İstanbul 2 No'lu Barosu tarafından 2024-2025 Adli Yıl Açılış Töreni düzenlendi. İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu'ndaki törene Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, İstanbul 2 No'lu Barosu Başkanı Yasin Şamlı, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kamu kurumlarından temsilciler, akademisyenler ve avukatlar katıldı. Program, İstanbul 2 No'luBarosu'nun bugüne kadarki faaliyetlerine ilişkin tanıtım filminin gösterimi ile başladı.
'MEVZUAT İYİLEŞTİRMESİ KONUSUNDA ÜLKEMİZ 22 YILDA ÇOK ÖENMLİ MESAFELER KAT ETTİ'
Bakan Tunç, “Bakın 7 müstakil adalet binası vardı, bugün 366 müstakil adalet binası var. Toplam kapalı alan olarak 10 kat 15 kat artırdık dediğimizde, siz fiziki mekanlarla mı övünüyorsunuz, içerisinde adalet yok şeklinde eleştiriler yapanlar var. Bu tamamen kasıtlı bir eleştiri. Biz sadece kapalı binalardan bahsetmiyoruz, konuşmanın
konuşmanın sadece bu bölümünü alıp sosyal medyada bir takım eleştiriler görüyoruz. Sadece fiziki mekanlar değil, o mekanların içerisinde uygulanıp toplumun ihtiyacına cevap verecek olan mevzuatın, iyileştirilmesi konusunda da ülkemiz 22 yılda çok önemli mesafeler kat etti" diye konuştu.
'YARGIDA YAPAY ZEKANIN KONUŞULDUĞU BİR DÖNEME GELDİK'
Tunç, “Yargıda da yapay zekanın konuşulduğu bir döneme geldik.
Her alanda yapay zeka konuşulmaya başlandı ama yapay zekanın yargıda iş yükünü azaltacak bir noktada olduğuna ilişkin bize sunumlar yapılıyor. Biz önce önyargıyla bakıyoruz, biraz daha demek ki yaşımız ilerledi ama genç avukatlarımız geliyor, 'Sayın bakanım, yapay zeka şu davalarda kullanılırsa çok sağlıklı kararlar verilebilir' diyor. Önce bir tereddütle karşılıyoruz. Ama sunumu dinlediğimizde gerçekten yapay zekanın yargı hizmetlerinde, hem avukatlarımızın hem hakim ve savcılarımızın çok işine yarayacağını hem de vatandaşlarımızın yargıhizmetlerinden daha kaliteli yararlanabileceğini düşünüyoruz" dedi.
'BİR KİŞİNİN TUTUKSUZ YARGILANMASI ONUN SUÇSUZ OLDUĞU ANLAMINA GELMEZ'
Bakan Tunç programın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. Tunç, dün tahliye edilen sosyal medya fenomeni Engin Polat'ın tahliyesine ilişkin soruya, “Yaklaşık 1 yıllık soruşturma söz konusu oldu. Görülmekte olan bir davayla ilgili konuşmak uygun değildir. Buradaki konuya hakim olan elbette ki o dosyaya bakan hakim ve savcılardır. Kimin serbest bırakılıp kimin tutuklanacağına ceza
kanunlarımız çerçevesinde karar verecek olanlar hakimlerimizdir. Bir kişinin tutuklu yargılanması onun suçlu olduğu anlamına gelmediği gibi tutuksuz yargılanması da suçsuz olduğu anlamına gelmez. Bırakalım yargı işini yapsın. Tabii bunu fırsat bilip yargı üzerinde ağır eleştirilerde bulunanlar var. Burada yargı mensuplarımız kılı kırk yararak bir çalışma yürütüyor. Elbette ki hatalı kararlar olursa bu kararların düzeltilme mekanizmaları da yine yargı sistemimiz içerisinde var" şeklinde yanıt verdi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: (Engin Polat hk.) "Tutuksuz yargılanması suçsuz olduğu anlamına gelmez"
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul 2 No'lu Barosu'nun düzenlediği 2024-2025 Adli Yıl Açılış Töreni'ne katıldı. Burada gazetecilerin Engin Polat'ın tahliyesine ilişkin sorularını yanıtlayan Tunç, "Bir kişinin tutuklu yargılanması onun suçlu olduğu anlamına gelmediği gibi tutuksuz yargılanması da suçsuz olduğu anlamına gelmez. Bırakalım yargı işini yapsın."
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar