Havaların giderek soğuması, grip mevsimin açılması ve kapalı mekânlarda geçirilen sürenin artması ile daha sık karşılaşılmakta olan zatürre konusunda, Bolu Özel Çağsu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurhayat Topaloğlu, zatürreye karşı alınması gereken önlemler hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Bolu Özel Çağsu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurhayat Topaloğlu, ülkemizde her yıl 90 bin kişinin zatürre hastalığına yakalandığına dikkat çekerek şöyle konuştu: ‘'Zatürre hastalığı konusunda doğru tedavi ve bakım süreci oldukça önem taşımaktadır. Doğru tedavi ve bakım sağlanmadığı takdirde ise her yıl yaklaşık 3 bin kişi hayatını kaybetmektedir. Öncelikle zatürrenin ne olduğunu iyi kavramamızda yarar görüyorum. Zatürre yani Pnömoni çeşitli mikroplar ve kimyasallar nedeniyle akciğerlerin iltihaplanması ile oluşan bir hastalıktır. Kişinin ağız, burun ya da boğazında hastalık yapmadan bulunabilen bazı mikroplar, vücut direncinin düşmesiyle hastalık yapar hale gelebilmektedir. Bu durum karşısında vücut direnci daha yüksek olan sağlıklı ve genç bireylerde çok daha kolay tedavi edilebilirken, unutmamak lazım ki ileri yaşı olan hastalarda ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Risk grubunda olan kişileri açıklamak gerekir ise, ileri yaşlı, kronik bronşit ve kalp yetmezliği gibi kalp solunum yolu hastalığı olan, diyabetli, böbrek yetmezliği olan, sigara ve alkol tüketen kişileri sayabiliriz.‘' dedi.

Öksürük ve ateşe dikkat!

Dr. Nurhayat Topaloğlu, hastalık sürecinde geçmeyen öksürük ve ateşe dikkat çekerek şöyle konuştu: ‘'Öksürük, balgam, ateş, kan tükürme, eklem ve karın ağrıları zatürre belirtileri arasında yer almaktadır. Bu tür belirtiler görülüyorsa en kısa sürede mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Tanı için ise, akciğer filmi ve kan tahlili incelemelerinden yararlanılmaktadır. Başka bir hastalığı bulunmayan, genç ve genel durumu iyi olan hastalarda zatürre ayaktan tedavi edilebilirken, 65 yaşın üzerindekilerin altta yatan hastalığı olanların, solunum yetmezliği bulunanların ya da ağır zatürresi olanların hastanede yatırılarak tedavi edilmeleri uygundur. Genellikle karşılaştığımız tabloda ise, tedaviye başlandıktan birkaç gün içerisinde hastanın ateşi düşmekte ve kendini iyi hissetmeye başlamaktadır.'' Dedi.

Sağlıklı Beslenme ve Aşı Korunmada önemli rol oynuyor!

Sağlıklı beslenme ve aşının zatürreden korunmada önemli rol oynadığını söyleyen Dr. Nurhayat Topaloğlu açıklamalarının son bölümünde ise sözlerini şu şekilde sonlandırdı: ‘'Zatürreden korunmada genel sağlık tedbirlerine uyulması oldukça önem taşımaktadır. Sağlıklı beslenme bağışıklık kuvvetimizi güçlendirmektedir. Ayrıca sigaradan kesinlikle uzak durulması gerektiği de unutulmamalıdır. Zatürrenin sık rastlanan sebeplerinden biri olan ‘'Pnömokok'' isimli mikroplara karşı aşı, risk grubundaki kişilere uygulanabilmektedir. Pnömokok aşısı, bu mikrobun çeşitli tiplerini içerir. Özellikle hastalığın daha ağır seyirli olabileceği kategorisinde bulunan, 65 yaşın üzerindekiler ve kronik hastalığı bulunanlar için aşı oldukça önem taşımakta ve önerilmektedir.'' Haber Merkezi