Yetkisiz çakarlı araç kullananlar için yeni düzenleme TBMM'de kabul edildi Yetkisiz çakarlı araç kullananlar için yeni düzenleme TBMM'de kabul edildi

Yerleşim yerlerine inen ayıların oluşturduğu tehlikenin azaltılması için Doğa Koruma ve Milli Parklar Kastamonu İl Şube Müdürlüğü ile birlikte iş birliği yapan Kastamonu Avcılar ve Atıcılar Derneği üyeleri, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü'nden temin ettikleri meyve tohumlarını doğada toprakla buluşturuyor. Dernek binasında hazırlanan meyve tohumları üyelere dağıtılıyor. Çalışma ile yaban hayatı ile insan çatışmasının en aza indirgenmesi amaçlanıyor. Faaliyetin kent genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Kastamonu Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkan Vekili Adil Ünaldı, son dönemlerde ayı popülasyonunda ciddi artış yaşandığını ve bu artıştan kaynaklı ayıların yerleşim yerlerine kadar indiğine dikkat çekti.

“Çöp konteynerlerine atılan çöpleri ayı, kolaylıkla ulaştığı için şehir merkezlerine iniyor”
Ayıların çöp konteynerlerine atılan çöpleri kolaylıkla ulaşabildiği için şehir ya da ilçe merkezlerine kadar indiklerini söyleyen Ünaldı, “Başka bölgelerde olduğu gibi ilimizde de son zamanlarda ayılar, köylerimize, şehirlerimize, ilçe merkezlerine kadar inerek sorun oluşturmaya başladılar. Çünkü ayıların sayıları çoğaldı. Kastamonu’da da yöremizde de bu nedenle ayı saldırılarına sıkça rastlanmaya başlandı. Ayılar kış mevsimi öncesinde kiloya gelecekleri zaman besin olarak kendilerine biraz daha takviye olsun diye arayış içerisinde oluyorlar. Onun içinde bu şekilde sıkça görülmeye başlandı ayılar. Birde kolay yiyeceğe ulaşıyorlar. Kolay yiyeceklere ulaştıkları için sıkça ayı saldırılarına rastladık. İlçelerimizde de şehir merkezlerinde de genellikle çöp kutularının kapakları açık vaziyette duruyor. Ayı da buraya atılan yiyecekleri kolaylıkla bulup almaya çalışıyor. Bu nedenle ayıları şehir merkezlerinde sıkça görmeye başladık” dedi.

“Ayı ile fotoğraf çektirmek ya da ayıya yakın davranmak tehlikelidir”
Ayı ile fotoğraf çektirmenin ya da ayıya yakın davranmanın tehlikeli olduğunu söyleyen Ünaldı, “Genellikle doğada olan insanların ayı ile karşılaştığında ses çıkartarak ya da ıslık çalarak, ara ara bağırarak, türkü söyleyerek dolaşmalarında fayda var. Çünkü ayıya ‘ben buradayım’ diyecek ve ayı da onu algılayacak. Ayıların koku alma duyuları çok fazla, eğer rüzgar ters esmezse sizin orada olduğunuzu hissedecek ve oradan ayı uzaklaşacaktır, size zarar vermez. Ayı ancak insanı yavrusu var ise tehdit olarak görebilir. Bir de dar alanda kaçış alanı olmayan ayı tehlikeli olur. O zaman ayı tehlikesini nasıl hissedebiliriz, ayı dişlerini gösterir. Kulaklarını kısar geriye doğru, bazen atlarda da olur bu. O zaman ayının tehlikeli olduğunun bir işaretidir. Bu yüzden ses çıkartarak, o bölgede kendinizin olduğunu, aynı zamanda sakin davranmak gerekir. Tabii ki o kargaşanın içerisinde nasıl sakin davranılır bilemiyorum ama sakin olmaya çalışılarak yavaş hareketlerle ayıdan geri geri yavaş yavaş uzaklaşmak lazım, sizi tehdit olarak algılamaması gerekiyor. Zaman zaman görüyoruz ayıların beslenmesiyle ilgili alışkanlıklarını değiştirmemek gerekiyor. Ayılarla fotoğraf çektirmemek ya da ayılara yakın davranmak gibi davranışlara da hiç girilmemesi gerekiyor” diye konuştu.

“Yediğimiz meyvelerin çekirdeklerini doğada toprakla buluşturalım”
Evlerde tüketilen meyve çekirdeklerinin doğada toprakla buluşturulması gerektiğine değinen Ünaldı, “Kastamonu Avcılar ve Atıcılar Derneği olarak bizler ise, geçtiğimiz yıllarda da yaptık şimdilerde de yapıyoruz. Orman Bölge Müdürlüğünden fidanlıktan yabani meyve türlerinin çekirdeklerini alıp poşetlere koyduk. Avcı arkadaşlarımızda doğaya çıktıkları zaman bu poşetleri alıp yanlarında götürerek uygun toprak bulduklarında dikiyorlar. Ayrıca bunu bütün halkımızın da yapmasını istiyoruz. Halkımızdan ricamız, evlerinizde yediğiniz meyve çekirdeklerini lütfen atmayınız, o çekirdekleri biriktirip en azından doğaya çıktığınız zaman yanınızda götürüp uygun yerlerde toprakla buluşturmalarını arzu ediyoruz. Bunu seferberlik olarak tüm doğa severlerden, doğada bulunan tüm vatandaşlarımızdan, köylülerimizden meyve çekirdeklerini toprakla buluşturarak yaban hayatına destek olmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.