Yörede genellikle mutfak, yemek ve oturmak amacıyla kullanılmaktadır. Evlerin yapımında mutfağın geniş olmasına ayrıca özen gösterilmektedir. Köylerde hemen hemen her evin bahçesinde toprak veya tuğladan yapılmış fırın bulunmaktadır. Odun ateşinde fırında pişen hamurun veya yemeğin lezzeti oldukça farklıdır. Yörede düğünler “ekmek atımı” denilen gözleme dağıtımıyla başlamaktadır. Okuyucu düğün için gezerken her eve gözleme bırakır. Bu gelenek kız istemeye giderken de uygulanmaktadır. Ancak, zamanla bu kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerimiz arasına girmişti. Düğün yemekleri komşuların bir araya gelmesi suretiyle yapılır. Yayla çorbası, yaprak dolması, et yemeği, hoşaf, börek, baklava düğün yemekleri arasında yer alır. Ayrıca, kedi batmazı, paşa pilavı, cevizli çörek, yoğurtlu bakla çorbası, kabaklı gözleme, katık keş yöreye özgün yiyeceklerdir. Mudurnu’nun saray helvası yurt çapında ün yapmış bir kuru tatlı çeşididir.
YÖRESEL YEMEKLERİMİZ :
Yayla çorbası, patates çorbası, ovmaç çorbası, kızılcık tarhana çorbası, tarhana çorbası, nohutlu çorbası, yoğurtlu bakla çorbası, imaret çorbası, çiğ börek, kabaklı gözleme, acı su bazlamacı, çantıklı pide, etli mantı, ekmek aşı, patatesli köy ekmeği, kedi batmaz, mantar sote, orman kebabı, kaldırık dolması, kaşık sapı, Mengen pilavı, Kıbrısçık pilavı, keşli cevizli erişte, höşmerim, Mengen kuzu güveç, katık, kaşık atmaç, bakla çullaması, paşa pilavı, kabak hoşafı, kara kabak tatlısı, palize, coş hoşafı, karavul şerbeti, kızılcık şurubu, saray helvası, Bolu Beyi tatlısı, Mudurnu baklası, uğut tatlısı.
Bolu'nun yöresel yemekleri nelerdir? Bolu mutfağında hangi yemekler meşhur? İşte, Bolu mutfağından birbirinden farklı ve pratik 14 nefis tarif:
Doğanın en güzel manzaralarına sahip bir şehir olan Bolu, doğal güzelliklerinin yanı sıra mutfağıyla da ön plana çıkıyor. Batı Karadeniz'de yer alan Bolu, Mengen Aşçılık Okulu ve Uluslararası Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali ile adını dünyaya duyuran bir şehir. Birbirinden lezzetli yemeklerin dünyaya yayılmasını sağlayan Bolu, Türk mutfağında da özel bir yere sahip. 'Bolu'nun meşhur yemekleri nelerdir? Bolu'nun yöresel yemekleri hangileridir?' sorularını sizler için cevapladık. İşte, Bolu mutfağından 14 nefis tarif:
1- OVMAÇ ÇORBASI
Ovmaç çorbası, hemen hemen birçok yörede yapılsa da, Bolu ile özdeşleşen çorbalardan biridir. Oğmaç çorbası ile karıştırılsa da, aslında yapılış biçimleri ve malzemeleri oldukça farklıdır. Baharatlar eşliğinde sunulan bu çorba, kış aylarında sık sık tüketilir. Bağışıklığı güçlendirdiği için, haftada bir kez tüketilmesi önerilmektedir. Malzemeler hazırsa, ovmaç çorbası yapımı için detaylara geçebiliriz.
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
OVMAÇ ÇORBASI İÇİN
Malzemeler
Hamur için:
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
1 su bardağı un
DİĞER MALZEMELER:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet soğan
1 adet domates (rendelenmiş)
1/2 yemek kaşığı salça
1.5 litre su
4 diş sarımsak
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
NASIL YAPILIR
Geniş bir kabın içerisine tuz, yumurta ve unu alarak hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.
Hazırladığınız hamurun üzerini kapatarak kenara alın.
Soğanları ince ince doğrayın. Çorba tenceresinin içine tereyağını ekleyerek eritin.
Eriyen yağa soğanları ekleyin ve kavurun. Soğanlar pembeleşmeye başladığında üzerine salça ve domates rendesini de ekleyin.
Sarımsakları ince ince kıydıktan sonra tencereye ekleyin. Ardından suyu da ilave edin ve karıştırın.
Çorbayı kaynamaya bıraktıktan sonra hamuru küçük parçalar haline getirin.
Çorba bir taşım kaynadıktan sonra, hamur parçalarını da yavaş yavaş ekleyin ve karıştırın.
Daha sonra tuz, karabiber, pul biber ve naneyi ekleyin ve 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
Ovmaç çorbasını, kızarmış ekmek dilimleri ile servis edin. Afiyet olsun.
OVMAÇ ÇORBASI TARİFİNİN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
İsteğe göre çorbanın içerisine kıyma, fasulye veya nohut ekleyebilirsiniz. Aroma katmak için normal su yerine et suyu kullanın. Tereyağın yanmasını önlemek için, bir yemek kaşığı sıvıyağ ekleyin. Hazırladığınız çorbaya 1 yemek kaşığı çırpılmış yoğurt ekleyebilirsiniz.
2- İMARET ÇORBASI
Bolu'nun yöresel çorbaları arasında yer alan imaret çorbası, görünümü ve yapılışı ile yayla çorbasına benzemektedir. Fakat, imaret çorbası yapımında yoğurt yerine süt kullanılır. Baharatlarla tatlandırılan imaret çorbası, özellikle kış günlerinin favorisidir. İmaret, Osmanlı döneminde fukaraya yemek verilen yer anlamına gelmekteydi. Özellikle Bolu ve çevresinde hazırlanan imaret çorbası, sabahları ihtiyaç sahibi insanlara dağıtılır. Böylece imaret çorbası geleneği de devam ettirilir. Malzemeler hazırsa, Bolu usulü imaret çorbası yapımı için detaylara geçebiliriz.
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
İMARET ÇORBASI İÇİN
Malzemeler
3 su bardağı süt
1 kahve fincanı pirinç
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı un
1 adet yumurta
1/2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet büyük soğan
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet limon
Karabiber
Nasıl Yapılır
Öncelikle sütü tencereye koyarak ocağın altını yakın. Bu esnada pirinçleri bol su ile yıkayın ve süzün. Süt kaynamaya başladığında pirinçleri ekleyin. Süt kaynamaya devam ederken, soğanları ince ince kıyın. Küçük bir tavanın içerisine sıvıyağ ekleyin ve soğanları yağda kavurun. Kavurduğunuz soğanları da çorba tenceresinin içine ekleyin. Bir kasenin içinde un, yumurta ve bir fincan suyu karıştırın. Tenceredeki çorbadan 2 yemek kaşığı alarak terbiyeye ekleyin ve karıştırarak ılımasını sağlayın. Hazırladığınız terbiyeyi yavaş yavaş çorbanın içerisine ekleyin ve karıştırın. Çorbayı 2 taşım daha kaynatıp baharatlarını ekledikten sonra altını kapatın. Küçük tavada tereyağını eritin. İçine pul biber ve naneyi ekleyerek karıştırın. Çorbayı servis kaselerine paylaştırdıktan sonra, pul biberli sosu üzerinde gezdirin. Afiyet olsun.
3- BOLU MANTISI
Mantı, Türk mutfağının en eşsiz lezzetlerinden biridir. Özellikle Kayseri yöresi ile özdeşleşen mantının yörelere göre farklı hazırlanma çeşitleri de mevcuttur. Bolu mantısı, iç harcında kıyma yerine mantarın kullanıldığı bir mantıdır. Doldurulan mantılar, haşlandıktan sonra yoğurtla birlikte servis edilir. Malzemeler hazırsa, Karadeniz mutfağında çok sevilen Bolu mantısı nasıl yapılır, görelim.
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
BOLU MANTISI İÇİN
Malzemeler
3 su bardağı buğday unu
1 adet yumurta
Ilık su
Tuz
İç harcı için:
500 gram mantar
1 adet kuru soğan
Limon suyu
Karabiber
Tuz
Üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 diş sarımsak
Kırmızı toz biber
2 su bardağı yoğurt
Yarım yemek kaşığı salça
Nasıl Yapılır
İlk olarak yoğurma kabına un, yumurta ve tuzu ekleyin. Üzerine azar azar su ekleyip yoğurarak kulak memesi kıvamına getirin. Hamurun kıvamı tuttuğunda, yumurta büyüklüğünde bezeler kopartın. Hamurun üzerini nemli bez ile örterek 30 dakika dinlendirin. İç harcı için; Mantarları temizleyin ve limonlu suda yumuşayana kadar haşlayın. Ardından mantarları süzgeçle çıkartın. Mantarlar soğumaya başladığında küçük küçük doğrayarak bir kaseye alın. Üzerine küp küp doğranmış soğan, karabiber ve tuzu ekleyerek karıştırın. Dinlenen hamur bezelerini unlanmış mutfak tezgahında ince bir şekilde açın. Açtığınız hamurları kare şeklinde kesin. Ortalarına mantarlı iç harçtan koyun. Hamurları üçgen şeklinde ikiye kapatın. Ardından kenarlarını birleştirerek bohça şekli verin. Derin tencerede su kaynatın. Su kaynadığında içine sıvı yağ ve tuz ekleyin. Daha sonra hazırladığınız mantıları suya atın. Mantılar piştiğinde kepçe ile suyunu süzerek servis tabağına alın. Bir tavada tereyağını eritin. İçine salça, kırmızı toz biber ve rendelenmiş sarımsak ekleyerek karıştırın. Pişen mantıların üzerinde yoğurt ve salçalı sos gezdirerek servis edin. Afiyet olsun.
Bolu Mantısı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
Mantı hamurunu çok ince ve çok kalın açmamaya özen gösterin. Mantıya bohça yerine farklı şekiller de verebilirsiniz. Mantının iç harcında mantar yerine kıyma da kullanabilirsiniz. Mantıları mutlaka kaynar suda pişirin.
4- BOLU KEBABI
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bolu Kebabı için
Malzemeler
4 Adet palıcan
400 gr kuşbaşı doğranmış et
2 Adet soğan
250 gr mantar
2 Adet domates
Yarım çorba kaşığı salça
1 Su bardağı et suyu veya su
Sıvıyağ Tuz
karabiber
Süslemek için
Domates
dolmalık biber dilimleri
Nasıl Yapılır
Patlıcanların ortasını uzunlamasına kesin ve tuz serpin. Yarım saat sonra yıkayıp, kurulayın ve arkalı önlü kızartın. Kestiğiniz patlıcanların ortasını açın. İç kısmını bıçakla hafifçe keserek çıkarın ve küçük doğrayıp bekletin. Diğer yandan, etleri bir tencereye alın. Etler suyunu çekine dek kavurun. Suyunu çekince içine yarım su bardağı sıvıyağı ve doğranmış soğanı ekleyin. 3-4 dakika daha kavurup rendelenmiş domatesleri ve doğranmış patlıcan içlerini ekleyin. 2 dakika daha kavurup, etlerin üzerini iki parmak aşacak kadar sıcak su ekleyin. Tuzunu ve karabiberini ayarlayarak etler yumuşayana dek pişirin. Mantarları boyuna dilimleyip limonlu suda haşlayın. Ateşten alıp, delikli kepçe ile çıkararak etlere ilave edin. Hazırladığınız etli karışımı ortasını oyduğunuz patlıcanların içine doldurun. Et suyuna salçayı ekleyip ezerek tepsiye boşaltın. Patlıcanları yayvan bir tencerede pişirin. Domates ve dolmalık biber dilimleri ile süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
5- Bolu Köftesi
İsminden anlaşılacağı üzere Bolu mutfağının en meşhur lezzetlerinden biri olan Bolu köftesi, kıyma, sarımsak ve mengen peyniri ile hazırlanır. Özellikle 1 gece dinlendirildiğinde çok lezzetli olan Bolu köftesi, patates kızartması ile birlikte sunulur. Ana yemek olarak sunulan bu köfte, mengen köftesi ismiyle de bilinir. Malzemeler hazırsa, Bolu köftesi tarifi için detaylara geçelim.
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bolu Köftesi için
Malzemeler
600 gram dana ve kuzu kıyması karışımı
2 dilim bayat ekmek içi
4 diş sarımsak
3 adet kuru soğan
1 kahve fincanı rendelenmiş mengen peyniri (kaşar peyniri de olur)
Yarım demet maydanoz
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
Nasıl Yapılır
İlk olarak sarımsakları rendeleyin ve soğanları ince ince doğrayın. Maydanozları yıkayıp süzdükten sonra, ince ince kıyın. Bir kabın içerisine kıymayı alarak içerisine soğan, sarımsak ve yumurtayı ekleyin. Bayat ekmek içini ufalayarak karışıma ekleyin. Ardından baharatları da ekleyerek yoğurun. Daha sonra rendelenmiş mengen peyniri de ekleyin ve yoğurun. Vaktiniz varsa, köfteyi kapalı bir kaba koyarak 1 gece buzdolabında dinlendirin. Vaktiniz yoksa, streç film ile örterek 30 dakika buzdolabında dinlendirin. Dinlenen köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve elinizle şekil verin. Köfteleri ızgara veya tavada kızarttıktan sonra servis tabağına alın. Bolu köftesini bol soğanlı piyaz ile birlikte servis edin. Afiyet olsun.
Bolu Köftesi Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
Köfte yapımında hem dana, hem de kuzu kıyması kullanın. Mengen peyniri bulamıyorsanız, kaşar peyniri de kullanabilirsiniz. Bolu köftesinin en önemli püf noktalarından biri güzelce dinlendirmektir. Köfteyi kızarttıktan sonra kağıt havluda bekleterek fazla yağını süzün.
6- Abant Kebabı
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Abant Kebabı için
Malzemeler
2 bostan patlıcan
200gr yağsız kuşbaşı dana eti
1 soğan
5 kültür mantarı
2 çarliston biber
1 domates
1 çay kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Kızartmak için
Ayçiçeği yağı
Nasıl Yapılır
Patlıcanları uzunlamasına ikiye kesip içlerini oyarak çıkartın. Tuz ile ovarak 10 dakika bekletin. Sudan geçirerek kurulayın ve kızgın yağda kızartın. Ayrı bir tavada yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında kadar kavurun. Salça ekleyin. Et, doğranmış biber, mantar ve domatesleri ekleyerek yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz ve karabiber ilave edin. Karışımı patlıcanların içlerine paylaştırın. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip 190 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
7- Mengen Pilavı
Bolu mutfağının en sevilen yemeklerinden biri olan mengen pilavı, Karadeniz Bölgesi'nde sık sık tüketilir. Kuzu eti, mantar ve pirinç ile hazırlanan bu pilav, özellikle kalabalık sofraların vazgeçilmezidir. Malzemeler hazırsa, Bolu usulü mengen pilavı tarifine geçebiliriz.
Kaç Kişilik: 10 Kişilik
Mengen Pilavı için
Malzemeler
500 g kuşbaşı (Orta yağlı kuzu eti)
1 adet büyük soğan
1 kase Kanlıca mantarı veya 500-600 g kültür mantarı
3 su bardağı pirinç (Kıbrıscık veya lüks baldo)
8-10 bardak su
2-3 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Ayrıca
4 su bardağı sıcak et suyu
Üzeri için:
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
1 demet dereotu
Nasıl Yapılır
Pirinci ılık ve tuzlu suda 1 saat beklettikten sonra yıkayarak süzün. Kuzu etini 1 adet bütün soğan ve 8-10 bardak soğuk su ilave ederek haşlayın. Haşlanan kuzu etinin suyunu süzün ve ayırın. Yemeklik ince doğradığınız soğanı, geniş bir teflon tencerede tereyağında karıştırarak 5 dakika kavurun. Etleri ilave edip 5 dakika daha kavurmaya devam edin. Daha sonra yıkanmış ve kuşbaşı et formunda doğranmış mantarları ekleyin. Tekrar karıştırarak birkaç dakika kavurduktan sonra 4 su bardağı sıcak et suyunu ilave edin. Tuz ve karabiberini ekleyip, orta ısılı ateş üzerinde ağzını kapatarak pişirin. Pilav suyunu tamamen çekince ocaktan alın ve 1 saat dinlendirip demlendirin. Genişçe bir servis tabağına tenceredeki pilavı ters çevirin. Üzerine ceviz içini dökün ve incecik doğranmış dereotuyla süsleyin. Sıcak olarak servis edin.
8- Paşa Pilavı
Bolu ile özdeşleştirilen paşa pilavı, dana eti, havuç, bezelye ve baharatlar eşliğinde hazırlanır. Zengin içeriğiyle hem göze, hem de damak tadınızı hitap eden bir pilavdır. Yapımında et kullanıldığı için, sebze yemekleriyle birlikte sunulabilir. Malzemeler hazırsa, Bolu usulü paşa pilavı nasıl yapılır birlikte görelim.
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Paşa Pilavı için
Malzemeler
500 g kuşbaşı dana eti
50 g tereyağı
1 adet orta boy havuç
1 su bardağı bezelye içi
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
1 adet soğan
Yarım tatlı kaşığı tuz
2 çay kaşığı kimyon
Nasıl Yapılır
Tereyağının yarısını tencerede ısıtıp ince kıyılmış soğanı kavurun. Kuşbaşı etleri ekleyip orta ateşte birkaç dakika kavurduktan sonra tuzunu ve kimyonu serpin. Tencerenin kapağını kapatın, ateşi de iyice kısıp yarım saat etleri pişirin. Bu arada pirinci yıkayıp süzdükten sonra kaynar suyun içine atın ve 10 dakika haşlayın. Daha sonra süzün. Etler pişince üzerine bezelyeleri ekleyin. Bezelyelerin üzerine rendelenmiş havucu ve haşlanmış pirinci serpin. Pirincin üzerine de 3 bardak sıcak suyu dökün. Birkaç taşım yüksek ateşte kaynatın. En son kalan tereyağından küçük parçalar halinde kesip serpin. Tencerenin kapağını kapatın, kısık ateşte, suyunu çekene dek pişirin. Pilavı ocaktan alın, 10 dakika demlendirdikten sonra servis yapın.
9- Çi Börek
Eskişehir yöresinin en meşhur lezzetlerinden biri olan çi börek, halk arasında 'çiğ börek' olarak da bilinir. Orta büyüklükte açılan hamur, kıymalı harç ile doldurulur. Ardından hamur yarım ay şeklinde kapatılarak kızartılır. Bazı yörelerde kıyma yerine lor peyniri ile hazırlanmaktadır. Peki, Eskişehir usulü çi börek nasıl yapılır? Malzemeler hazırsa, çiğ börek yapımı için detaylara geçebiliriz.
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Çi Börek için
Malzemeler
Hamuru için
4,5 su bardağı un
2 tatlı kaşığı tuz (Yaklaşık)
1-1,5 su bardağı su (Kontrollü olarak ekleyin)
İç harcı için
350 g orta yağlı kıyma
1 adet küçük boy soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı su
Kızartmak için
Sıvı yağ
Nasıl Yapılır
Unu derin bir yoğurma kabına eleyin. Tuzunu ve suyunu ekleyerek sert kıvamlı pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini örtüp iç harcını hazırlayana kadar dinlendirin. İç harcı için, kıymanın içine soğanı rendeleyin. Tuz, karabiber ve suyu yeteri kadar ekleyip karıştırın. Hamuru bezelere ayırıp hafif unlanmış zeminde pasta tabağı büyüklüğünde açın. İçerisine kıyma harcından koyup yarım ay şeklinde kapatın ve kenarlarını bir rulet kesiciyle veya çay tabağı kenarıyla kesin. Tüm bezeleri aynı şekilde açıp hazırlayın. Daha sonra derin bir kızartma tenceresinde sıvı yağı kızdırın ve börekleri altın renginde kızartın. Kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını çektirin ve sıcak servis edin.
PÜF NOKTASI
Kıymayı mutlaka sulandırın. Aksi takdirde kıyma topaklanır. Hamura sirke ekleyin. Sirke eklenmiş hamur, yağ çekmez. Unu kontrollü şekilde yavaş yavaş ekleyin. Börekleri kontrollü şekilde arkalı önlü kızartın.
10- Patatesli Köy Ekmeği
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Patatesli Köy Ekmeği için
Malzemeler
3 + ¼ su bardağı buğday unu
1 orta boy yemeklik patates
1.5 tatlı kaşığı kuru maya
1 su bardağı su ve patates haşlama suyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Patatesli Köy Ekmeği
Nasıl Yapılır
Patatesin kabuğunu soyup küp doğrayın ve kalın tabanlı bir tencereye alın. Su ilave edip orta ateşte patates iyice yumuşayıncaya kadar kaynatın. Ilınınca patatesi çatalla iyice ezip püre haline getirin. Tencerede kalan sudan yarım su bardağı ayırıp hamura ilave etmek üzere saklayın. Un, tuz ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Patates püresi, ayırdığınız patates suyu, yumurta, zeytinyağı ve suyu karışıma ilave edip 10 dakika yoğurun. Yumuşak ve biraz ele yapışan kıvamda bir hamur elde edin. Hamurun üstünü nemli bezle kapatıp 2 saat dinlendirin. Hamuru 10-12 eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı mutfak tezgahı üzerinde elinizle yuvarlayın. Hamurları yağlanmış fırın kabına yan yana yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika, üzeri kızarıncaya kadar pişirip servis yapın.
11- Keşli Ve Cevizli Erişte
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Keşli Ve Cevizli Erişte için
Malzemeler
1 paket hazır erişte makarna
200 gr keş peyniri
2 kahve fincanı (100 ml) riviera zeytinyağı
100 gr ceviz içi
Tuz
Karabiber
Birkaç yaprak maydanoz
Su
Keşli Ve Cevizli Erişte
Nasıl Yapılır
Tencereye bol su ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip kaynatın. Kaynayan suya erişteleri ilave edin.
Diriliğini kontrol ederek hafif diri kıvamda pişirip süzün. 1 kahve fincanı yağı yapışmaz bir tencereye alın ve ısıtın.
İçine haşladığınız erişteleri ilave edip çevirin. Peyniri 1 cm kalınlığında dilimlere ayırın.
Kalan 1 fincan zeytinyağını tavaya alıp ısıtın. Peynir dilimlerini kızartın. Cevizi robottan geçirin.
Erişteyi servis tabağına alın. Üzerine kızarmış peynir ekleyip karabiber ve ceviz serpiştirin. Maydanoz yapraklarıyla süsleyip servis yapın.
12- Saray Helvası
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Saray Helvası için
Malzemeler
150 gr tereyağı
2 su bardağı un
2 paket vanilya
1 su bardağı pudra şeker
Üzeri için
Kavrulmuş file badem
Nasıl Yapılır
Unu kalın tabanlı bir tencereye alın ve orta ateşte hafif sararıncaya kadar kavurun. 2 paket vanilya ve 1 su bardağı pudra şekeri ekleyip birkaç dakika daha kavurmaya devam edin. Tencereyi ocaktan alın. Tereyağını eritip un karışımına ekleyin ve metal bir kaşıkla karıştırın. Helvayı kuvvetlice bastırarak bir kabın içine yayın. Dilimleyip soğumaya bırakın. Tamamen soğuyunca üzerine kavrulmuş file badem serpiştirerek servis yapın.
13- Bakla Çorbası
Kökeni yüzyıllar öncesine kadar dayanan baklanın ana vatanı Asya ve Avrupa ülkeleridir. Sebze, et yemekleri, salata ve çorbaların içerisinde yer verilen bu besin, kalp dostu olmasıyla bilinir. Özellikle damar tıkanıklığına iyi geldiği için, kalp hastalarının tüketmesi gereken besinler arasındadır. Ülkemizde en çok yetiştirilen çeşidi iç, kuru ve taze bakladır. Stres ve yorgunluğu gidermesinin yanı sıra hastalık direncini de arttırır. Baklanın faydalarından bahsettiğimize göre, başlangıç menülerinde sunabileceğiniz terbiyeli bakla çorbası tarifine başlayabiliriz.
İçinde bakla olsun da ne olursa olsun diyorsanız, nefis zeytinyağlı taze bakla tarifini notlarınız arasına ekleyin.
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bakla Çorbası için
Malzemeler
350 gr bakla
1 çay bardağı ayçiçeği yağı
4~5 taze soğan
2 dal dereotu
6 su bardağı sıcak et suyu
1 çorba kaşığı un
1 limonun suyu
1 çay kaşığı pul biber
tuz
Terbiyesi için
1 yumurta
2.5 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı yoğurt
Nasıl Yapılır
Baklaların uç kısımlarını koparıp temizleyin. Bol su ile durulayın ve süzüp küçük parçalara doğrayın. Taze soğanları temizleyip kıyın. Dereotunu temizleyip dal dal ayırın. Ayçiçeği yağını tencerede ısıtıp baklayı ekleyin. Baklaların rengi değişene kadar karıştırarak soteleyin. Taze soğan, sıcak et suyu ve tuzu ilave edip sebzeler iyice yumuşayana kadar pişirin. Terbiyesi için; un, yumurta ve yoğurdu bir kasede çırpın. Bir kepçe kadar çorba suyunu azar azar ekleyip karıştırın. Terbiyeyi kaynamakta olan çorbaya azar azar ilave ederek karıştırın. Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Kaselere paylaştırıp dereotu ve pul biberle süsleyin. Bakla çorbasını, sebzeli bulgur pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Bakla Çorbasının Püf Noktaları Nelerdir?
Baklaların kararmaması ve canlı kalması için, tarife başlamadan önce 15 dakika limonlu suda bekletin. Kabuklarını soyabilmek için; önce sıcak suya, sonra soğuk suya koyun. Çorbanın aromasını arttırmak için, et veya tavuk suyu ekleyin. Çorbanın kıvamı sıvı olursa un, koyu olursa su ilave edin. Çorbanın terbiyesini eklemeden önce bir kez mikserden geçirin ve topaklanma kalmamasına dikkat edin.
1 Porsiyon Bakla Çorbası Kaç Kaloridir?
Bakla çorbasının bir porsiyonu 25, bir kasesi ise yaklaşık 65 kaloridir. Uzun süre tokluk hissi veren bu tarifi, diyet listelerine ekleyebilirsiniz.
14- Bolu Usulü Kıymalı Kömbe
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bolu Usulü Kıymalı Kömbe için
Malzemeler
20 gr yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
Yarım su bardağı ayçiçeği yağı
İç harcı için
250 gr kıyma
1 soğan
2 domates
3 sivri biber
5 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
Tuz
Karabiber
Kırmızı pulbiber
Kimyon
Üzeri için
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı ayçiçeği yağı
Bolu Usulü Kıymalı Kömbe
Nasıl Yapılır
Geniş bir yoğurma kabına ılık su, süt, şeker ve mayayı alın ve maya eriyinceye kadar karıştırın. Yoğurt, tuz ve azar azar unu ekleyip yoğurun. Hamuru ikiye ayırın. Yarısını unlanmış tezgahta ince açın. Hamurun her tarafına dağılacak şekilde fırça ile yağ sürün. Alt ve üst kenarını ortaya doğru katlayın. Tekrar üzerine yağ sürüp sağ kenarını ortaya doğru katlayın. Üzerine yağ sürerek sol kenarı da katlayın. Diğer hamura da aynı işlemi uygulayın ve kenarda bekletin. Soğanı küp şeklinde doğrayıp ayçiçeği yağında pembeleşinceye kadar kavurun. Kıymayı ekleyip suyunu çekinceye kadar pişirin. İnce doğranmış sivri biberler ile küp şeklinde doğranmış domatesleri ekleyip 5 dakika daha pişirin. Tuz, karabiber, kimyon ve pul biber ekleyip soğumaya bırakın. Hamurlardan birini tepsi büyüklüğünde açıp yağlanmış tepsiye yerleştirin. Üzerine kıymalı harcı yayıp diğer hamuru da açarak kıymanın üzerini kapatacak şekilde yerleştirin. Yumurta sarısına yağ ekleyip hamurun üzerine sürün ve kare dilimlere ayırın. 190 dereceye ayarlanmış fırında 35 dakika pişirin. Ilık servis yapın.