Hızlı Tren güzergâhının Bolu olmasını en çok isteyen kişi bence o.

Yüzlerce Görseller hazırlatmış, arabalara çıkartma yapıştırdı, dağları parçalayarak geçen dev hızlı tren tabloları yaptırıp duvarlara asmış, her gün ayrı bir tasarımı sosyal medya hesaplarında paylaşıyor, siyaset üstü davranıp tüm yerel siyasetçileri makinist koltuğunda tasvir ediyor, yıllardır hızlı tren Bolu’dan geçsin diye çırpınıyor…

Eğer Tren Bolu’dan geçerse bir istasyonuna olmasa bile peronuna ya da bekleme salonuna ismi verilmeli…

Yok, Bolu belediye başkanımızdan bahsetmiyorum tüm bunları bireysel çabasıyla yapan büyük kökez mobilyacı esnaflarından Sadık Yıldız abimiz.

Son günlerde Başkan Tanju Özcan da hızlandı, bizimkilerle yetinmeyip komşu Düzce’ye duyar kasması için onların billboardlarına da “bu treni kaçırmayalım” diye afişler çıkartıyor.

(Düzce bize göre daha ketum, tren bir şekilde ucundan başından onlara dokunacak.)

Vatandaş desteği için “sağlık turizm sanayi eğitim ve ekonomi hızlanacak” diyor.

Yöneticileri ve özellikle konuşursam Erdoğan’ı ikna ederim demesinden kasıt ise muhtemelen bu hat üzerinde taşınacak daha fazla yolcu ile yatırım maliyetini kısa sürede çıkaracağı olmalı.

Madalyonun diğer yüzünü geçenlerde Bolugazetesi sahibi tecrübeli gazeteci Caner Güngör bize tuttu.

Ellerinden almak istediğimiz tren hattının küçük ilçe başkanlarına “siz ne düşünüyorsunuz” diye sordu.

(Bence aynı soruyu “hız” da değil ama fiyatta tek rakibi THY olan otobüs firmalarına da sormalı…)

İnanın tren bizden çok onların umudu, ilçeler küçüldükçe küçülüyor, insanlar imkânları daha geniş olduğundan şehir merkezlerine göçüyor. Bizim anakent iki şehre biri çift diğeri otoyol olmak kaydıyla 1-2 saat aralığında makul erişimimiz varken treninde bizden geçmesi hava alanının da bizde olması ilçeleri gelecekte kasaba konumuna düşürmeyecek mi?

Tren hattı ne kadar tarım arazisini yok edecek hesaplandı mı? Bu uğurda yeni çevre yolunu askıya aldık…

Hızlanan sanayi ve ekonomi vasıflı vasıfsız göçü beraberinde getirmeyecek mi? Hani Bolu yeşilin tabiatın başkenti olarak kalacaktı, nüfus planlaması ona göre yapılıyordu?

Mevcut otoyolun orta açıklığı zamanında 3. Köprü gibi hesaplansa, 10 yılda biten Bolu dağı tünel ona göre yapılsa şimdiye kadar çoktan tren rayında akıp gidiyor olabilirdi.

Kendini finans hesabına gelirsek, devletin kırsalı destekleyecek projede özel müteahhit gibi hesap yapacağını sanmıyorum.

Hızlı trene karşı değilim geçsin geçmesine de olmazsa olmazımız değil donuçta.