Bolu Ziraat Odası Başkanı İsmail Yamantürk, 14 Şubat'ta yapılacak Ziraat Odası Kongresi öncesi zehir zemberek açıklamalara imza attı. Kongre rakibi CHP'li Hakkı Fidan'ın 2001 yılında odaya kayıt yaptırdığını belirten Başkan Yamantürk, aradan geçen 14 yıllık süre zarfında Fidan'ın CHP'de siyaset yapmayı tercih edip, Ziraat Odası'nın kapısını dahi açmadığını söyledi. 2003'te personel maaşlarını ödeyemeyen, merdiven altında hizmet veren bir Ziraat Odası yönetimini devraldıklarını söyleyen Yamantürk, Bizim tarhana bekleyenlere değil, tarımın içinde olan insanlara ihtiyacımız var. Biz Kıbrıs'a, Avrupa'ya, sağa sola gezmeye çıkmadık! Bizi eleştirenler önce kendilerine bakmalı” dedi.

Muhtarlar Derneği Başkanı Fikret Özen ise, Ziraat Odası Meclis Başkanı sıfatıyla yaptığı konuşmada, İsmail Yamantürk, başkanlığı döneminde Ziraat Odası'na 7 milyonluk taşınmaz yatırımı sağladı” dedi. Görev süreleri boyunca yanlış ve hatalı hiçbir çalışma içerisinde bulunmadıklarını vurgulayan Özen, 2003 yılında İsmail Yamantürk başkanlığında göreve gelen bu ekip Ziraat Odası'nın parasına puluna, canı, malı, namusu gibi sahip çıkmış, korumuştur” dedi. Özen, açıklamalarının devamında, Yamantürk'ün CHP'li rakibi Hakkı Fidan'a sert eleştirilerde bulundu ve Fidan kanadından kendisine yöneltilen, Fikret Özen çiftçi midir?” şeklindeki imalı soruya net ifadelerle yanıt verdi.

Bolu Ziraat Odası Başkanı İsmail Yamantürk ile Ziraat Odası Meclis Başkanı Fikret Özen, düzenlenen organizasyonda, oda delegeleriyle buluştu.

Mülkiyeti Bolu Ziraat Odası'a ait @ Yemek binasındaki organizasyona, yaklaşık 150 delege ve çok sayıda muhtar katıldı. Yerel ve ulusal basın mensuplarının takip ettiği organizasyonda ilk konuşan isim Ketenler Köyü Muhtarı, Muhtarlar Derneği Başkanı ve Ziraat Odası Meclis Başkanı Fikret Özen oldu.

Ziraat Odası Meclis Başkanı sıfatıyla katılımcılara seslenen Özen, 2003-2015 yılları arasında İsmail Yamantürk başkanlığındaki Ziraat Odası'nın nereden nereye geldiğini özetledi. Özen, İzzet Baysal Caddesi'nde bulunan ve kentin göbeğindeki @ Yemek binasının bulunduğu arazinin 1965 yılında Bolu Ziraat Odası'na kazandırıldığını belirten Özen, bu kazanımı sağlayan ve bugün hayatta olmayan eski yöneticileri rahmet ve saygıyla yad etti.

“İSMAİL YAMANTÜRK, BAŞKANLIĞI DÖNEMİNDE ZİRAAT ODASI'NA 7 MİLYONLUK TAŞINMAZ YATIRIMI SAĞLADI”

2003 yılına göreve gelen İsmail Yamantürk başkanlığındaki yönetimin 2004 yılında yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkarak, araziyi 10 yıl boyunca dershane işletmeciliğine tahsis ettiklerini ifade eden Özen, 2014 yılında, yap-işlet-devret modeli sözleşme bitmiştir. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde binanın kontrolü tamamen Ziraat Odası'na geçecektir” dedi. Özen, İsmail Yamantürk başkanlığındaki yönetim tarafından Bolu Ziraat Odası'na kazandırılan bu taşınmazın ekonomik değerinin 7 milyon lira olduğunu bildirdi. Özen, bunun yanı sıra Yamantürk dönemindeki diğer kazanımları da sıralayarak, Bolu Ziraat Odası'nın 2014'te 1 milyon 177 bin lira ciro yapmış mağazası, 80 bin lira değerinde aracı ve 250 bin lira değerinde de ofisleri bulunmaktadır. Bu İsmail Yamantürk başkanlığındaki ekibin bir başarısıdır” diye konuştu.

“BİZ REKLAM YAPMADIK, ZİRAAT ODASI'NIN MALINA MÜLKÜNE SAHİP ÇIKTIK”

“2003 yılında İsmail Yamantürk başkanlığında göreve gelen bu ekip Ziraat Odası'nın parasına puluna, canı, malı, namusu gibi sahip çıkmış, korumuştur” diyerek açıklamalarını sürdüren Özen, şöyle konuştu: 12 yılın sonunda 7-8 milyonluk kazanıma sahip Bolu Ziraat Odası yılda ortalama 500 bin liralık yatırıma imza atmayı başarmıştır. Ben şimdi sizlere soruyorum; Sermayesine 500 bin lira katabilen içinizde var mı? Sizce bu büyük bir başarı değil midir? İşte, ‘İsmail Yamantürk ve ekibi Ziraat Odası'na ne yapmıştır?' diyenlere verilecek en güzel cevap budur. Biz reklamımızı yapamadık belki ama Ziraat Odası'nın malına mülküne sahip çıktık.”

“ZİRAAT ODASI MAĞAZASI ÜRETİCİMİZE DESTEĞİ ÖNCELİK SAYIP, KÂR AMACI GÜTMEDİ”

Bolu Ziraat Odası'nın Tarımsal Ürün Satış Mağazası hakkında konuşan Özen, 2003 yılındaki Ziraat Odası mağazasını bir hatırlayın. Birkaç buğday zehri, birkaç ilaç vardı. Bunların dışında hiçbir şey yoktu mağaza raflarında. Geliştirerek ve büyüterek çiftçimizin hizmetine soktuğumuz Ziraat Odası Mağazası 2014'te 1 milyon 177 bin lira ciro yapmıştır. Peki, bundan ne kazanmıştır Ziraat Odası? 2014'te 88 bin lira kazanım sağlamıştır Ziraat Odası. Yüzde hesaplaması yaptığınızda ne yapıyor? Yüzde 6.5 karla ziraat odası yılı kapatmıştır. Eğer ticari kar elde etmek gayretiyle çalışmış olsaydı Bolu Ziraat Odası 290 bin TL kar elde ederdi. Ama öyle yapmadı, ticari kar hedefi gütmedi ve böylelikle 200 bin lira çiftçimizin cebinde kaldı. Bu da büyük bir hizmettir” ifadelerini kullandı.

ÖZEN'DEN CHP'Lİ HAKKI FİDAN'A AĞIR SİTEM

Özen, açıklamalarının devamında, kongre için adaylığını açıklayan CHP'li siyasetçi Hakkı Fidan'a eleştirilerde bulundu. İsmail Yamantürk'la aynı gün ve aynı saatte organizasyon düzenleyen Fidan'a göndermelerde bulunan Özen, Bugün diğer kongre adayı Hakkı Fidan, İsmail Yamantürk'ün gerçekleştirdiği organizasyonla aynı gün ve aynı saatte bir organizasyon düzenlemiştir. Bundaki amaç; İsmail Yamantürk'ün organizasyonuna katılımı önlemek, gücünü bölmeye yöneliktir. Ben olsaydım o arkadaşımızın yerine, önümüzdeki Pazartesi günü yemeği düzenlerdim. Buradaki delege oraya, oradaki delege de buraya katılabilirdi. Çünkü delege Ziraat Odası'nın delegesi. Ne İsmail Yamantürk'ün, ne de Hakkı Fidan'ın delegesi değildir” biçiminde konuştu.

“BİZ YANLIŞ YAPMADIK!”

Konuşmasında, Fikret Özen çiftçi midir?” şeklinde kendisine yöneltilen eleştirilere de yanıt veren Özen, yine CHP'li Fidan'ı hedef alan ifadeler kullandı. Özen, Ben şahsıma ait 50 dönüm arazi de üretimim var. Babamdan kiraladığım ayrıca da 40 dönüm arazide üretim yapıyorum. Bu 90 dönüm arazinin 40 dönümünde yonca yetiştiriyorum. Ahırımda 12 büyükbaş hayvanım var. 24 bin adette hindi yetiştiriyorum. Bugün karşımıza çıkan aday 2001 yılında Ziraat Odası'na kayıt yaptırmış. 2014 yılında da aday olacağı için aidat borçlarını ödeyerek 7 bin 400 metrekare araziyle şu anda karşı listede adaydır” diye konuştu. Özen, Biz yanlış yapmadık, yaptıysak bunun hesabını vermeye hazırız. Bundan sonrada ziraat odası çiftçinin hep yanında olacaktır” diyerek, açıklamalarını noktaladı.

Ziraat Odası Meclis Başkanı Fikret Özen'in ardından Ziraat Odası Başkanı İsmail Yamantürk, delegelere seslendi. Fikret Özen'in açıklamalarında bahsettiği ve kendi görev dönemlerinde hayata geçen yatırım ve kazanımlara göndermelerde bulunan Yamantürk, Bizler 4 yıl önce bize verdiğiniz yetkiyi kıt kanaat kullanarak bu noktalara getirdik” dedi.

“PERSONEL MAAŞLARINI ÖDEYEMEYEN, MERDİVEN ALTINDA HİZMET VEREN BİR ZİRAAT ODASI DEVRALDIK”

Bolu Ziraat Odası yönetimine seçildikleri 2003 yılını delegelere anımsatan Yamantürk, Eğer bir odanın parası yoksa hiçbir çiftçisine hizmet etme şansı yok. Biz personel maaşlarını ödeyemeyen, merdiven altında hizmet veren bir Ziraat Odası devraldık. Öncelikle bizim parayı kazanmamız gerekti. Çünkü bizlerin ticaret ve sanayi odaları gibi, esnaf odaları gibi 350-400 bin lira gibi aidatlar toplama şansımız yok. Bizim yılda topladığımız aidat tutarı 130 bin lira. Sadece 4 personelimizin maliyeti ise 160 bin lira. İmkanlarımız yok diye hiçbir zaman boş durmadık” dedi.

“BUGÜNE DEK ÇİFTÇİLERİMİZİ İHMAL ETMEDİK”

Yamantürk, 12 yıl boyunca Ziraat Odası'na uğramayan, Ziraat Odası'yla hiç işi olmayan kişilerin bunları bilme şansı yok. Ziraat Odası bürosuna gelenlerin muhakkak bilgileri vardır” sözleriyle Ziraat Odası'nda başkanlığı süresince hayata geçen hizmetleri sıraladı. Yamantürk, Bağışçılar Vakfı, Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odası olarak, Bolu'nun verimlilik haritasını çıkarttık. Bu Bolu'da ilktir. Hangi köyümüzde neye ihtiyaç olduğunu belirledik. Bu çalışmalar halen devam ediyor. Bundan 10-15 yıl önce yüzde 98 oranında ithal tohum alan Türkiye şu anda ithal tohum alım rakamı yüzde 60'lara geriledi. Eğer bu pazarda yerimizi alamazsak, biz sınıfta kalırız. Yıllardır patates tohumculuğu yapmaktaydık. Ama şu an yapamıyoruz. Buğday tohumluğu yapıyoruz. Ve buğday tohumluğu yapabilmek içinde firmaların buraya davet edilmeleri lazım. Firmaların ortak çalışmalarını sağlamamız lazım. Biz bunlarla ilgili Bağışçılar Vakfı'yla çalışma yaptık, desteklemeyi de MARKA'dan sağladık. Yıllardan beri Şerafettin Erbayram'ın başlattığı meyvecilik aynı şartlarda devam ediyor. Biz bu kültür değiştirebilmek, daha uygun şartları Bolu'ya getirebilmek için Eğirdir Araştırma Enstitüsü'nü Bolu'ya getirdik.

Şu anda 2 yıldan beri Bolu'da ve Seben'de demastrasyon çalışmaları var. Biz bununla alakalıda buğday üreten arkadaşlarımızı Trakya'ya, patates üreten arkadaşlarımızı da Afyon'a getirdik.

Patatese alternatif olarak başlattığımız silajlık mısır ekiminde 500 dekara ulaştık. Bizim hedefimiz 10 bin dekar. Eğer biz bu hedefe ulaşabilirsek, hem çiftçimiz para kazanacak, hem de hayvancılık yapan arkadaşlarımız para kazanacak. Bu çalışmalarımıza da devam ediyoruz.

Bugüne dek çiftçilerimizi ihmal etmedik. Varsa derdiyle ilgilenmişizdir. Bizi çalıştıracak sizlersiniz. Bizi muhtarlarımız çalıştıracak. Bolu'da en huzurlu en güvenli sivil toplum örgütü Bolu Ziraat Odası'dır.

Şu anki Valimiz Ahmet Zahteroğulları Bolu'da daha önce vali yardımcısı olarak görev yaptığı 2000'li yılların başında İl Gelişme Planı'nı kendileriyle birlikte yapmıştık. Sayın Zahteroğulları vali olarak Bolu'ya geldiği 1 yıl önce ‘Bolu tarımda ne durumda?' diye sordular. Sayın Vali'ye, ‘Efendim bıraktığınız yerde duruyoruz' dedim. Mera ıslah çalışmalarının göbeğinde Bolu Ziraat Odası var. Çünkü şu ana kadar Bolu ilçelerde meralarımız tespit edilmemiş. Tespit edilmeyen meralarda ıslah çalışmaları yapamazsınız. Şu anda karpuz projesini hayata geçirmeye çalışıyoruz. Çünkü parsellerimiz küçüldü. Daha çok para kazanmak zorundayız. Eğer karpuz ekerde, 1 dönümden 7-8 ton alıp 1 liradan satabilirsek, dekar başına 7-8 bin lira para kazanırız. Buğdaydan ne kazanıyoruz? Ya 200 lira ya da 300 lira kazanıyoruz.”

“ÖMRÜM TARIMLA GEÇTİ, BORÇLU OLDUĞUMU DÜŞÜNDÜĞÜM BOLU'YA BORCUMU ÖDEMEK İSTİYORUM”

Açıklamalarının devamında, Benim ömrüm tarımla geçti. Ben Türkiye'yi de dünyayı da görme imkanım oldu. Ben bu deneyimlerimi Bolu çiftçisine, Bolu toprağına borcum olduğu için ödemek zorundayım” diyen Yamantürk, Ahmetin Mehmetin demesiyle ben burada başkanlık yapmadım. Şu anda Bolu Ziraat Odası, çiftçisine, çevresine ve bölgesine hakim olabilecek noktaya geldi” diye konuştu.

İSMAİL YAMANTÜRK, BOLU'DAKİ TARIMSAL SORUNLARI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE BAKANLARA ANLATTI

Yamantürk, geçtiğimiz görev döneminde, çiftçinin sorunları, ormancılığın sorunları ve tarımla alakalı konularda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve sekiz bakana sunum yaptığını belirtti. Yamantürk, bu organizasyon hakkında şunları söyledi: Karadeniz bölge toplantılarımıza eski Başbakanımız, şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan kabineden 8 bakanıyla birlikte katıldı. Burada çiftçinin sorunları, ormancılığın sorunları ve tarımla alakalı kendilerine sunum yaptım. Sorunlarımızı dile getirdik. Tarım arazilerinin amaç dışı kullanılmasıyla ilgili de sayın başbakanımıza brifing verdim.

Bolu'da en büyük sıkıntımız D-100'ü bypass etmek için alt cepheden geçecek yol. 50 metre genişliğindeki yol en verimli tarım arazilerimizden geçmekte. Bununla alakalıda brifing verdim. Hatta ondan sonra sayın bakanımıza talimat verildi, valimiz ve milletvekillerimiz devreye girdiler.

Bolu'da 3 gün süren tarım çalıştayı yapıldı. Bolu tarımı masaya yatırıldı. Toplantı sonrasında, 13 seneden beri patates üretimine kapalı olan Dörtdivan Ovası yeniden patates üretimine açıldı. Önceki dönemde Kırsal Kalkınma Yatırım Projeleri'nden yararlanamayan Bolu'nun bu projelerden yararlanabilmesi sağlandı. Beypazarı, Nallıhan ve Çankırı yararlanıyordu; ancak Bolu önceki yıllarda yararlanamıyordu. Geçtiğimiz yıl Kırsal Kalkınma Yatırım Projeleri'nden yararlanmak üzere sadece 1 tek proje üretilmişti. Bu sene bu projelerden yararlanmak üzere 180 proje başvurusu geldi. Bu projeler hayata geçtiğinde Bolu'muza ne denli büyük kazanım sağlanacağını gelin bir düşünün!”

Tarımsal alanda geçmişteki girişimcilik teşebbüslerini de aktaran Yamantürk, şu bilgileri verdi: Bolu'da kurulan ilk patates fabrikası BOLPAT'ın ilk kurucu yönetim kurulu üyesiyim. Şerafettin Erbayram, Tevfik Türesin ile birlikte başlamıştık. BOLSÜT fabrikasının da ilk kurucu yönetim kurulu üyesiyim, ilk ortaklarındanım.”

“3'LÜ MÜNAVEBEYİ HAYATA GEÇİRMEMİZ ŞART”

Bolu'da patatesle ilgili kendilerine yönelik eleştiriler yapıldığını aktaran Yamantürk, eleştirilere şöyle yanıt verdi: Bolu'da sadece bir kişi bana patatesle ilgili soru sorabilecek kapasitedir. O kişi de Şerafettin Erbayram'dır. Babamdan gelen mesleğim patatesçiliktir. 8 sene önce, Türkiye'de ilk defa Patates Üreticileri Birliği'ni kurduk. Beraber hareket edelim, beraber çalışalım diye. 7 sene patates birliği rafta bekledi. Kimse sahip çıkmadı. Hatta bundan önce kongrede karşımızda olan Selim arkadaşımıza, ‘İlla Ziraat Odası'na hizmet etmek istiyorsan gel Patates Üreticileri Birliği Başkanı ol' dedim. Ve arkadaşlar Patates Üreticileri Birliği'ni kapatmak zorunda kaldık. Katılım olmadığı için kongresini yapamıyorsunuz, kimse aidat ödemiyor. Biz eğer Bolu'da münavebeyi uygulamazsak, patatese alternatif ürünler çıkartmazsak, patates ekme şansımız her geçen gün azalacak. Sadece binaları yapmakla, arazilerimizi bitirmedik. Şu anda Bolu toprakları risk taşıyor. Dolayısıyla tohum üreten arkadaşlarımız şu an tohum üretemiyorlar. Eğer biz 3'lü münavebeyi yapamazsak, mısırı, fasulyeyi, buğdayı ekemezsek, kesinlikle bunun sıkıntısını daha çok yaşayacağız.”

“BİZİM TARHANA BEKLEYENLERE DEĞİL, TARIMIN İÇİNDE OLAN İNSANLARA İHTİYACIMIZ VAR”

Açıklamalarında, İyi üretim yapmak, iyi depolama yapmak ve iyi pazarlamak zorundayız” diyerek çiftçilere seslenen Yamantürk, Çiftçilik zor zanaat. Çiftçilikle alakalı konuşanlar lütfen biraz çiftçiliği öğrensinler. Şu anda Google hazretleri diye bir şey var. Google'a girip, Bolu'da ne kadar tavuk kümesi var, diye baksınlar. Bolu'da yıllardır yayla sorunu ve kümes sorunu yaşıyoruz. Bunların çiftçilikten bilgilerinin olması şansı yok. Bolu'da ekonomik girdilere baktığınızda; Tarımın payı yüzde 37, sanayinin girdi payı yüzde 21'dir. Ama tarım denildiği zaman hiçbir şey ekilip biçilmiyor sanılır. Asıl pay tarımdadır. Bununda öncüsü tavukçuluktur. 8 seneden beri çalışıyoruz. Tavuk gübrelerinin önce işlenmesi, ardından toprağa verilmesi lazımdır. Eğer bu şartlarda devam edersek, bu tavuk gübresi başımıza bela olacak, firmalarında başına bela olacak. Bununla ilgili Broiler Birliği Başkanı ile beraber çalışıyoruz. Çünkü tarım kesiminde göçü engelleyebilecek tek faktör şu anda o gözüküyor. Hatırlayın Mudurnu Tavukçuluk battı, Mudurnu'da battı. Eğer Göynük'ten Erpiliç çekilirse, Göynük batacak. Dolayısıyla küçük kümeslerinde ayakta kalması lazım. Oradaki çiftçilerinde para kazanmaları lazım. Şu anda kırsalda en iyi parayı kazanan yeni kümesler. Ben şu anda 150 dönümde çiftçilik yapıyorum. Yıllık kazancım 25 bin TL. Tarım zor zanaat. Bizler tarımın her gün içindeyiz. Bolu Ziraat Odası sadece Türkiye'yle değil, dünyayla entegre olmuş durumda. Şu anda Tarım Bakanlığı'nda bu konularda alakalı çalışmalarımızda devam ediyor” diye konuştu.

Yamantürk, konuşmasında kendisine yönelik yapılan eleştirilere son bir kez daha yanıt vererek, Herkes aday olabilir ama karşındakini eleştirirken herkes kendine bakacak. Ziraat Odası'nı eleştirirken, Ticaret ve sanayi odası yönetim kurulu üyesi olduğunu unutuyorlar. Biz Kıbrıs'a, Avrupa'ya, sağa sola gezmeye çıkmadık. Bizim böyle şeylerimiz yok. Adamın iki oğlu varmış. Bir oğlunu tarlaya hiç sokmazmış, okusun diye. Onu gönderip tarhana başında bekletirmiş. Bizim tarhana bekleyenlere değil, tarımın içinde olan insanlara ihtiyacımız var” biçiminde konuştu.

“ZİRAAT ODASI'NDA MECLİS KARAR ALIR, YÖNETİM UYGULAR”

14 Şubat'ta Necip Fazıl Kültür Merkezi'nde yapılacak Ziraat Odası Kongresi'ne de değinen Yamantürk, Kongrede 21 meclis üyesi seçilecek. Bu meclis üyeleri hakim huzurundaki oylamada 7 kişilik yönetimi tayin edecek ve meclis başkanı ile başkanvekilini seçecek. Belki arkadaşlarımız benim kenarda olmamı dileyecekler, gerekirse, kenarda meclis üyesi olarak hizmet edebiliriz. Bu bir takım oyunudur. Bizim hiyerarşik yapımızda meclis kararı alır, yönetim uygular. Biz şimdiye kadarda hep böyle yaptık. Fikret Özen bizim meclis başkanımızdır. Meclisimiz 21 kişiden oluşur. Aldığımız kararların tamamı meclis üyelerinin imzalarıyla alınır. Ne karar alınacaksa, Meclis alır ve yönetim kurulu üyeleri uygular” dedi.

Konuşmaları sonrası Yamantürk delegelerin alkışları eşliğinde sahneden ayrıldı. Birlikte yemek yiyen delegelere Ziraat Odası Başkanlığı tarafından deri el çantası ve isimleri yazılı ajanda hediye edildi. Haber Merkezi