Çiftçileri bilgilendirmeye devam eden Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bir açıklama yayımlayarak zararlı ve yabancı otlarla mücadele hakkında bilgiler verdi.

Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; Tarımsal üretimde birim alandan alınan ürün miktarının ve kalitesinin artırılmasında; ıslah çalışmaları, sulama, gübreleme gibi temel üretim etkenlerinden başka hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele oldukça önemli bir yere sahiptir. Hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadelede kültürel, fiziksel, biyolojik, biyoteknik mücadele yöntemleri kullanılmasına rağmen kullanım kolaylığı ve etkinliği nedeniyle en yaygın kullanılan yöntem kimyasal mücadeledir.

Başarılı bir kimyasal mücadele; en az ilaç kullanarak en yüksek etkinliğin sağlanması, çevre kirliliğinin en aza indirilmesi ve ekonomik ilaçlama ile mümkündür. Bu amaç doğrultusunda; mücadele yapılacak hedef çeşidine uygun ilacın seçilmesi, ilacın zamanında ve uygun dozlarda hedef yüzeylere yerleştirilmesi ve bu işlemlerin yapılmasında en uygun ekipmanın seçilmesine bağlıdır. Bununla birlikte bu makine ve ekipmanların ayar ve bakımların doğru bir şekilde periyodik olarak yapılarak en uygun koşullarda çalıştırılması gerekmektedir.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda ekonomik ve uygun şartlarda ilaçlama yapılarak çevre bilincinin oluşturmasına da katkı sağlamak amacıyla; Bakanlığımız tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı - Makine Ekipman Desteklemeleri kapsamında Bolu'lu çiftçilerimize; %50 hibe verilerek son 7 yılda 206 adedi Pülverizatör olmak üzere toplam 1415 makina ekipman dağıtılmış olup toplam 5.335.104,74 TL hibe desteği sağlanmıştır. Bu yıl verilen makinaların tespit çalışmaları ile takip süreleri devam eden makinaların yerinde kontrolleri yapılmaya devam edilmektedir.”