ABD ve İngiltere, Kızıldeniz'den geçen gemilere yönelik saldırıları engellemek amacıyla Yemen'deki Husi hedeflerine havadan ve denizden saldırılar düzenledi

Saldırılara ABD ve İngiltere'nin bazı müttefikleri de destek verdi.

Cuma gece yarısı boyunca fırlatılan füzeler düzinelerce bölgeyi vurdu; can kaybı da bildirildi.

Husiler bu saldırıların kendilerini gemilere saldırı düzenlemekten alıkoymayacağını söylüyor ancak ABD, saldırıların isyancı grubun askeri kapasitesine zarar verdiğini öne sürüyor.Ancak isyancılar, yıllardır Suudi Arabistan’ın hava saldırıları da dahil olmak üzere çok daha büyük saldırılara rağmen ayakta kaldı.

ABD ve İngiltere hangi silahları kullandı?

Saldırıların büyük kısmı ABD jetleriyle gerçekleşti. ABD'nin Kızıldeniz'de uçak gemisi var. Bölgede hava üsleri de bulunuyor.

ABD ordusu, ABD Donanması’ndaki savaş gemilerinin, GPS güdümlü ve kara hedeflerine karşı kullanılan Tomahawk seyir füzelerini fırlattığını söyledi.

Kaç füzenin fırlatıldığını açıklamasa da ABD, "çeşitli türlerde" 100'den fazla hassas güdümlü mühimmatın kullanıldığını söylüyor.

Bu arada İngiltere, Kıbrıs'tan Paveway güdümlü bombalar taşıyan Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne (RAF) ait Typhoon tipi dört uçak gönderdiğini açıkladı.

Kraliyet Donanması'nın Kızıldeniz'de iki savaş gemisi olmasına rağmen, ikisi de kara saldırı füzeleri fırlatamıyor ve dolayısıyla saldırılara doğrudan müdahil olmadı.

Husilerin tepkisi ne oldu?

Cuma günkü saldırılara tepki gösteren grubun lideri Muhammed el Bukhaiti, ABD ve İngiltere'nin eylemin "tarihlerindeki en büyük akılsızlık" olduğunu "yakında anlayacaklarını" söyledi.

Sosyal medyada "ABD ve İngiltere, Yemen'e savaş başlatmakla hata yaptı çünkü daha önceki deneyimlerinden ders almadılar" diye yazdı ve ekledi:

"Bu dünyadaki her birey iki seçenekle karşı karşıya: ya soykırım kurbanlarının yanında ya da faillerinin yanında yer almak.”

Grubun bir diğer sözcüsü ise ABD ve İngiltere'nin, Yemen'in Filistinlilere verdiği desteği engelleyebileceklerini düşünerek hata yaptıklarını söyledi.

Husileri destekleyen İran, Yemen'e yönelik saldırıları "Yemen'in egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık bir ihlâli" ve "uluslararası hukukun ihlâli" olarak değerlendirerek, kınadı.Husiler, Gazze'deki olaylar nedeniyle İsrail ile ilişkili gemilerin Kızıldeniz’den geçmesini engellediklerini savunuyorlar.

İsrail'e giden veya İsrail bağlantısı olan herhangi bir geminin "meşru hedef" olduğunu belirtmişlerdi. Ancak hedef alınan birçok ticari geminin böyle bir bağlantısı yok gibi görünüyor.

Karayolunda yolcu minibüsünün çarptığı yaya hayatını kaybetti Karayolunda yolcu minibüsünün çarptığı yaya hayatını kaybetti
Editör: Berfin MUTLU