Başarılı sıfır atık uygulamalarıyla dikkat çeken Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Araştırma ve Uygulama Merkezi (DÜTAGAM) Dünya Sıfır Atık Günü’nü kutladı. DÜTAGAM Müdürü Doç. Dr. Çağlar Akçay, Dünya Sıfır Atık Günü için açıklamalarda bulundu.
DÜTAGAM’ın kurulduğu günden bugüne sıfır atık uygulamalarıyla dikkatleri üzerine çektiğini belirten Akçay, “DÜTAGAM, 2016 yılında üniversitemizin Çevre ve Sağlık Alanında İhtisas Üniversitesi olarak ilan edilmesiyle birlikte kuruldu ve çalışmalarına başladı. En başta tarımsal atıklardan katma değerli ürünler elde etmeyi hedefleyen merkezimiz, elde ettiği ürünlerle de bölgesel kalkınmaya katkı sağlamaktadır. Bölgemizde ortaya çıkan başta fındık dalı budama atıkları, fındık zürufu, pirinç kavuzu, mısır koçanı ve orman atıklarından katma değerli ürünler olan tıbbi ve yenilebilir mantar (Reishi, Şitaki, İstiridye) üretimi gerçekleştirdik. Ürettiğimiz mantarların kompost atıklarını yine sıfır atık felsefesi yaklaşımıyla fındık zürufu, pirinç kavuzu, mısır koçanı, kahve telvesi atıkları, üniversitemizin çim atıkları, Deney Hayvanları Merkezinin talaş altlıkları, üniversitemizin yemekhanesinde ortaya çıkan sebze atıkları, bölgemizdeki faaliyet gösteren tavuk çiftliklerinin tavuk gübresi atıkları ve sığır gübresi ile karıştırarak organik kompost gübre üretiminde değerlendirdik” ifadelerini kullandı.
Bu işlemleri yaparken herhangi bir kimyasal veya sentetik materyal kullanmadıklarını dile getiren Doç. Dr. Akçay, “Bu yönüyle de Merkezimiz, her anlamda çevre dostu yaklaşımlar sergilemektedir. Atıklardan ürettiğimiz organik kompost gübrelerimizi Üniversitemizin Orman Fakültesi Seralarında ve Üniversitemizin Botanik Bahçesindeki bitkilere kimyasal gübrelere alternatif olarak doğal gübre uygulaması gerçekleştirdik. Bu yönüyle de Üniversitemizin atık sorunları kendi içinde çözülmüş ve çeşitli birimlerimizin gübre ihtiyaçları da kendi iç dinamiklerinden karşılanmıştır” şeklinde konuştu.
Ayrıca tarımsal atıklardan peyzaj tasarımı ve bitki su ihtiyacını azaltıcı renkli malç materyalleri elde ettiklerini söyleyen Akçay, “Yapmış olduğumuz sıfır atık çalışmaları ve eğitimlerle hem toplumsal bilinci arttırmak, hem de bölgesel kalkınmaya katkı sağlamayı hedeflemiş olduk. Sıfır atık çalışmaları son yılların en trend çalışmaları haline geldi. Şüphesiz ki buna en büyük katkıyı; Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin, Birleşmiş Milletler’de başlatmış olduğu girişimler neticesinde, 30 Mart’ın Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak ilan edilmesi oldu. Bu tarihten sonra sıfır atık uygulamaları yaygınlaştı ve çok önemli toplumsal ve ekonomik kazanımlar elde etti. Bu sebeple merkezimiz çalışmaları Sıfır Atık Günü’nün kapsamıyla doğrudan ilişkilidir. Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Araştırma ve Uygulama Merkezi (DÜTAGAM) olarak 30 Mart Sıfır Atık Günü’nü kutluyoruz” sözleriyle açıklamalarını sonlandırdı.
Atıklar gübre oldu, ürün yetiştirildi
DÜZCE (İHA) - DÜTAGAM, atıkları gübreye çevirdi, elde edilen gübre ile ürün yetiştirildi.
Yorumlar