Ankara’da 3-6 Ekim 2024 tarihleri arasında Millet Bahçesi’nde düzenlenen Bolu Tanıtım Günleri fuarı Ankaralıların büyük ilgisiyle karşılaştı. İlk günden itibaren stantlara akın eden vatandaşlar gerek ikramlar gerekse satılan yerel ürünlere büyük rağbet gösterdi. Üniversite tarafından açılan stantlarda hem üniversitenin tanıtımı yapıldı hem de düzenlenen akademik ve sanatsal etkinliklerle vatandaşlara eşsiz bir deneyim yaşatıldı. Fuara gelen vatandaşlar tarafından yapılan yorumlarda yurdumuzun birçok ilinin katılımlarıyla düzenlenen bu fuar biçiminde ilk defa bir üniversitenin yaptığı sanatsal ve akademik faaliyetleriyle bu kadar aktif rol aldığı vurgulandı. Bu manada Bolu Tanıtım Günleri Fuarında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversite’sinin gösterdiği örneklik ile bir çığır açmış oldu.
Fuarın 2’nci gününde düzenlenen Bolu Gastronomisi panelinde; Doç. Dr. Alper Kurnaz “Bolu Gastronomi Turizminin Değerlendirilmesi”, Doç. Dr. Osman Çavuş “Gastronomi ve Aşçılık Okullarının Önemi”, Öğr. Gör. Berker Çiftçi “Eko-Gastronomi ve Tohum Ambarı”, 3’üncü gününde düzenlenen Bolu Tarih ve Kültürü Panelinde Dr. Öğr. Üyesi Meral Ortaç “Yazılı Kaynaklar ve Arkeolojik Verilerle Bolu’nun Eskiçağ Tarihi”, Doç. Dr. Mehmet Süme “Türk Hâkimiyeti Döneminde Bolu Tarihinden Kesitler”, Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa “Bolu Tarih ve Kültüründen Görsel Yansımalar”, 4’üncü gün düzenlenen Bolu Turizmi Panelinde; Doç. Dr. Hakan Tuna “Bolu’da Sağlık Turizmi”, Doç. Dr. Onur Cüneyt Kahraman “Bolu Turizm Çeşitleri”, Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Yasemin Ersöz “Bolu’da Ekoturizm” konuları hakkında konuştular.
Üniversitenin, Bolu Tanıtım Günleri’nde biri grafik tasarım, biri seramik biblo ve 6’sı fotoğraf olmak üzere toplam 8 sergi açıldı. Hatta kimi Boluluların kendi köy ve yaylaları ile akrabalarının fotoğraflarıyla karşılaşmaları onlar için tatlı bir sürpriz oldu. Bu konudaki taleplerde fotoğrafların orijinallerinin kendilerine gönderilmesiyle karşılandı. “Keşfedilmeyi Bekleyen Cennet Seben” fotoğraf sergisinde; Azize Aktaş Yasa, Orhan Baltacı, Furkan Bilaloğlu, Haşim Budak, Burak Elmas, Gürbüz Ertem, Hilal Kayıran, Emre Çalkaya, Rıdvan Gençer ve Sancar Ozaner’in fotoğrafları sergilendi.
“Köroğlu’nun Diyarından…Haneler ve Hamiler” fotoğraf sergisinde Cem Korkmaz, İhsan Ayıtkan, Turgay Yazar, Hasan Kırmızı, Nuray Namdar, Azize Aktaş Yasa, Selcen Genç ve Melis Yener’in objektifinden Dörtdivan’dan fotoğraflar sergilendi. “Kıbrıscık Doğasında Hayat Var” fotoğraf sergisinde Cihangir Kirazlı, Tuğba Aydın, Şafak Arslan ve Hikmet Erdoğan’ın fotoğrafları, “Kıbrıscık’tan Haneler Hamiler” sergisinde Azize Aktaş Yasa’nın fotoğrafları, “Kadrajımdaki Göynük” fotoğraf sergisinde Şuayip Çelemoğlu, Azize Aktaş Yasa, Fatih Peker ve Furkan Bilaloğlu’nun ve fotoğrafları sergilendi. Bahar Akbulak ve Nimet Çelebi’nin “Bir Türkü; Bin Motif” grafik tasarım sergisi ile Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü ile SSEDD iş birliğiyle 2016 yılında düzenlenen “Bolu” temalı seramik biblo yarışmasının eserleri sergilendi.
Bolu’nun tanıtımına atölye çalışmaları kapsamında; Prof. Dr. Melahat Altundağ liderliğinde Hilal Meydan, Tunahan Açıkgöz ve Ali Erol tarafından “Çarkta Çanak” başlıklı çömlekçi çarkında kil ile çanak yapımı atölyesi, Doç. Dr. Zeynep Küçüktural liderliğinde, Öğr. Görevlileri Semra Bozdoğan ve Hatice Horoz, Sinem Balkanal, Eda Nergizciler, Ebru Bursalı ve Nazire Göktaş tarafından “Gerede Dantelleri” başlıklı mum batik atölyesi, Dr. Öğr. Üyesi Melek Şahindokuyucu liderliğinde “Çemberimde Gül Oya-III” başlıklı baskılarla Bolu nilüferleri, yazmaları ve kuşları atölyesi ile Öğr. Gör. Gamze Çalık Çetin liderliğinde, Öğretmen İbrahim Çetin ile “Müziğin Tüm Bileşenleri ile Bolu Türküleri” başlıklı türkü atölyesi çalışmaları gerçekleştirdi.
Bolu Tanıtım Günleri kapsamında, BAİBÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü yapımcılığında, yönetmenliklerini Fatih Peker’in yaptığı “Kürül”, “Göynük Ramazan Sofrası” ve “Gerede Ferfene Geleneği” belgeselleri gösterildi. Kürül belgeselinde görüntü ve kurgu yönetmenliğinde Sercan Ergin, Göynük Ramazan Sofrası belgeselinde prodüksiyona Ümit Öztürk, Asistan Ezgi Kızılkaya tarafından katkı verildi.
Öğr. Gör. Gamze Çalık Çetin ve İbrahim Çetin, keman bağlama eşlikli Bolu Türküleri Konserine katılanlar türküleri hep bir ağızdan söylerken, oyun havalarında oynayarak doyasıya eğlendiler. Üniversite THOM Halk Oyunları Topluluğu “Ördek, Bolu Çiftetellisi, Adayolu, Gazel, Karaköy Sekmesi, Değirmen, Men Men, Estireyim mi, Halimem oyunlarını sahneleyecek. Sıdıka Kilitçi yönetimindeki topluluk, Ada Kilitçi, Hasibe Şenay Koçak, Öznur Güç, Seniha Yıldız, Sümeyye Ünal, Zümral Akşit, Beyda Başak Yazıcı, Neva Türkar, Sevgi Aytugar, Sidelya Hüma Yel ve Şevval Töngü’den oluştu. Bolumuzun tanıtımında önemli katkı sağlayacak fuara katkı vermek üzere Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’nın talimatıyla kurulan komisyon, yapılan tüm etkinliklerin koordinasyonunu ve organizasyonunu sağladı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz’ün başkanlığındaki komisyonun üyeleri Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden Öğr. Gör. Nimet Çelebi ve Md. Yrd. Fatih Peker’den oluşmuştu.