HABER: FARUK ÇİDEM
Bolu’nun en büyük beyaz et üretim firması olan Beypiliç, 25’nci Beypiliç Yetiştirici Semineri’ni düzenledi. Seminerin açılış konuşmasını Beypiliç Genel Müdürü Dr. Sait Koca gerçekleştirdi.
“SON YILLAR ZORLU GEÇTİ”
Pandemi ve kuş gribi nedeniyle son yılların zor geçtiğini ifade eden Koca, “Son yıllar oldukça zorlu geçti. Pandemiden kurtulduk derken Şubat ayında 11 ili etkileyen büyük bir deprem felaketi yaşadık. On binlerce insanımızı kaybettik. Kayıplarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bu yıl Ocak ayında sofralık yumurta üreten tesislerde ortaya çıkan kuş gribi vakasının Tarım Bakanlığı tarafından açıklanması, ihracata ciddi bir darbe vurdu. Her şeye rağmen üretimimizi, kapasitemizi de zorlayarak en üst seviyede sürdürüyoruz. Saatte 30 bin adet kesim kapasiteli yeni kesimhane yatırımında son aşamaya geldik. Kaba inşaatı bitirdik. Detay inşaatlara başladık. Makineler önümüzdeki aylardan itibaren gelmeye başlayacak, ardından montaj çalışmalarına geçeceğiz” dedi.
“ET TÜKETİMİNDE 45 KİLOGRAM SEVİYESİNDEYİZ”
Türk insanının sağlıklı beslenebilmesinde hayvansal ürün üretiminin çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu süreçte piliç eti ön plana çıkan bir ürün olarak karşımızda duruyor. Zira kırmızı et fiyatları sürekli artıyor. Bu durumun gelecekte de değişmesini beklemiyoruz. Oysa tavuk eti çok uygun fiyatlı. Domuz eti üretimimiz ise doğal olarak yok. Et tüketiminde dünya ortalaması olan 45 kg seviyelerindeyiz. Gelişmiş ülkelerde ise et tüketimi 130 kilogramlara kadar çıkıyor. Örneğin ABD de 127 kilogram.
İnsanlarımızın sağlıklı beslenmesi için gerekli olan et üretiminde çok geride olmamız önemli bir sorun. Bu sorunun çözümü için piliç eti üretimini artırmak gerekiyor, bunu da hep birlikte başaracağız. Biz kesim kapasitesini artırırken sizin de yeni kümes yatırımları yapmanız ya da mevcut kümeslerinizi büyüterek ilave kapasite yaratmanız bir zorunluluk olarak ortaya çıkıyor. Bunu gerçekleştirirken Tarım ve Orman Bakanlığımızın da devrede olması, hem kendi kredilerini hem de AB kaynaklı IPARD kredilerini kullanıma çok acil olarak açması önemli. Bu kredileri kullandırırken üretimi bilen sizlere öncelik tanınmasını da çok önemli buluyoruz.
“SEKTÖRÜN ÖNÜ AÇIK”
Ben sektörün önünün açık olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyor ve kümes yatırımlarınızın sizlere kısa zamanda geri döneceğini de belirtmek istiyorum. Piliç eti sektörü devamlı büyüyen bir sektördür. 1995 yılında 313.000 ton olan piliç eti üretimi 2022 yılında 2.418.000 tona çıkmıştır. Sektör 1995 yılına göre % 673 büyümüştür. Beypiliç olarak bizim büyümemiz ise Türkiye üretimine göre çok daha yüksek olmuştur. 1995 yılına göre Beypiliç’in üretimi % 1544 artış göstermiştir.
Gerçekleşen üretim artışında; canlı hayvan sayısındaki artış kadar, sizlerin bakım koşullarını iyileştirmeniz sonucu sağladığınız canlı ağırlık artışları ve ölümlerdeki azalmalar da önemli rol oynamıştır. Konu ile ilgili hassasiyetinizi her geçen gün daha da artırarak sürdüreceğinizi biliyoruz.
“YETİŞTİRİCİLERİMİZİ MAĞDUR ETMEDİK”
Biz, bugüne değin baş tacımız olan siz yetiştiricilerimizi mağdur etmemek ve gelirlerinizi artırmak için yoğun çabalar içerisinde olduk, olmaya da devam edeceğiz. Bütün kriz dönemlerinde bile ödemelerinizi bir gün bile aksatmadık, bundan sonra da aksatmayacağız.
Yaptığımız bölge toplantılarında sizleri dinliyor, aktardığınız bilgileri değerlendiriyoruz. Sizin aktardığınız her bilginin üst yönetime ulaştırıldığına ve masaya yatırıldığına emin olmanızı istiyorum. Bölge toplantılarımızı bundan böyle daha sık ve daha küçük gruplar halinde organize etmeye başlayacağız.
Üretiminizi iyileştirme konusunda yapacağınız harcamalara ilişkin avans taleplerinizin tamamını karşılıyoruz.
“AİLEMİZ BÜYÜYECEK”
Yıllar içerisinde “190 ortak, 3.296 çalışan, 699 yetiştirici, 59 bayi ve binlerce ve binlerce taşeron”dan oluşan büyük bir aile yarattık. Bu aileyi dağıtmamak, parçalamamak için her türlü fedakârlığı gösteriyoruz. Gelecek yıllarda yeni yatırımlarla birlikte ailemizin çok daha büyüyeceğini gururla söyleyebilirim.
Sorunlarınızın olduğunu biliyoruz. Bunlardan yol ölümlerini fazlaca gündeme getireceğinizi tahmin ediyorum. Yükleyici sorunları, hayvanların sağlıklı olmaması, aşırı sıcak ve soğuklar yol ölümlerinin artmasına neden olabiliyor. Zaman zaman bu sorunun büyüdüğünü görüyoruz ve bu dönemlerde sizlere destek vererek sorunu azaltmayı sürdürüyoruz.
Bu soruna köklü çözüm olarak yeni yatırımlarımızda dünyadaki en gelişmiş konteyner sistemini satın aldık. Bu sistemde kümeslerde canlı hayvan yüklemelerinizi de otomatik olarak yapabileceğiz. Bu sistemde yüklemeler çok kısa sürede gerçekleşebilecektir. Yatırımın tamamlanması ile birlikte uygun olan kümeslerde otomatik yüklemeye geçeceğiz. Uygun olmayan kümesleri de uygun hale getirmek için gereken her türlü desteği vereceğiz. Yeni sisteme geçinceye değin yol ölümleri konusunda sizleri mağdur etmemek için gerekenleri yapacağımızı bir kez daha belirtmek istiyorum.
“VEKALET VERİRKEN DİKKATLİ OLUN”
Bazı yetiştiricilerimizin vekaletname imzaladığını duyuyorum. Vekaletname verirken bizler çok dikkatli oluruz. Kılı kırk yararız. Özellikle parasal konularda kesinlikle vekalet vermeyiz. Zira para çok tehlikeli bir silahtır. Ayrıca vekaletname vermeniz sonucu ilişkilerin bozulması, yeteri kadar ve zamanında civciv alamama risklerini de dikkate almanız gerekir. Hangi vekaletname olursa olsun imzalamadan önce hukuk danışmanınızın görüşlerini almanızı öneririm. Hukuk danışmanınız yok ise bizlerden destek alabilirsiniz. Bizim, sizlerin aleyhine olacak hiçbir şeye onay vermeyeceğimizi bilmenizi isterim.
Bolu merkezde yatırımına başladığımız yumurta tasnif ve depolama tesisimizin tamamlanmasının ardından, sofralık yumurta üretiminde de sözleşmeli yetiştiricilik modelini uygulamaya almayı planlıyoruz. Az miktarda da olsa Pekin Ördeği üretimi gerçekleştiriyoruz. Hem piliç eti hem de sofralık yumurta konusunda araştırma kümeslerimiz bulunmaktadır. Bu kümeslerde sürekli araştırmalar yapıyor, sonuçları saha uygulamalarımız sırasında dikkate alıyoruz.
Toplantı sonunda 532 yetiştiriciye ödül ve sertifika verildi.