Genel

Bolu için beklenen deprem 6,5 şiddetinde

Bolu’da, son aylarda merkez üssü Mesciçele olan depremlerle ilgili açıklamalarda bulunan Jeoloji mühendisi Atilla Yılmaz, “Mesciçele’deki fayların büyük deprem üretme ihtimali yok ama Elmalık fayının 6,5 şiddetinde deprem üreteceği bekleniyor” dedi.

Abone Ol

HABER: FARUK ÇİDEM

Bolu’da, son aylarda merkez üssü Mesciçele olan ve vatandaşlara korku yaşatan depremlerle ilgili Jeoloji Mühendisi Atilla Yılmaz önemli açıklamalarda bulundu. Yaşanan depremlerin ardından vatandaşlarda paniğe neden olacak bilgiye dayanmayan haberlerin yayınlandığını söyleyen Yılmaz, Bolu’nun Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde kurulan bir şehir olması nedeniyle her an deprem olacakmış gibi yaşanılması ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

“BÜYÜK DEPREM ÜRETME İHTİMALİ YOK”

Mesciçele’deki fayların bilinmediğini söyleyen Yılmaz, “Mesciçele’de yaşanan depremler MTA’nın yayınladığı diri fay hattı haritasında görünmüyor. Zamanında bu fay haritaları yapılırken sık orman olmasından dolayı girilememiş. Bu faylar bilinmiyor. Mesciçele’deki gibi Türkiye’nin farklı bölgelerinde bilinmeyen çok fazla fay hattı var. En son 2012 yılında MTA diri fay haritasını yeniledi. Ülkemizde 500’ün üzerinde fay hattı var. Mesciçele’deki faylar Kuzey Anadolu Fay Hattı’na dik gelişen yanal atımlı faylar. Bunların büyük deprem üretme ihtimali yok. Çünkü fayların boyları kısa. Bizi ancak korkutur. Fazla değerlendirmeye gerek yok. Ama bu faylar büyük bir fayı tetikler yada tetiklemez diyemeyiz. Çünkü onlarla ilgili bir çalışma yok. Üniversite hocalarının yaptığı açıklamalara göre Mesciçele’nin KAF’la bir bağlantısı yok” dedi.

“BEKLEDİĞİMİZ DEPREM ELMALIK FAYI”

Bolu’da, beklenen ve şiddetinin 6,5 ile 6,8 olması beklenen depremin Elmalık fayı üzerinde olacağını söyleyen Atilla Yılmaz, “Bizim beklediğimiz deprem Elmalık fayı. Kuzey Anadolu Fayı’nın Bolu Dağı’ndan gelerek Bürnük’e kadar gelen hattı. Biz burada büyük deprem bekliyoruz. Bu hat kırılmadı. En son 12 Kasım 1999’da Düzce’nin Kaynaşlı merkezli olan deprem Elmalık’a kadar kırıldı. Bolu merkezden de geçen Elmalık Fay Hattı kırılmadı. Orada bir boşluk var. KAF, Bolu’da 2 kola ayrılıyor. Birisi MTA’nın haritalarında görünen ve Karacasu’dan geçen Güney hattı. Burada deprem yakın zamanda beklenmiyor. Çünkü 1944 ve 1957’de Gerede, Mudurnu, Abant depremleriyle o fay görevini yerine getirdi. Ortalama 200 yılda bir tekrarlıyor. KAF, Bolu’nun kuzeyinde bir kol daha oluşturuyor. Bu da Bolu merkezden geçiyor. Bununla ilgili birkaç tane çalışma var. Prof. Dr. Gürol Seyitoğlu hocamızın çalışmasında Elmalık’tan gelen fay hattı Bolu merkezde 3 kola ayrılıyor. Kent merkezinin içinden geçerek Bürnük köyünde Güney’den gelen fay hattıyla birleşiyor. Beklenen deprem de bu. Gürol hocanın hesaplarına göre 6,5 ila 6,8 büyüklüğünde deprem yaratma potansiyeline sahip. Ama bununla ilgili detaylı bir çalışma yok” diye konuştu.

“BÜYÜK DEPREM OLMADAN ÖNCÜSÜ BİLİNEMEZ”

Yaşanan depremlerin öncü deprem olup olmadığının şuan bilinemeyeceğini ifade eden Yılmaz, “Bir depremin öncü olup olmadığı büyük deprem olmadan söylenemez. Büyük bir deprem olursa ondan önceki depremlerin öncü olduğunu o zaman bilebiliriz. Bolu KAF üzerinde kurulmuş bir şehir. Zaten sürekli deprem yaşayacağız. Bolu’da yaşayan bir insan hayatı boyunca en az 1 kere 7 büyüklüğünde bir deprem yaşar. Asıl konu deprem olacak mı değil, yarın olacak gibi hazırlık yapmak” şeklinde konuştu.