İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salondaki etkinliğe; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin, Kariyer Planlama ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARMER) Müdürü Doç. Dr. Murat Tarhan, Gençlik ve Spor İl Müdür Vekili Muzaffer Akdoğan, akademik ve idari yönetici ve personel ile öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin, merkezin, kurulmuş olduğu günden bugüne kadar hem üniversitemizde hem de ilimizin diğer kurum ve kuruluşlarında bağımlılığı önleme konusunda çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiğini söyledi. Etkinliğin içeriği hakkında bilgi veren Kesgin, “Bağımlılıkla mücadele farkındalığında buradaki her bireye tek tek görev düşmekte. Gelin hep birlikte temiz hava soluyalım; tütün atıklarından çevremizi koruyalım.” dedi.

Açılış konuşmasının ardından Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Çok, “Tütün Kullanımının Yarattığı Çevre Kirliliği: Toksikolojik Yaklaşım” konulu konferans verdi.

“Doktorlar ve hatta bebekler, sigara reklamlarında kullanıldı.”

Sigara tarihine değinen Prof. Dr. Çok, 1940’lı ve 1950’li yıllarda ABD’deki sigara reklamlarında doktorların ve hatta bebeklerin kullanıldığını vurgulayarak, “Ta ki 11 Ocak 1964 tarihinde, 20 kadar hekim bir araya gelip bir rapor yayımlayana kadar bu durum böyleydi. Bu raporda, ‘Sigara içenlerin ölüm oranında sigara içmeyenlere göre yüzde 70 artış var.’ denildi. Bu, sigaranın sağlığa zararlı olduğuna dair dünyadaki ilk rapordur.” diye konuştu.

Tütün ürünlerinin çevreye zararına dikkat çekildi

Konferansta, tütün ürünlerinin çevreye zararını anlatan Prof. Dr. Çok, “Tütün ürünlerinin içiminin kendisi kadar oluşturduğu atıklar da çevre ve insan üzerine toksik etkilerin oluşmasına neden oluyor. Sigaranın sadece insan sağlığı üzerindeki etkisi üzerine yoğunlaşıp çevre sağlığı üzerine etkilerine yönelik eğitim, bilgilendirme ve aktivite çalışmaları, henüz ülkemiz dahil pek çok ülkede başlatılmadı. Tütün ürünlerinin çevreye olan zararlarının giderilmesinde en büyük rol oynayacak tütün üreticilerine uygulanan yasal yaptırımlar yeterli değil.” dedi.

Bıçaklı kavga: 1 yaralı Bıçaklı kavga: 1 yaralı

“Tek bir sigara, 30 yıl çevreye mikroplastik salıyor.”

“Sigara içiyorsak, dünyadaki en yaygın kişisel çöp türünü oluşturuyoruz ve sigara izmaritleri, atıldıkları yerlerden uzak yerlerde de çevreye zarar verebilir.” diyen Prof. Dr. Çok, özetle “Sigara filtresindeki selüloz asetat bölümü, plastik madde ve elyaflardan oluşmuştur. Tek bir filtrede 15 bin tane elyaf iplikçiği vardır. Bu elyaf iplikleri yani selüloz asetat, anaerobik koşullarda (oksijensiz ortam) yaklaşık 2 ay kadar, toprakta 9 aya kadar, tatlı suda 12 aya kadar hatta uygun koşullarda 36 aya kadar çevrede kalabiliyor. Hatta tek bir sigaradaki selüloz asetatlardan, 30 yıl boyunca çevreye sürekli olarak mikroplastiklerin salınımı söz konusu. Bugün dünyada çevreyle ilgili ana problemler arasında mikroplastikler var biliyorsunuz.” vurgusunu yaptı.

Hediye takdimi

Konferansın sonunda Prof. Dr. İsmet Çok’a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him ve Gençlik ve Spor İl Müdür Vekili Muzaffer Akdoğan tarafından teşekkür belgesi ve hediye takdim edildi.

Konferansın ardından Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin’in yazdığı ve Dr. Hümeyra Hançer Tok’un yönettiği “Temiz Hava Soluyalım” tiyatro oyunu beğeniyle izlendi. Yaratıcı Drama dersi alan Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin hem dekorunu hazırlayıp hem oynadığı tiyatro gösterinin ardından oyunda emeği geçenlere, protokol üyeleri tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

Editör: Berfin MUTLU