Herbert W. Heinrich, ABD de bir sigorta şirketinin görevlisiyken 30 yıllık meslek hayatında incelediği 75 bin iş kazası sonucu hazırladığı raporla kazaların sadece yüzde 2 sinin engellenemez olduğunu ortaya koymuş, iş sağlığı ve güvenliğinin temelini oluşturan ve kendi ismiyle anılan piramitti çizmiştir.

Piramide göre Ramak kala diye tabir edilen (ucuz atlatılan ama büyük kaza habercisi olan) 300 yaralanma olmayan kaza 30 yaralanmalı kazayı, 30 yaralanmalı kaza ise 1 ölümlü kazayı getiriyor.

Yani, alınacak tedbirler ile önce en basit olan ramak kalalar en aza indirildiğinde piramidin üstü direkt sıfır konumuna düşebiliyor. Buna kısaca domino etkisi diyorlar.

Dünyada her 3 dakikada bir iş kazası olurken bu kazların sonucunda her 90 dakikada bir kişi sakat kalıp her 4 saatte bir kişi hayatını kaybediyor…

Türkiye ölümlü iş kazasında Avrupa’da 1. Dünyada ise 3 sırada yer aldığı istatistiğini göz önüne aldığımızda,

Kazalar çalışanların hayatlarını soldurduğu gibi işverene ve yerine yüklü derecede maddi manevi zarar vermekte.

1457 işçisi olan bir inşaat firması üzerinden yapılan, piramide göre 1 ölümlü kazanın iş yerine yıllık maliyeti 4 buçuk milyon TL… Çıkan rakamı personel sayısına göre orantılıya bilirsiniz…

Bu maddi kısmı, manevi olarak raporlar yargılamalar incelemeler işyerindeki moral motivasyon bozukluğu vs, liste uzuyor…

Oysa piramit bize önlenebilir “ramak kalalardan” bahsetmişti, alınacak iş güvenliği tedbirleri ile “Kazasız iş yeri karlı ve huzurlu işyeridir” olması gayet mümkün..

Türkiye’de iş kazalarına en büyük etkenin çalışma saatlerine uyulmaması gösteriliyor.

Bizlere bu değerli bilgileri geçen Perşembe akşamı organizesini üstlendiğim seminerde İş güvenlik uzmanı Hasan Küçük anlattı, benim işçim yok ama olup da iş güvenliğini gereksiz ve maliyetli görenler için çok önemli konulardı.

Bir seminer eğitim vs ilanı gördüğünüzde vakit ayırmayı ihmal etmeyin, öğrenilmiş bir bilgi emniyet kemeri misali hayat ve geleceğinizi kurtarabilir.

Hasan Perçin

[email protected]