Bolu Abant izzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep KÜÇÜKTURAL’ın, 42 fener ve 51 tablodan (yaprak) oluşan “Bir Fenerde Işık Ol…“Kaat’ı Sanatına Farklı Bir Bakış Açısı” temalı 3. kişisel sergisi 13 Kasım 2023 saat: 16.30’ da BAİBÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Mehmet Yücetürk Sergi Salonunda geniş bir katılımla açıldı..

Sergi açılışına Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hakan ALPASLAN, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa ALİŞARLI, BAİBÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Serkan ECE, Bolu Fotoğraf Sanatı Derneği Başkanı Hamza CANBAŞ ve yönetim kurulu üyeleri, Bolu Türk Ocağı Şubesi Başkanı Doç. Dr. Hamdi ZENGİNBAL ve yönetim kurulu üyeleri, BAİBÜ öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda sanatsever katıldı..

Yolcu otobüsü, minibüs ve vincin karıştığı kazada otobüs sürücüsü yaralandı Yolcu otobüsü, minibüs ve vincin karıştığı kazada otobüs sürücüsü yaralandı

SERGİ, 17 KASIM CUMA GÜNÜNE KADAR ZİYARETE AÇIK OLACAK

Kaat’ı oyma tekniğinin yöresel dokumalar üzerine uygulanması, bu dokumaların renklendirilerek, dekoratif ışıklı fenerlerin üzerine geçirilmesiyle oluşmuş eserler ile yine kurutulmuş bitki yapraklarına Türk motiflerinin Kaat’ı tekniğiyle oyulması sonucu yapılan tabloların yer aldığı, 17 Kasım 2023 Cuma gününe kadar açık olacak olan “Bir Fenerde Işık Ol…” sergisinin satışından elde edilen gelirler ise depremzede çocukların eğitimi için bağışlanacak..

“AMACIM, DEPREMZEDE ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNE VESİLE OLMAK”

Doç. Dr. Zeynep KÜÇÜKTURAL Bir Fener de Işık Ol… sergi açılış konuşmasında; “Türk bezeme sanatlarının en güzel örneklerini oluşturan dallardan birisi olan Kaat’ı, bir süsleme deseninin kâğıt veya derinin, uygun bir bıçakla, makasla oyulması, kesilmesi, istenilen bir zemine yapıştırılması işlemidir. Osmanlı sanatında kâğıt oymacılığı en parlak dönemini yaşamıştır. Kâğıt oyma örnekleri arasında yazılar, süslemeler, çiçekler, vazolu çiçekler, çeşitli hayvanlar ve ağaçlardan oluşan üsluplaşmış doğa görünümleri en yaygın olanlarıdır. Bir Fenerde Işık Ol sergim, kaat’ı oyma tekniğinin yöresel dokumalar üzerine uygulanması ile oluşturulmuştur. Yöresel dokumalar çay ile boyanarak renklendirilmiştir. Tasarımlarda kullanılan halı-kilim motifleri kaat’ı oyma tekniği ile yöresel kumaş üzerine uygulanmıştır. Kesilen parçalar ahşap fener üzerine geçirilerek son şekli verilmiştir. Serginin amacı halı-kilim motiflerimize ve anlamlarına, kaat’ı sanatına ve farklı malzemelerle sunumuna dikkat çekmektir. Sergi, emek ve ruhun yansıması olan motiflerin farklı anlamlarını ve tasarımlarını ziyaretçilerle buluşturmak, geçmişi bugüne ve geleceğe taşımak adına anlamlıdır. Bu sergi benim için ayrı bir anlam ifade ediyor, çünkü sergiyi hazırlarken amacım depremzede çocukların eğitim masraflarına vesile olmak ve yarar sağlamaktı. Sergimde satışı gerçekleşecek eserlerimden elde edilecek geliri depremzede çocukların eğitimi için bağışlayacağım.” dedi.

BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa ALİŞARLI sergi açılış konuşmasına yaşadığı bir hatırayı anlatarak başladı ve konuşmasının devamında, sanatın çok çeşitli alanları olduğunu ve bu serginin de çok faydalı bir sergi olacağını ifade etti. Haber: Fatma Marmara