Kemik iliği hastalığıyla mücadele eden 3 yaşındaki Zeynep Gülcan için sosyal medya aracılığıyla başlatılan kampanyaların ardından Türkiye genelinde 70 bin kişinin verdiği kan uyuşmazken minik kız için kritik süreç başladı.

Kızına en geç 1.5 ay içerisinde ilik nakli yapılması gerektiğini belirten baba Mustafa Gülcan, Zamanımız kısıtlandı acil ilik bulunması gerekiyor. 20 bin TL ödül koymuştuk ve şu an bu rakamı 200 bin TL'ye çıkardık” dedi.

Bolu'da 3 yıl önce bir anda rahatsızlanarak tedavi için hastaneye götürülen Zeynep Gülcan'a Hemofagositik Lenfohistiositoz (HLH) hastalığı teşhisi konuldu. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Hematoloji Bölümü'nde tedavi altına alınan minik Zeynep, 1 yıl sonra sağlığına kavuştu. Geçen aylarda kan değerleri düşen ve karnında şişlik görülen Zeynep Gülcan'ın hastalığı ikinci kez nüksedince kemik iliği nakli yapılmasına karar verildi.

70 BİN KİŞİ KAN VERDİ

Bolu'da tavuk kümes ekipmanları kuran bir firmada çalışan Mustafa Gülcan ile eşi Nurcan Gülcan kızlarına uygun ilik bulabilmek için aylardan bu yana mücadele ediyor. Minik Zeynep için sosyal medya aracılığıyla başlatılan kampanyaların ardından 40 bini Bolu'dan olmak üzere yaklaşık 70 bin kişi farklı kentlerdeki Kızılay şubelerine giderek kan verdi. Alınan kan örnekleri uyuşmazken minik Zeynep için kritik süreç başladı. 1.5 ay içerisinde ilik nakli yapılmadığı takdirde minik Zeynep Gülcan'ın yaşamını yitirme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı belirtildi.

"MÜEZZİNOĞLU'NA SESLENDİK AMA HERHANGİ BİR DÖNÜŞ OLMADI"

Eylül ayı sonuna kadar kızına ilik nakli yapılması gerektiğini öne süren Mustafa Gülcan, "Maalesef Türkiye'den ve yurt dışı taramalarından uygun bir donör bulunamadı. Bir akşam Twitter'da 'Zeynep' adına başlatılan kampanya ilk sırada yer aldı. Sağlık Bakanımız sayın Mehmet Müezzinoğlu'na seslendik ama herhangi bir dönüş olmadı. Bolu'daki 3 milletvekilimiz ve sayın Müezzinoğlu'na tekrar sesleniyoruz. Zamanımız gerçekten kısıtlandı bize bir yardımda bulunsunlar. En azından yurt dışı taramalarını hızlandırsınlar" diye konuştu.

"İŞ ADAMLARIMIZIN DESTEĞİYLE 200 BİN TL ÖDÜL VERECEĞİZ"

Uygun iliğin bulunması halinde 200 bin TL ödül verileceğini ifade eden Gülcan, "Zeynep için 20 bin TL ödül koymuştuk. Zamanımız kısıtlandığı için bu ödülü 200 bin TL yaptık. Gerçekten laf olsun diye söylemiyoruz. Uygun donör Türkiye'den bulunursa iş adamlarımızın desteğiyle 200 bin TL ödül vereceğiz. Bir baba olarak gerçekten çaresizim. Kendinizi lütfen benim yerime koyun. Bulundukları illerde Kızılay'a giderek kök hücre bağışında bulunsunlar. Sadece küçük tüplerde kan alınıyor. Korkulacak hiçbir şey yok." şeklinde konuştu.

"800 BİN İLİK BEKLEYEN HASTA VAR"

Mustafa Gülcan, kızı için Bolu'dan 40 bin, diğer illerde de 30 bin kişinin kan örneği verdiğini ifade ederken, "78 milyonun yaşadığı bir ülkede 70 bin rakamı hiçbir şey değil. Milyonda 1 şansı var zaten. Sadece bizim çocuğumuz da değil 800 bin ilik bekleyen hasta var. Zeynep'in ikinci hastalığı ve üçüncü hastalığının nüksetmesinden korkuluyor. Eylül ayına kadar uygun donör bulunmazsa anne ya da babadan yüzde 50 uyumsuz nakil yapılacak. Bununda riski yüzde 80-90 civarında o yüzden biz yaptırmak istemiyoruz. En azından yüzde yüz uyumlu bir donör bulunmasını istiyoruz" diye konuştu. Haber Merkezi