hafta sonları, gündüz veya akşam olsun etkinlikler mevcut, Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Gösteri Salonunda. Kış boyunca, Eylül ayından, Mayıs ayına kadar salon hiç boş kalmıyor. Yerel tiyatrocular, konserler gibi tamamen etkinliklerle dolu oluyor. Hatta etkinliklerde, bazen insanlarda salonda yer bulamıyor. Devlet tiyatroları geliyor, onları da Kültür Müdürlüğü destekliyor. Aynı zamanda Kültür Müdürlüğü özel tiyatrolara yerel tiyatrolara da daha fazla kucak açıyor. ‘Turizm Haftası' programlarında, kendi etkinliklerini yaparken, aynı zamanda muhakkak o etkinliklerinin içine tiyatro etkinliğini koyuyorlar. Sanata verdiği destek tiyatroculara olsun, konserlere olsun, bunlar geliyor Bolu'ya ama Kültür Müdürlüğü de her türlü desteğini veriyor. Ayrıca Kültür Müdürlüğü olarak koro da kurdular. Yine belediye, halk eğitim merkezi, Bolu Tanıtma ve kalkınma Vakfı gibi kurumlarının, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, Pop Müzik gibi konserleri de yine bu salonda ücretsiz oluyor. Kültür Müdürlüğü'nün bize çok katkısı oldu. Eğer biz Kültür Müdürlüğü'nde olmamış olsaydık insanların böyle taleplerini, konuşmalarını zaten duyamazdık, bilemezdik. Bizde içinde piştik. Bilecik Tiyatro Festivaline gittik, 2-3 tane salon var. Biz birine girdiğimizde diğer salonda başka bir oyun oynanıyordu, bir diğerinde ise bir başka oyun oynanıyordu. Bilecik küçük bir şehir ama kültürel yönden büyük bir şehir ki büyük şehirleri zaten söylemiyorum bile. Bolu'muzun da böyle olmasını istiyoruz.
Devam edecek