Bolu İl Trafik Komisyonu tarafından hazırlanan Yaya Güvenliği ve Önceliği Projesi”nin tanıtım toplantısı yapıldı. Bu proje ile önce yayalar yaya geçidinden geçmeyi öğrenecek, sürücülerde yaya geçitlerinde durmayı öğrenecek.

Bolu Valiliği Abant Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin İka, Vali Yardımcıları, İl Emniyet Müdürü Mustafa Kızılkaya ve daire müdürleri katıldı. Proje tanıtım toplantısında konuşan Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, Bolu'nun modern bir kent olması ile övündüklerini belirterek bu övünmenin sözde olmaması gerektiğini söyledi. Mimarisinden şehirleşmesine, insanların refah seviyesine, ulaşım imkanlarına, şehrin temizliğine, yeşil alanlarına gibi bir çok etken beraber değerlendirerek modernliği ifade edebileceklerini belirten Zahteroğulları, Bu ülkemizde olan bir sıkıntı ama biz bunu Bolu'da yaşamamalıyız diye düşünüyorum. Bolu'ya ve ülkemize yakışmayan trafik akış sistemimiz var, trafik alışkanlığı var. Medeni ülkelerin hangisine giderseniz gidin Avrupa ülkelerinde yaya adımı attığı andan itibaren yaya geçidinde otomatik olarak bütün trafik durur. Yayaların geçiş üstünlüğü vardır” şeklinde konuştu. Kanunların her yerde aynı olduğunu belirten Zahteroğulları, Aslında kanunlarımızda yayanın yaya geçişlerinde ki belirlenmiş yerlerdeki geçiş üstünlüğü bellidir. Dünyanın her tarafında sarı ışık araçların yavaşlaması içindir. Bizim ülkemizde hızlı geçmek içindir” dedi.

“BİLDİĞİNİZ BÜTÜN DUALARI OKUMANIZ LAZIM”

Valilik konutundan çıkarken bireysel olarak her gün karşıdan karşıya geçme sıkıntısını yaşadığını belirten Zahteroğulları, Valilik konutundan çıkıp karşıya geçmek için bildiğiniz bütün duaları okumanız lazım. Orada hemen her gün kaza oluyor. Çünkü kırmızı ışıktan hareketlenen ya da kavşaktan çıkan araçlar oldukça süratli geliyor. Birkaç defa trafik memurları öğrencilerin yada yayaların geçişi için durdurmak istediler. Süratli geldikleri için zincirleme kazaya sebebiyet vermek mümkün. Araçlar yaya geçidinden geçen yayalara kızıyorlar. Bu yayalar nereden geçecek?” ifadelerine yer verdi. Yaya Güvenliği ve Önceliği Projesi ile ilgili alınması gereken tedbirler ve hazırlanacak alt yapı çalışmalarının konuşulduğu toplantıda, belediye, diğer birimler, trafiği takip eden emniyet birimleri hazırlıklarını yapacağı, aynı zamanda ciddi bir eğitim kampanyası başlatılacağı Vali Zahteroğulları tarafından konuşuldu.

“ÖNCE YAYALAR YAYA GEÇİDİNDEN GEÇMEYİ ÖĞRENECEK”

Yayalara yaya geçidinden geçmeyi öğreteceğiz diyen Zahteroğulları, yayalara ve sürücülere çağrı yaparak şunları söyledi; "Yayalar yolun her tarafından karşıya geçmek için atlamasınlar. Bu nedenle araçlarda neresi yaya geçidi çok fark etmiyor. Önce yayalar yaya geçidinden geçmeyi öğrenecekler, araçlarda sürücülerde yaya geçitlerinde durmayı öğrenecek. Bunu yerleştirmek için de sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bolu medeni bir şehirse Türkiye medeni bir ülkeyse medeni ülkelerde olan trafik düzeni burada da olacak."

34 NOKTADA POLİS UYGULAMASI

Trafik Yaya Güvenliği ve Önceliği Projesi kapsamında 34 nokta pilot bölge olarak belirlendi. Şehrin belirli yerlerindeki 34 yaya geçidinde polis uygulama yapacak. Ayrıca yaya geçitlerine proje için hazırlanan logo levhası takılacak. Bu bölgelerdeki asfalt zemine de Önce Yaya” yazılı logo konulacak. Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları kamu araçlarına bu konuda kesinlikle taviz verilmeyeceğini söylerken, sürücülerin de bir süre için ikaz edileceğini dile getirdi. D-100 Karayolu'nda Bolu girişine ise Bu şehirde yaya üstünlüğü vardır” şeklinde tabela konulacak. Yaya geçitlerine de belli bir süre geçici olarak hız kesici konulması gündeme geldi. Vali Zahteroğulları, hız kesicilerin geçici olarak uygulanabileceğini, insanlara alışkanlık kazandırılması için faydalı olabileceğine dikkat çekerek, yaya geçitleri öncesinde araçların yaya geçidine hızla girmesini önlemek için hız kesici konulmasını önerdi.

Esnafın karşı çıktığı park yasağı uygulamasında da yenilikler yapılacak. Kapsam daha da genişletilirken, İzzet Baysal Caddesi'nin trafiğe açık kısmı ile Büyük kökez arasındaki park yasağı Kızılay dükkanları önünde de devam edecek. Kızılay dükkanları önünde uzun süreli parklar için park ücretleri artırılacak, kısa süreli parklar için de çeşitli kriterler getirilecek. Atatürk İlköğretim Okulu ile Fevzi Paşa Caddesi arasındaki yol her iki tarafı için önlem alınacağını söyleyen Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin İka, Mevcut durumda yol 2 şeritli bölünmüş yol olarak çalışmakta olup, 2 aracın geçebileceği şerit genişliğine sahiptir. Kızılay dükkanları önündeki cep otopark alanı haricinde, yol kenarlarında araçların park edebilecekleri genişlikte herhangi bir alan bulunmamaktadır. Bu otopark alanlarında park eden araçların arkasına da araç park edildiği için trafik akışı tek şeride düşmekte ve park yerinde çıkamayan araç sahipleri ile tartışmalar yaşanmaktadır. Araç parkları nedeniyle araçların bir kısmı ya kaldırım üzerinde yaya ve engelli geçişini engellemekte ya da yol üzerine bırakıldığında trafik akışını tek şeride düşürmektedir. Sinyalizasyon lambaları Çarıkçıoğlu Sokak yönüne kırmızı yandığında İzzet Baysal Caddesi istikameti yaya geçişleri dışında daima yeşil yanmakta, bu da oradaki trafik akışını rahatlatmaktadır. Bu nedenle trafik ışıklarının bulunduğu alana yapılan araç parkları trafik akışını engellemekte ve tek şeride düşürmekte, yaya geçişleri bakımında da tehlike arz etmektedir” dedi.

İzzet Baysal Caddesi'nin trafiğe açık kısmı ile Büyük kökez arasındaki park yasağının bu anlamda devam edeceğini söyleyen Hüseyin İka, Kızılay Dükkanları önünde de park ücretleri konusunda düzenleme yapılacağını dile getirdi.