Asayiş

Almanya reddedilen Türk sığınmacıların sınır dışı edileceğini açıkladı, Ankara yalanladı

Abone Ol

Alman basınında Berlin ve Ankara arasında aylarca süren müzakereler ardından, Türkiye her hafta başvurusu reddedilen 500 Türk sığınmacıyı geri almayı kabul ederken, Almanya karşılığında mevcut vize işlemlerini hızlandırma sözü verdiği iddia edildi.

Almanya ve Türkiye arasında Berlin hükümetinin başvurusu reddedilen Türk sığınmacıların sınır dışı işlemlerini hızlandıracağı bir plan üzerinde anlaştığı haberlerinin ardından Ankara'dan yalanlama geldi.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından cuma günü yapılan açıklamada, anlaşmaya dair iddiaların asılsız olduğu belirtilerek, "Vatandaşlarımızın toplu olarak sınır dışı edilmesine ilişkin hiçbir uygulamaya onay verilmemiştir," ifadesi yer aldı.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ise X hesabından aynı gün yaptığı paylaşımda, Ankara ve Berlin arasında bir anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Anlaşmanın düzensiz göçün engellenmesinde "bir yapı taşı" olduğunu belirten Faeser, "Artık Türkiye'ye dönüşlerin daha hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirilebileceği ve Türkiye'nin Almanya'da kalmasına izin verilmeyen vatandaşları daha hızlı bir şekilde geri alabileceği bir noktaya ulaştık," dedi.

Alman bakanın paylaşımında ayrıca Berliner Morgen Post'un bir haberinin linki yer aldı. Söz konusu haberde, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan haftada 500'e kadar vatandaşı geri almayı teklif ediyor. Bu, Berlin ve Ankara'daki hükümetler arasında aylarca süren müzakerelerin ardından gerçekleşti. Buna karşılık Almanya mevcut vize prosedürlerini hızlandırma sözü verdi" ifadeleri kullanıldı.

15,561 Türk vatandaşının sınır dışı edilmesi planlanıyor

Alman basınında yer alan iddialara göre, Berlin ve Ankara hükümetleri arasında aylarca süren müzakereler ardından varılan anlaşma kapsamında, ilk etapta 200 Türk vatandaşı, çeşitli havalimanlarından tarifeli seferlerle Türkiye'ye geri gönderilerek sınır dışı edilecek.

Berliner Morgenpost tarafından aktarılan bilgilere göre, Ankara hükümetinin "özel uçuş" olarak ilan edilecek seferlerle haftada 500 kadar Türk vatandaşını geri almayı teklif ettiği, karşılığında ise Berlin hükümetinin mevcut vize işlemlerini hızlandırma sözü verdiği belirtildi.

Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF), bu yılın başından bu yana Türk vatandaşlarının 28.492 sığınma başvurusunu karara bağladı. Bunun, Suriye ve Afganistan'dan sonra üçüncü en yüksek rakam olduğu belirtildi.

İçişleri Bakanlığı'na göre şu anda 15.561 Türk vatandaşının ülkeyi terk etmesi gerektiği iddia edildi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), 2023 yılında 900'den az kişinin sınır dışı edildiğini ve binlerce kişinin çoğunlukla geçerli seyahat belgelerinin olmadığını beyan etmeleri nedeniyle sınır dışı edilmelerinin ertelendiğini belirtti.

Almanya, yaklaşık 3 milyon kişi ile Avrupa'nın en büyük Türk diasporasına ev sahipliği yapan ülke.

Düzensiz göç tedbirleri

Anlaşma, Almanya ve diğer AB üye ülkelerinde düzensiz göç konusunda tartışmaların yaşandığı bir dönemde denk geldi.

Düzensiz göçü kontrol altına almak amacıyla Almanya, yeni kara sınır kontrollerini 16 Eylül'den itibaren yürürlüğü koydu.

Ağustos ayında Solingen'de yaşanan bıçaklı saldırı, göç ve sınır dışı etme konularında koalisyon hükümetine yönelik eleştirileri yeniden canlandırdı.