Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları'nın talimatlarıyla başlayan ‘Ceviz Eylem Planı' kapsamında çalışmalar devam ediyor. Bolu'da yılda en az 50 bin ceviz fidanının dikilmiş olacağını vurgulayan Vali Zahteroğulları, Sloganımız şu: Bolu'nun dağı taşı ceviz olacak” dedi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, aşılı ceviz fidanını 14 liraya aldıklarını ama bunun sadece 5 lirasını vatandaştan talep edeceklerini söyledi.

Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları açıklamasında, Türkiye senede 40 bin ton ceviz ithal eden bir ülke. Bizim il olarak üretimimiz yaklaşık bin ton civarında. Yılda bizim hesabımız 50 bin fidan dikersek üç beş yıl sonra çok önemli bir ceviz memleketi haline geleceğiz. Yani burası cevizin arandığı bulunduğu, Bolu cevizi diye bir isim ve olgu oluşturacağız. Bu çerçevede üç ayrı koldan bu çalışma yürüyor. Bir tanesi Orman Bakanlığı'nın ceviz eylem planı çerçevesinde orman içi alanlarda, orman vasfını kaybetmiş alanlarda veya ağaçlandırılması gereken alanlarda normal diğer orman ağaçları gibi, ceviz aynı zamanda bir orman ağacı biliyorsunuz. Onun yerine ceviz dikiliyor. O hangi köyün sınırları içerisinde ise, o köyün sakinlerine paylaştırılıyor bu cevizler. Tamamen geliri onlara ait olmak üzere. Bir taraftan biz orman ağacı yetiştiriyoruz, bir taraftan da meyveli bir ağaç yetiştirerek köylü gelir elde edecek. Bir kısmı bu. İkincisi 5 dekarın üzerindeki ceviz bahçeleri için proje yaptırmak üzere yine Orman Bakanlığı destek veriyor. Bir kısmını buradan sağlayacağız. Geri kalanını da daha küçük alanlara, bahçesine evinin bir tarafında ceviz dikecek. Vatandaşlarımızı ceviz dikmeye teşvik etmek üzere de İl Özel İdaresi'nden, Tarım Müdürlüğü'ne aktardığımız kaynakla şöyle bir yöntem izliyoruz. Aşılı ceviz fidanını biz, 14 liraya alıyoruz ama bunun 5 lirasını sadece vatandaştan talep edeceğiz. 9 lirasını İl Özel İdaresi karşılamış olacak. Bu şekilde 10 bin fidanın bağlantısını yapmışız şuan da. Eğer daha fazla talep olursa bizde fidan bulabilirsek belki bunun üzerine de çıkabiliriz. Ama yılda en az 50 bin ceviz fidanını dikmiş olacağız. Sloganımız şu: Bolu'nun dağı, taşı ceviz olacak.”