Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), zorlu kış koşullarında Aladağlar'da 3 gün boyunca çadırlarda konaklayarak, senaryo gereğince kaybolan kayakçıları aradı ve düşen helikopterin enkazındaki yaralılara müdahale etti, ekiplerin kış şartlarıyla mücadelesini Anadolu Ajansı ekibi görüntüledi.
Afetler, kazalar ve arama kurtarma çalışmalarında olay yerine ilk ulaşan ve tıbbi müdahalede bulunan UMKE ekipleri, belirli periyotlarla tatbikata katılıyor. Bu yılın ikinci tatbikatında UMKE ekipleri 3 gün boyunca kaybolan kayakçıları aradı ve düşen helikopterin enkazındaki yaralılara müdahale etti.
İlimizin yanı sıra Karabük, Zonguldak ve Kastamonu'dan gelen 36 kişilik UMKE ekibi, İl Sağlık Müdürlüğü'nün bahçesinde toplanarak hazırlıklarını tamamladı ve bin 600 metre rakımlı Aladağ Yaylası'nda kamp kurdu.
Sıfırın altında 20 derecede çadırda konakladılar
Ekipler, UMKE Bölge Koordinatörü Uğur Okur'un verdiği yön bulma, pusula kullanma, arazi şartlarında hayatta kalabilme, hastaya ulaşabilme ve ilk müdahale eğitiminin ardından geceyi çadırda geçirdi. Etkili kar yağışı ve soğuk nedeniyle zor anlar yaşayan ekipler, sabaha karşı sıfırın altında 20 dereceye düşen sıcaklık nedeniyle donma tehlikesi atlattı.
Ekipler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte senaryo gereğince yoğun siste kaybolan 5 kayakçıyı bulmak amacıyla kriz masası oluşturdu. 5'er kişilik 5 timle arama kurtarma çalışması başlatan ekipler, arazi araçları ile verilen koordinatlar doğrultusunda kayakçılara ulaştı.
Ekipler, ilk müdahaleyi yaptıkları kayakçıları sağlık ekiplerine teslim etti.
Helikopter kazası
Kayıp kayakçıların bulunmasıyla tatbikatın ilk etabını tamamlayan ekipler, ikinci etapta düşen helikopterin enkazındaki yaralılara ulaşmaya çalıştı.
Aladağlar'a helikopter düştüğü ihbarını alan ekipler, kriz masası oluşturarak verilen koordinatlarla olay yerine hareket etti.
Helikopterin düştüğü bölgeyi pusula ve yön bulma teknikleriyle belirleyen UMKE görevlileri, makyajla yaralı ve ölü süsü verilen 2'si pilot 5'i sağlık görevlisi ve biri gazeteci olmak üzere 8 kazazedeye kayalıklara tırmanarak ulaştı.
Kazada 2 kişinin öldüğünü, 2 kişinin ağır, 4 kişinin de hafif yaralı olduğunu belirleyen ekipler, sedyede taşıdıkları yaralıları 112 Acil Servis ekiplerine ulaştırmak için uzun süre yürüdü.
Kazanın şokuyla zor anlar yaşayan kazazedeleri sakinleştirmeye çalışan ekipler, yaralıları sağlık ekiplerine ulaştırarak tatbikatı başarıyla tamamladı.
"UMKE, zor şartlarda başarılı olan bir ekiptir"
İl Sağlık Müdürü Mahmut Arık, UMKE ekiplerinin Türkiye'nin göz bebeği olduğunu belirterek, afetlerde olay yerine ilk ulaşan ve ilk müdahaleyi yapan ekipler olduğunu söyledi.
Türkiye'nin deprem kuşağında bulunduğunu, bu nedenle her duruma hazır olmaları gerektiğini kaydeden Arık, "Bu tür vakalarla çok sık karşılaşıyoruz. Bu durumlara hazırlıklı olmak maksadıyla yılda en az 2 kere tatbikat düzenliyoruz. Bu, 2013'ün ikinci tatbikatı. Daha önce Abant'ta da bir tatbikat düzenlemiştik" diye konuştu.
Arık, 2009 yılında bölgede meydana gelen helikopter kazasından esinlenerek senaryoyu hazırladıklarını, UMKE ekiplerinin ilkyardım konusunda tecrübeli sağlık personelinden oluştuğunu bildirdi.
Ekiplerin tecrübesini Van depreminde de gördüklerine işaret eden Arık, UMKE'nin her zaman, hava ve arazi koşulu ne olursa olsun vakalara ulaşabildiğini vurguladı.
"Arkadaşlarımız karda, kışta kayalara tırmanma, dağcılık eğitimleri, bunun yanında suda boğulma olaylarına karşı