Saldırılarda 487 kişinin ağır yaralandığını; 1275 kişinin rehin alındığını, 150 kişinin ise kayıp olduğunun belirtildiğini ifade eden Zenginbal, cesetlerin birçoğunun yakıldığını, gözlerinin oyulduğunu, kafalarının kesildiğini söyleyerek katliamın boyutlarını anlatmaya çalıştı.

Zori Balayan isimli bir doktorun, yaptıkları vahşeti 1996 yılında kaleme aldığını Ruhumuzun Canlanması adlı kitabında anlattığını ifade eden Zenginbal, kitapta 13 yaşında bir Türk çocuğunun diri diri derisini yüzülmesi ve 7 dakikada kan kaybından ölmesi anlatılmakta diyerek katliamın boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi.

Zenginbal; Memorial İnsan Hakları Savunma Merkezi ve İnsan Hakları izleme Örgütünün, Hocalı katliamını Dağlık Karabağ'ın işgalinden bu yana gerçekleşen en kapsamlı sivil katliam olarak nitelendirdiğini ifade etti ve Akıllara durgunluk veren ise Ermenistan'ın şu anki Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın da soykırıma katılmış olmasıdır” diyerek soykırıma katılanların cezalandırılmadığını, aksine mükâfatlandırıldığını ifade etti. Kendi vatanlarında huzurlu ve özgür bir yaşam sürmekten başka arzuları olmayan sivil halka böylesine alçakça ve insanlık dışı saldırıda bulunanları şiddetle kınadıklarını dile getiren Zenginbal; Unutulmamalıdır ki bütün dünya bu insanlık dışı vahşetin, soykırımın sorumlularını ve destekçilerini nefretle hatırlayacaktır. Siyasi amaçları ve çıkarları uğruna gerçekleri görmezden gelerek Ermenilerle ilgili sözde soykırım safsatasının peşine düşen ülkeleri tüm dünyanın gözleri önünde 1992 yılında gerçekleşen Hocalı soykırımını okumaya; fotoğraflarını, delillerini incelemeye davet ediyoruz” dedi.

Unutturmayacağız

Zenginbal; Milli duyguların törpülenmeye çalışıldığı, Türküm demenin ırkçılık olarak görüldüğü, milli bilincin yok edilmesine yönelik çalışmaların sistematik hâle getirildiği günümüz Türkiye'sinde, tüm dünyada olduğu gibi, Hocalı katliamı unutturulmaya ç alışılmaktadır. Unutulmamalıdır ki kurulduğu 1912 yılından beri milli değerlerin yüceltilmesi ve milli bilincin korunması adına çalışmalar yapan Türk Ocakları Hocalı'yı unutmayacak ve unutturmayacaktır. Türk Ocağı Bolu Şubesi olarak, Ermeni silahlı çeteleri tarafından 23 yıl önce Azerbaycan'ın Hocalı Kasabası'nda yapılan soykırım amaçlı katliamı şiddetle kınıyor, Hocalı'da Ermeni saldırılarıyla şehit olan soydaşlarımızı rahmetle anıyoruz” diyerek konuşmasını bitirdi.