MHP Bolu Milletvekili İsmail Akgül, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e yazdığı mektupta; gerek hukuki gerekçelerle ve de gerekse gönüllü uyumun olumsuz etkilenmemesi adına tebliğ taslağının TÜRMOB ve işveren camiasının da görüşlerinin alınarak daha derin mağduriyetler doğurmadan yeniden düzenlenmesinin gerektiğini dile getirdi.
‘DAHA DA OLUMSUZ ETKİLENECEĞİ AÇIKTIR’
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e, oluşabilecek mağduriyetleri hatırlatan MHP Milletvekili Akgül, “Şöyle ki; Tebliğ taslağı ile 31/12/2023 tarihli gelir tablosundaki brüt satışlar toplamı 50.000.000 TL’nin altında olan mükelleflerin 2024 hesap döneminin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemleri sonu itibarıyla enflasyon düzeltmesi yapmamaları sağlanmakta. Ancak bilindiği gibi vergi mükelleflerinin büyük çoğunluğu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin büyük özveri ve gayretleri ile geçici vergi beyannamelerini verdi ve hatta ödemelerini de yapmış bulunmaktadır. Mali tatili ve sonrasında Ağustos ayını da çalışarak geçiren Mali Müşavirlerin çoğunun çalışanları yıllık izinlerini ağustos ayı sonrasına bırakmıştır. Bu süreçten mükellefler kadar mali müşavirlerin ve çalışanlarının daha da olumsuz etkileneceği açıktır. Kaldı ki böyle bir düzenlemenin Hukuki birçok sorunu da barındıracağı ve mevzuyu içinden daha çıkılamaz hale getireceği tabiidir” ifadelerine yer verdi.
‘EKONOMİK SAVAŞIN BAŞARILI OLMASI ZORLAŞIR’
Taslağın yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Milletvekili Akgül; “Vergi uygulamasının verimliliği her şeyden önce idarenin etkinliğine, mükelleflerin ise etkenliğine bağlıdır. İdarenin etkinliğinden kasıt, vergilemeye dönük eylem ve faaliyetlerdeki başarısını; mükellefin etken olmasından kasıt ise mükelleflerin vergileme sürecinde aktif, katılımcı ve bilinçli olmalarıdır. Bu açıdan, vergileme ilkelerinin sisteme olan katkısı ile sistemin başarısı doğru orantılıdır. Bu nedenle de ‘Vergi Düzenlemesi’ yaparken ‘Anayasaya ve Vergileme İlkelerine’ özellikle dikkat etmeniz gerekir. Dikkat etmediğiniz takdirde mükellefin Vergi uyumuna etki eden sosyo-psikolojik faktörler arasında yer alan hükümet-birey ilişkileri de zarar verirsiniz. Son dönemde yürütülen ekonomik savaşında başarısı için bu temel kaidelere uymak zorunluluktur. Uyulmadığında mükellefin Maliye Teşkilatına bakış açısı olumsuz etkilenir ve yürütülen ekonomik savaşın başarılı olması zorlaşır. Gerek hukuki gerekçelerle ve de gerekse gönüllü uyumun olumsuz etkilenmemesi adına tebliğ taslağının TÜRMOB ve işveren camiasının da görüşlerinin alınarak daha derin mağduriyetler doğurmadan yeniden düzenlenmesinin gerektiği açıktır” cümlelerini kullandı.