İlimizde üretilen bitkisel ürünlerde zirai ilaç kalıntısı bulunma ihtimali nedeniyle gerekli denetim ve kontroller yapılıyor.

İlimizde ekonomik açıdan önemli olan ve taze tüketim amaçlı üretilen ürünlerin sağlıklı tüketiminin sağlanmasında zirai ilaç kalıntı kontrolü için Seben ilçesinde üretilen domateslerden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeli tarafından numune alındı.

Gıdalardaki en önemli sorunlardan biri pestisit kalıntısıdır. Pestisitlerin sağlık ve ekonomi alanındaki yararları yanında yanlış alanda veya yanlış dozda kullanımları nedeniyle zararlı etkileri oluşur. Bunlar; pestisitlerin üretimleri, uygulanmaları, depolanmaları, taşınmaları sırasında, yanlış kullanımı sonucu akut ve kronik zehirlenmeler oluşturması, sebze ve meyvelere pestisit uygulanmasından sonra bekleme süresine dikkat edilmemesi ve gerekli yıkama işlemi yapılmadan pestisit kalıntısı içeren besinlerin tüketilmesi ile akut ve kronik zehirlenmeler oluşturması, pestisitlerin bazıları toksik açıdan bir zarar oluşturmazken, bazılarının kanserojen, sinir sistemini etkileyici ve hatta mutasyon oluşturucu etkileri bulunmasıdır.

İlimizde üretilen ürünlerdeki gıda güvenliğini sağlamak için pestisit kalıntısını önlemek amacıyla değişik ürünlerden numuneler alınarak yapılan denetimler yanında eğitim ve bilgilendirme çalışmalarımız devam etmektedir.

İlimizde Taze Meyve ve Sebzelerde 2015 yılı Hasat Öncesi Pestisit Denetim Programı Uygulama Talimatları'na dayanılarak alınan numuneler kalıntı analizlerinin yapılması için Ankara İl Gıda Kontrol Laboratuvarı'na gönderildi.