Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bir toplantının ardından gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Instagram’ı kapatması konusunda konuşan Tunç, "Kanunda sayılan katalog suçlarla ilgili internet ortamında bir yayın söz konusu olduğunda bu yayını durdurma yetkisi BTK’ye verilmiş bir yetkidir. Bunu hangi gerekçeyle aldığını ilgili sosyal medya kuruluşuna bildiriyor. Öncelikle bu yayının çıkarması talebinde bulunuyor çıkarmadığı takdirde de yayını durdurma yetkisi var" dedi.
"Sosyal medya şirketleri, Türkiye Cumhuriyeti kararlarına uymak zorundadır"
Bakan Tunç, şunları söyledi:
“BTK’nın gerekçelerini ilgili sosyal medya şirketine tebliğ edilmiş durumda. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti. Herkes kurallara uyacak. Hiç kimsenin bir ayrıcalığı yok. Ulaştırma Bakanımızın da yaptığı açıklamalara göre henüz bu yayınların açık olduğu ve Instagram’ın da bu yüzden açılma gibi bir hususunun olmadığı söylendi. Savunma alınacak ve sosyal medya şirketleri de Türkiye Cumhuriyet kararlarına uymak zorundadır. Basın özgürlüğüne sonuna kadar varız ama bu yolla suç işlenmesinin önlenmesi de devletin bir görevidir."
"Eğer o içerikleri kaldırırlarsa zaten sorun ortadan kalkar"
Tunç, bir gazetecinin, Instagram’ın kapatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerini hatırlatarak, ''hangi katalog suçlara girdiğini" sorması üzerine de şu yanıtı verdi:
"Orada sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği husus çok önemli. Özellikle Heniyye’nin öldürülmesi konusunda başsağlığı dileyen vatandaşlarımızın paylaşımlarına engel konuldu. Bu basın özgürlüğüne sığar mı? Eğer siz sosyal medya şirketleri olarak bazı paylaşımlara izin verecek bazı paylaşımlara izin vermeyecekseniz o zaman özgür bir ortam değilsiniz demektir. Dolayısıyla eğer siz basın özgürlüğüne inanıyorsanız, sansüre karşıyım diyorsanız o zaman o paylaşımların engellenmesine de karşı çıkmanız lazım. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarının hassasiyetine uygun yayın yapmak durumundasınız. Siz bir sosyal medya şirketi olarak burada hizmet verirken bir kazanç sağlıyorsunuz, bunun vergisini vermek zorundasınız bu bir. Bu hizmeti verirken neden yararlanıyorsunuz? Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin size sunduğu imkanlardan faydalanıyorsunuz; uydusundan, kablosundan yararlanıyorsunuz. Burada verdiğiniz hizmet sonucunda da benim kurallarım geçerli derseniz o zaman herkesin kurallarının geçerli olduğu bir yerde hukuk devletinden bahsetmek mümkün olabilir mi? Hangi katalog suç olduğunu BTK ilgili şirkete bildirmiştir. Dolayısıyla onlarda o konuda savunmalarını yapacaklardır. Eğer o içerikleri kaldırırlarsa zaten sorun ortadan kalkar."
Instagram'a erişim engeliCumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin ölümü ile ilgili taziye mesajlarının Instagram tarafından engellediğini söyleyerek tepki göstermesinin üzerinden 2 gün geçtikten sonra, 2 Ağustos Cuma günü Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, sosyal medya mecrasına erişim engeli getirdi. TIKLAYIN - Instagram'a erişim engeli getirildi Bakan Uraloğlu: Katalog suçlar nedeniyleUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a erişim engeline ilişkin yaptığı açıklamada, "Atatürk'e hakaret", “kumara ve uyuşturucuya yönlendirme”, “çocuğa yönelik cinsel istismar” gibi katalog suçlara işaret ederek, "Ülkemizin koyduğu kurallar var. Ülkemizin değerleri, hassasiyetleri var. Uyarılarımıza rağmen katalog suçlarını dikkate almadılar. Erişim engeli getirdik. Kanunlarımıza uyduklarında erişim yasağı kalkar" ifadelerini kullandı. META yetkilileriyle toplantıInstagram'a erişim engeli devam ederken, Pazartesi günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bürokratlarıyla META yetkilileri arasında kritik bir toplantı gerçekleştirildi. Saat 13.00’te başlayan toplantı 19.00'da sona erdi. Toplantıya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun yanı sıra Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri de katıldı. META'dan "Algoritma" savunmasıGörüşmede, Türkiye'nin katalog suçlar ve toplumun hassasiyetlerine aykırı içeriklere yönelik talepleri bir kez daha dile getirildi. Özellikle, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye için yayımlanan taziye mesajlarının algoritmalar tarafından engellendiği gerekçesiyle META’ya eleştiriler yöneltildi. META ise, ABD’nin Hamas’ı terör örgütü olarak kabul ettiğini ve bu çerçevede algoritmaların devreye girdiğini savundu. Hassas içerik listesi sunulduGörüşmede, Uraloğlu başkanlığındaki heyet, Türkiye’nin terör örgütü listesinde yer alan PKK, PYD ve FETÖ’ye yönelik destek mesajlarının da algoritmalarla engellenmesi gerektiğini söyledi. Bu taleplerin ardından, META’nın PKK konusunda yeşil ışık yaktığı belirtilirken, Türkiye’nin platformdan kaldırılmasını istediği içerik listesi de şirkete sunuldu. Ancak, terör tanımı konusunda taraflar arasında görüş ayrılığı yaşandığı bildirildi. Bakan Uraloğlu: Bir ilerleme yokUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Instagram'ın açılması konusunda yapılan görüşmelerde tam istediğimiz sonucu alamadık. Bu işi bugün bitirebileceğimizi düşündüm ama olmadı. Instagram konusunda bir ilerleme yok" dedi. |